25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sinema ve edebiyat herkesi buluşturdu

Sinema ve edebiyat temasıyla 9’uncusu gerçekleşen İstanbul Edebiyat Festivali’nde bir hafta çok sayıda oturum düzenlendi. Her kesimden sinemacı ve edebiyatçıyı buluşturan etkinliğe ilgi yoğundu.

4 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Sinema ve edebiyat herkesi buluşturdu

Türkiye’nin en ilgi çeken edebiyat organizasyonlarından biri olan İstanbul Edebiyat Festivali bu yıl oldukça yoğun katılımlı bir programlarla gerçekleşti. 27 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılan etkinliklerde sinema ve edebiyat ilişkisi her yönüyle ele alındı. Farklı kesimlerden yazarların ve sinemacıların katılımıyla onlarca oturumun düzenlendiği festivalde yüz civarında sanatçı ve yazar görüşlerini aktarma fırsatı buldu. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen festivalde her yaştan izleyici profili yer aldı. 

VEFA VURGUSU

Cumartesi günkü oturumlarla sona eren “9. İstanbul Edebiyat Festivali”nde, çeşitli ödüller de sahiplerini buldu. TYB İstanbul Şubesi Başkanı ve Festival Koordinatörü Mahmut Bıyıklı, Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada, kültür ve sanata yılmadan, yorulmadan, vefa duygusuyla hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi.      

FARKLI FİKİRLERE AÇIK

Bir hafta boyunca İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te gerçekleşen festivalde edebiyat ve sinemanın bütün yönleriyle ele alındığını vurgulayan Bıyıklı, “Etkinlikler, farklı fikirler ve bakış açılarıyla, bir arada olmanın ve hep birlikte Türkiye olmanın fotoğrafını hepimize gösterdi. Edebiyat festivalinde her sene olduğu gibi bu sene de ‘vefa’yı ön planda tuttuk. Bu akşam ödül alan kıymetli sanatçılarımıza, yönetmenlerimize ve yazarlarımıza ülkemizin kültür ve sanatına verdikleri değerli katkılar nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi. Festivalde, merhum yazar-senarist Ömer Lütfi Mete ise “Muhtevalı senaryolarıyla, sinemaya sırat-i müstakim üzerine istikamet kazandırması” nedeniyle Vefa Ödülü’ne layık görüldü. Ömer Lütfi Mete’ye verilen Vefa Ödülü’nü kızı Hicaz Mete aldı. 

Yönetmen Semih Kaplanoğlu’na (sağda), Festival Özel Ödülü’nü, TYB İstanbul Şube Başkanı ve Festival Koordinatörü Mahmut Bıyıklı takdim etti. 

ÖDÜLÜMÜ, 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE ADIYORUM

Festival Özel Ödülü’ne değer bulunan yönetmen Semih Kaplanoğlu, “Sinemayı, edebiyatı ve sanatı daha halkla bütünleştirmemiz, onlarla birlikte hareket etmemiz gerekiyor” dedi. “Ülkemizi, temellerimizi tanımamız lazım” ifadelerini kullanan Kaplanoğlu “TYB’den acizane talebim, ülkemizin enerjisini hissetmemiz için bu etkinliklerin sadece İstanbul ile sınırlı kalmadan, Anadolu’ya da taşımalarıdır. Anadolu ile buluşmalıyız. Bu ödülü ise 15 Temmuz şehitlerine adamak istiyorum. Bugün eğer burada toplanıp geleceği konuşabiliyorsak, onlara çok şey borçlu olduğumuzu düşünüyorum” şeklinde konuştu.    

İHSAN KABİL’E ÖDÜL

İstanbul Edebiyat Festivali’nde Üstün Hizmet Ödülü›ne layık görülen, sinema yazarı İhsan Kabil de “Festival, sinema ve edebiyat ilişkisini bir araya getiren, farklı soruları açımlamaya, anlamaya çalışan, bağ kuran, farklılıkları irdeleyen, çok değerli, verimli ve bereketli bir çalışma oldu” dedi.