20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tarihi eser kaçakçılığında en mağdur ülkeyiz

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’nin tarihi ve kültürel eser kaçakçılığı konusunda dünyanın en mağdur ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Avcı Türkiye’deki tarihi varlıkların 200 yıldan beri ciddi manada yağmalandığını kaydetti.

21 Haziran 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tarihi eser kaçakçılığında en mağdur ülkeyiz

Anadolu kökenli Herakles Lahdi’nin ziyarete açılış töreni için İsviçre’nin Cenevre kentine gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, lahdin Türkiye’ye iade kararını değerlendirdi. Avcı, Türkiye’nin, dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğuna işaret ederek, “Türkiye tarihi ve kültürel eser kaçakçılığı konusunda da en çok mağdur ülkelerden biridir, belki de birincisidir çünkü Türkiye 200 yıldan beri ciddi manada yağmalanmıştır. Bugün bile Avrupa’nın pek çok ‘saygın kurumlarında’ Türkiye’den kaçırılan eserlerin müzayedelerde satışa çıkarıldığını, hem de müzelerde sergilendiğini, hırsızlık malı olduğu biline biline sergilendiğini biliyoruz” dedi.

DÖNÜM NOKTASI

Cenevre Üniversitesinde, lahdin Türkiye’ye teslim töreni yapıldığını anımsatan Avcı, iadenin diğer kurum ve kuruluşlara örnek teşkil etmesi umudunu ifade etti.Avcı, “Bu iyi örneğin, dünyada tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele konusunda bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Biz gerek UNESCO’da gerekse başka uluslararası platformlarda bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Bokova’dan Türkİye’ye övgü

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Eylül’de Trükiye’ye dönecek olan Herakles Lahdi’nin Cenevre’deki sergisinde yaptığı konuşmada, “Türkiye, UNESCO 1970 Sözleşmesi’nin en büyük savunucularındandır” dedi.