20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Yakın tarih panoraması bu sergide

2. Abdülhamid dönemini kronolojik olarak ele alan en kapsamlı sergi tarih ve sanat meraklılarıyla buluştu. İlk kez gün yüzüne çıkan pek çok objenin yer aldığı sergi bir ay açık.

14 Şubat 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yakın tarih panoraması bu sergide

ÖZEL KOLEKSİYON VE MÜZAYEDELERDEN TOPLANAN 30 YILLIK BİRİKİM

34 yaşında, 34. padişah olarak, 33 sene boyunca Osmanlı devletinin en önemli, en kritik döneminde hükümdarlık yapan Sultan 2. Abdülhamid dönemini yansıtan en kapsamlı sergi tarih ve sanat meraklılarıyla buluştu. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi tarafından hazırlanan ‘Abdülhamid Han 100. Yıl Anma Sergisi’nde Padişah’a ait daha önce gün ışığına çıkmamış onlarca eser ve obje yer alıyor.

Önceki gün gerçekleşen sergi açılışına katılanlar arasında İstanbul Valisi Vasip Şahin de vardı. Şahin burada yaptığı konuşmada, Türk milletinin gittiği yere adalet, barış ve İslam sancağını götürmeye kendini adadığını, Selçuklu ve Osmanlı’nın hiçbir zaman emperyalist emeller taşımadığını söyledi.  

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu da 2. Abdülhamid Han’ın şahsına ait bir çok eserin müze envanterinde yer aldığını ve müzeyi dünya çapında tanıtmayı amaçladıklarını dile getirdi.

KAÇAKÇILIK HALA SORUN

Nejat Çuhadaroğlu, 30 senelik bir birikimin Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi›ne yansıdığını aktararak, “(Eserleri) Hem yurtiçi hem yurtdışındaki özel koleksiyonerlerden, müzayedelerden topluyorum. Bu açıdan da Hisart Müzesi ciddi bir misyon üstlenmiş oluyor. Çünkü maalesef yurtdışına kaçan, kaçmakta olan hala çok tarihi eserimiz var” şeklinde konuştu.      

 

17 Mart’a kadar açık kalacak ‘Abdülhamid Han 100. Yıl Anma Sergisi’nde silahlar, kılıçlar, tabancalar, apoletler ve Padişah’a hediye edilmiş eserler de yer alıyor.