23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Ruhun Manzaraları

İstanbul’da yaşayan Üsküplü sanatçı Stefan Hadzi Nikolov’un İstanbul resimlerinden oluşan ‘Ruhun Manzaraları’ adlı sergi Bağımsız Sanat Vakfı’nda 18 Temmuz’a kadar görülebilir.

25 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ruhun Manzaraları

Katıldığı sergiler ve aldığı ödüllerle uluslararası düzeyde tanınan Stefan Hadzi Nikolov’un ‘Ruhun Manzaraları’ adlı sergisi Bağımsız Sanat Vakfı’nda açıldı. 18 Temmuz’a kadar açık kalacak sergide sanatçının çok sayıda eseri yer alıyor. 

Resimlerinin insanlara mutluluk verdiğini dile getiren Nikolov, “İnsanlar benim resimlerime baktıkları zaman mutlu oluyorlar. Yüzlerindeki o mutluluk ifadesini görebiliyorum. Mutluluğu resmetmeye çalışıyorum” şeklinde konuşuyor. Sanatçı bu sergisinde İstanbul’u resmediyor. Nikolov, eserlerinde daha çok yumurta formu kullanarak geleceğe işaret eden bir simgeliğe gönderme yapıyor.

İSTANBUL’DA YAŞIYOR

Renkçi bir ressam olan Nikolov’un eserleri için ‘yarı soyut’ tanımlaması yapılabilir. Çünkü sanatçı, zaman zaman figürlü ve somut İstanbul silüetlerini kendi alışıldık  formları içerisine yerleştirebiliyor. Bazen yumurta formları küçük hücrelere odacıklara, uzayıp incelen, oradan oraya sıçrayan formlara dönüşebiliyor. Sanatçı Hülya Yazıcı, Nikolov’un bu taraz çalışmalarını şöyle değerlendiriyor: “Bu formlar bana İstanbul’da hızla akıp giden zamanı hatırlatıyor. Sanatçı hem Bulgaristan’da hem de İstanbul’da yaşıyor. Eserlerini Taksim’de bir atölyede üretiyor. Bu nedenle İstanbul’u uzaktan izleyerek görselleştiren biri olmaktan ziyade, bu hareketliliğin içinde yaşayarak konularını belirliyor. İstanbul tutkusunu ve heyecanını gizlemiyor sanatçı. Bu resimlerine de yansımış.”

NİKOLOV KİMDİR?

1955 Üsküp doğumlu sanatçı. Üsküp Pedagoji Akademisi Resim Eğitimi Bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı. 1984 yılından bu yana Makedonya Ressamlar Birliği (DLUM) üyesi olan Nikolov, çok sayıda kişisel ve karma sergiye katıldı.