19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Öner Kılıç: ‘Türk Dünyası Sinema Birliği acil ihtiyaç''

Paris, Londra, Roma, New York, Stockholm ve daha nice Avrupa başkentleri… Hemen hepsinde ‘Türk Filmleri Haftası’ düzenleniyor. Hem de Kültür Bakanlığı başta olmak üzere, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle… Gel gör ki ‘gardaş’ dediğimiz bir coğrafyayı; Türk dünyasını gören olmamış yıllar yılı... Ta ki 2010’a değin…

BEDİR ACAR1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
 Öner Kılıç: ‘Türk Dünyası Sinema Birliği acil ihtiyaç''

Sinema sanatına ömür vermiş, 50 civarında belgesele imza atmış bir isim çıkıyor ve 2010’da, ilk kez, ‘Ankara Türk Dünyası Film Haftası’nı düzenliyor. ‘Bir yol açılsın da sonrası gelir’ diye düşünüyor. Amma velakin aradan 10 yıl geçiyor; yaprak kımıldamıyor. ‘İş başa düştü’ deyip 2015’te yeniden kolları sıvıyor. Hem Azerbaycan’da hem de Kazakistan’da ‘Türk Filmleri Haftası’ düzenliyor Öner Kılıç...

Yerli Düşünce Derneği tarafından, Kültür Bakanlığı, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü destekli festivalin koordinatörü Öner Kılıç’ın daveti üzerine Bakü’deydik.

BAKÜ’DE NELER OLDU?

Bu yıl ikincisi yapılan Bakü Türk Filmleri Haftası’nda neler oldu? Son dönem Türk sinemasından filmler gösterildi. Popüler oyuncular Azerbaycanlı sinema öğrencileriyle buluştu. Milli sinema akımının öncü ismi Yücel Çakmaklı’nın anıldığı bir oturumda yapımcı Ali Osman Emirosmanoğlu, büyük ustayı Azerbaycanlı sinema çevrelerine anlattı. 

Yapımcılar arasında güzel de bir sinerji oluştu. Ahmed Edebali ortak projeler için Bakü’lü sinemacılarla görüş alışverişinde bulundu. Öner Kılıç’ın hazırda Azerbaycanlı rejisör Elçin Musaoğlu ile birlikte bir senoryo üzerinde çalıştığını biliyoruz. Öte yandan Osman Sınav’ın da Azer Film ile ortak yapımlar konusunda görüştüğü biliniyor.

Sovyetlerin yıkılması ve Azerbaycan’ın bağımsızlığını elde etmesinin ardından ülkede sanat konularında belli ki bir boşluk oluşmuş. Dolayısıyla Azerbaycan sineması ve televizyon sektörü (Diğer Türk cumhuriyetler gibi) Türkiye’den gelecek teklifleri önemsiyorlar. ‘Gardaş’larıyla kolkola çalışmak istiyorlar. Bu noktada Festival Koordinatörü Öner Kılıç, tıpkı Euroimages gibi çalışan Türk Dünyası Sinema Birliği’nin kurulmasının acil ihtiyaç olduğunu söylüyor. 

SİNEMADA ‘DESTAN’ YAZMAK

Bu coğrafya ile gönül birliğinden öte, somut ortaklıkların vakit geldi de geçiyor. Siyasette çokça dile getirilen ‘Tek millet-iki devlet’ söyleminin sanatta da yansımalarını görmek istiyoruz. Öner Kılıç, bu coğrafyaların birikimiyle Türkiye’nin birikiminin birleşmesi halinde dünya çapında işlere imza atılabileceğini imliyor. ‘Dede Korkut’umuz, Köroğlu Destanımız ortak bizim’ diyor ve ekliyor ‘Kendi kahramanlarımızı gençlerimize aktaramazsak, hafızamızı, millet olma bilincimizi diri tutmakta zorlanırız.’  Öner Kılıç, bu bağlamda müjdeli bir haber de veriyor. Türk Dünyası Sinema Birliği için 2017 yılında İstanbul’da bir çalıştay düzenleme girişimleri sürüyor. Bu çalıştaya Türk cumhuriyetlerinden temsilciler katılacak. Umalım ki, gecikmiş de olsa yarınlarımız için bu adımlar muhakkak atılsın. 

‘Sahaflar 

Şeyhi’ 

Muzaffer Ozak 

anılıyor       

Halvetiyye şeyhi ve yazar. Muzaffer Ozak, “Sahaflar Şeyhi Muzaffer Ozak” konulu  etkinlikte anılacak. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul şubesince düzenlenen etkinlikte, tasavvuf müziği sanantçısı Ahmet Özhan konuşmacı olarak yer alacak. Program, TYB’nin Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi’ndeki merkezinde yarın gerçekleşecek. “Sahaflar Şeyhi” olarak anılan ve 1916’da Karagümrük’te doğan Muzaffer Ozak, 13 Şubat 1985’te vefat etti.