24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sinemada milli kahramanlar niye yok?

Gelinen noktada Türk sinemasının en büyük eksiği milli kahramanlarımızın filmlerinin olmayışıdır. Tarihi biz anlatmazsak, başkası gelip bize anlatır, bunu mu bekliyoruz!

15 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sinemada  milli kahramanlar niye yok?

Yönetmen Kudret Sabancı, Türk tarihini değiştiren olaylar ve kişilerle alakalı bugüne kadar doğru düzgün bir film yapılmadığını belirterek, “Kendi tarihimizi anlatmıyoruz. Kendi tarihimizi anlatmadığımız için birileri gelip bize anlatıyor. Bunu biz anlatmasak kim anlatacak? ‘Arabistanlı Lawrence’ diye bir film vardır. O filmde Türkler oranın işgalcisidir. Tamam İngiliz bakış açısı böyle olabilir. Türk bakışı nerede? Neden anlatmadık bunu? Neden Kuşçubaşı Eşref filmimiz yok?” dedi.

OYSA SİNEMAMIZ 100 YAŞINDA

Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş’un hayatını konu edinen “Hürkuş: Göklerdeki Kahraman”, Türk sinemasında Birinci Dünya Savaşı havacılığını konu edinen ilk film olma özelliğini taşıyor.

Filmin yönetmeni Kudret Sabancı, yaklaşık 100 yaşında olan Türk sinemasının, milli kahramanlara çok yer vermediğini söyledi.

PLEVNE ZAFERİNİN FİLMİ YOK

Sinemanın gücüne vurgu yapan Sabancı, “Kaç tane Plevne filmimiz, Kurtuluş Savaşı filmimiz var? Bir İttihat Terakki filmimiz yok. Türk tarihini değiştiren adamlar bunlar. Doğru düzgün bir tane filmimiz yok. Kendi tarihimizi anlatmıyoruz’’ diyerek Türk sinemasının önemli bir eksikliğine, yarasına parmak bastı.

Abdülhamid dönemini, Hicaz Demiryolunu anlamadan bugün Ortadoğu’da neler olduğunu anlamanın mümkün olmadığını kaydeden yönetmen ‘Bunu biz anlatmasak kim anlatacak’ diye sordu.

KAÇ TANE ÖMER SEYFETTİN VAR!
 
Kudret Sabancı, yazar Ömer Seyfettin’in de efsanevi bir hayat yaşadığını belirterek, “Ömer Seyfettin filmimiz yok. Ömer Seyfettin kadar önemli bir adamımız var mı? Bugün konuştuğumuz Türkçeyi, Türkiye’de hikaye anlatımını kuran, milli bilinci oluşturan adamlardan bir tanesi Ömer Seyfettin. 36 yaşına kadar yaşamış, efsane. Kendi hatıralarında Balkan Savaşı’nı anlatıyor. Bizzat Balkan Savaşı’na katılmış ve bunu anlatmış bir yazarımız var bizim. Yunana esir düşmüş ve onlardan gördüğü saygıyı anlatmış. Tanıyorlar adamlar Ömer Seyfettin’i” diyor.