19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şehir Tiyatrosu’nda diploma krizi

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği’nin (İŞTİ- SAN), 16 ay önce İBB Şehir Tiyatroları’na Genel Sanat Yönetmeni olarak atanan Süha Uygur’un atama işleminin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla İBB Başkanlığı’na açtığı dava derneğin lehine sonuçlandı.

21 Haziran 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Şehir Tiyatrosu’nda diploma krizi

İŞTİSAN, bir açıklamayla, Süha Uygur’un, ŞT Yönetmenliği’nin Genel Sanat Yönetmeni’ni tanımlayan 18. maddesindeki şartları taşımadığını, Uygur’un “Fakülte ya da yüksekokul” mezunu olmaması sebebiyle davanın dernek lehine sonuçlandığını belirtmişti.

TODER’DEN TEPKİ VAR

Söz konusu karar üzerine İŞTİSAN’a ilk tepki Tiyatro Oyuncuları Derneği’nden (TODER) geldi. TODER Başkanı Kıvılcım Kaya imzasıyla yayınlanan açıklamada ‘Bu yaptığınız Türk tiyatrosuna ne kazandırmıştır?’ diye soruldu. TODER açıklamasında şu görüşlere yer verildi: Geçmişi 100 yılı aşan Şehir Tiyatroları adına, üye sanatçılarınız adına çok güzel, çok başarılı bir iş yaptığınızı mı düşünüyorsunuz?

Tiyatro için, oyunculuk için çok mu önemlidir diploma? Sizin aranızda yok muydu diploması olmayan ama baştacı ettikleriniz; destekledikleriniz? Diplomamı yönetir tiyatroyu, yoksa akıl, zekâ, bilgi, beceri, yetenek, tecrübe, donanım mı? Aradığınız diploması olmasa da Süha Uygur; tiyatronun içinde doğmuş, kendi tiyatrosunda uzun süre yöneticilik yapmış, göreve geldiğinden beri kuruma olumlu katkılar sağlamış bir tiyatro emekçisidir. Umarız bu yanlıştan kısa sürede dönülür ve tekrarları yapılmaz.’