19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Yayıncılık sıradan bir iş değil!

BasYayBir Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melike Günyüz: Yayıncılık dünyada lobi gücü de olan çok itibarlı bir meslek. Türkiye’de bu meslek ne yazık ki çok anlaşılabilmiş değil.

13 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yayıncılık sıradan bir iş değil!

Basın Yayın Birliği (BasYayBir) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melike Günyüz, yayıncılığın dünyada çok itibarlı bir meslek olduğunu ve yayıncıların bir toplumun kültürünü oluştururken gelecek nesillerin de düşünme biçimlerini ortaya koyduğunu belirterek, “Türkiye’de ise bu meslek ne yazık ki çok anlaşılabilmiş değil. Gerek toplum gerekse eser sahipleri nezdinde yayıncının ne yaptığı konusu çok bilinmiyor. BasYayBir olarak biz yayıncılığın itibarını yükseltmek için çalışacağız.” dedi.

TELİF DANIŞMANLIK MERKEZİ

Günyüz, Türkiye’deki yayıncıların dünya yayıncılığında da aktif rol aldığına işaret ederek, “Bir Türk yayıncı Arapça, İngilizce, Fransızca kitap yapıp dünyanın her yerine satabiliyor. Bizim öncelikle yapmamız gereken şey, yayıncıların önünü ve ufkunu açmak.” diye konuştu.      

Yayıncıların ve yazarların yurt dışında telif satışlarına yönelik destek sunmayı amaçlayan “Uluslararası Yayıncılık Telif ve Danışmanlık Merkezi (YATEDAM)” projesini başlattıklarını belirten Günyüz, “Yayınevlerimizin eserlerini yurt dışı fuarlarda tanıtıp, yabancı yayıncılarla yerli yayıncılarımızı ilişkilendiriyoruz. Telif satmaları konusunda hem yayıncılara eğitim veriyoruz hem de Türk yayın sektörünün dışa açılması için gayret ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Günyüz, Türkiye’nin itibarının ve imajının yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Bunun için sadece hükümetin değil bütün STK’ların var gücüyle çalışması gerekiyor.’’