25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Unkapanı piyasası DİGiTAL’e taşındı

Amatör müzisyenleri müzik yapımcıları ile buluşturmayı hedefleyen Unkapanı Digital, geçmişte Unkapı Plakçılar Çarşısı’nda yaşanan hareketliliği internet ortamına taşıma ve genç seslerin keşfedileceği bir platform olma iddiasında.

27 Temmuz 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Unkapanı piyasası DİGiTAL’e taşındı

Uzun yıllar İstanbul’da müzik piyasasının kalbi Unkapanı’ndaki plakçılar çarşısında attı. Şarkı söylemek isteyen, şöhret basamaklarını tırmanmak isteyenlerin hayallerini bir gün bir plakçı tarafından keşfedilip Unkapanı’na gitmek süsledi 1980 ve 90’lı yıllarda. Bir dönem türküler çok popüler oldu Unkapanı’nda bir dönem Arabesk.

Unkapanı sanal alemde

90’larda pop müzik patlama yaptı. 2000’lere gelindiğinde müzik sektörü kendini yenileyemediği gibi, teknolojinin sağladığı imkânlarla da baş edemedi ve gerileme dönemi başladı. Artık kimse keşfedilmek ve sesini duyurmak için bir plakçıya ihtiyaç duymuyor. Videolarını youtube’a atması ya da ekranda bir şarkı yarışmasına katılması yetiyor. Ancak işlerin daha profesyonel şartlarda ilerlemesinden yana olanların kurduğu bir digital platform Unkapanı geleneğini yeniden canlandırıyor.

İstanbul’da müzik yapımcılarının yer aldığı ünlü Unkapanı adıyla anılacak digital platform, amatör ses sanatçılarının kendi videolarını yükleyerek portal üzerinde kayıtlı olan müzik yapımcıları ile buluştuğu bir dijital ortam olacak.

Yeni keşifler için zemin

Bir köprü görevi görecek olan sitenin mevcut portallardan farklı yanı amatör müzisyenleri direkt olarak yapımcı firmaların yer aldığı bir platforma dahil etmesi ve böylece öncelikle amatör kişilerin keşfedilmesine olanak tanıması. Seyhan Müzik, Çimen’s Yapım, Dokuzsekiz Müzik Yapım, Kalan Müzik, Ada Müzik, Bay Müzik Üretim, İber Prodüksiyon, Güvercin Müzik gibi sektörün önde gelen firmalarının üye olduğu platform bu alanda büyük bir ihtiyacı karşılayacak gibi görünüyor.

Sektörün böyle bir havuza ihtiyacı var

-Bülent Seyhan: Seyhan Müzik olarak her zaman müzik sektörünü destekleyici enerji içinde olduk. Unkapanı Digital sitesinin de böyle bir enerji oluşturacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakınca yeni çalışmaların endüstri ile buluşması için bu projenin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

-Hasan Saltuk: Kalan Müzik: Kalan Müzik her zaman yeni sesleri desteklemiştir. Bu anlamda Kalan Müzik olarak bu projeyi destekliyoruz.

-Mazlum Çimen: Çimen’s Yapım: Unkapanı Digital sitesinin yapımcılara ulaşması gereken çalışmalara, yapımcılarında ulaşmak istediği yeni seslere, performanslara bir köprü görevi üstleneceğini düşünüyorum. Sektöründe bir havuza ihtiyacı olduğu bir gerçek.