26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Orhan Veli ve Tanpınar’ın odasını arıyor

Devlet Tiyatroları’nın Ulus’taki Genel Müdürlük binasında Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık’ın bir dönem yazılarını yazdıkları odaları bulunup ‘okuma tiyatrosu’ olarak düzenlenecek.

8 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Orhan Veli ve Tanpınar’ın odasını arıyor

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Necat Birecik sezon açılışına az bir zaman kala tiyatroseverlere müjdeli bir haber verdi. Birecik, Türk edebiyatının iki mühim ismi Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli Kanık’ın, Devlet Tiyatrosu’nun Ulus’taki  binasında bir müddet kaldıkları odaların tespit edilip ‘okuma tiyatrosu’na dönüştürüleceğini söyledi. 

Birecik, DT’de bu sene ilk kez sistematik olarak başlatılacak “okuma tiyatrosu” uygulaması hakkında bilgi verdi. Sahnede olmasını çok arzu ettikleri ancak sahneye uyarlamada zorluklar yaşanan oyunlar bulunduğuna işaret eden Birecik, “Mesela ülkemizin Shakespeare’i olarak bilinen Abdülhak Hamit Tarhan’ın Finten adlı oyununu, Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi’nin Amak-ı Hayal’ini okuma tiyatrosu yapmak istiyoruz. DT bünyesinde 15 günde bir edebiyat söyleşileri ve okuma tiyatrolarını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Birecik, okuma tiyatrolarının hayata geçirilmesi çalışmaları kapsamında Ulus’taki tarihi DT Genel Müdürlüğü binası içerisinde de özel bir araştırma yürüttüklerini açıkladı.

Geçmişi 1930’lu yıllara kadar uzanan binanın DT tarafından kullanılmadan önce Evkaf Apartmanı olduğunu ve bu dönemde Ahmet Hamdi Tanpınar ile Orhan Veli Kanık’ın da orada yaşadığını anlatan Birecik, “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yaşadığı odayı tespit etmeye çalışıyoruz. O odada tiyatro okumaları, okuma tiyatrosu ve edebiyat söyleşileri yapmak istiyoruz. Aynı zamanda burada Orhan Veli Kanık da yaşamış. Onun odasında da şiir günleri yapmak istiyoruz” dedi.