19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ayşen Gruda kimdir?

Türk sinemasının efsane isimleri arasında yer alan Ayşen Gruda hayatını kaybetti. Uzun süredir yakalandığı Koah hastalığı nedeniyle tedavi gören ünlü oyuncu Ayşen Gruda bugün hastalığı yenik düştü. Ayşen Gruda, oynadığı sinema filmleriyle hafızalara kazınmıştı. Tedavi gördüğü özel bir hastanede hayata gözlerini yumduğu belirtilen Ayşen Gruda ile ilgili merak edilenleri bu haberimiz üzerinde derledik.

24 Ocak 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ayşen Gruda kimdir?

Hayatını kaybeden ünlü sanatçı Ayşen Gruda'nın ölüm nedeni ve cenaze töreni ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı.

Sosyal medyada binlerce taziye mesajı yayınlandı. 74 yaşındaki Gruda bir süredir Koah tedavisi görüyordu. Birçok film ve dizide rol alan ünlü oyuncu, son olarak Bizim Hikaye adlı dizide rol almıştı. Türk televizyon ve tiyatro tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan Ayşen Gruda 30 Kasım 1945'te Erman Ailesi'nin ortanca kızı olarak İstanbul Yeşilköy'de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy'deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi.

Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Ayşen Gruda, Tevfik Bilge'nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında "Kongre Eğleniyor" adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakterinden sonra herkes tarafından tanındı.İşte Ayşen Gruda kimdiri hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler..

 

AYŞEN GRUDA FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Ayşen Gruda hayatını kaybetti. Ünlü oyuncu Ayşen Gruda, 1 aydan fazla süredir yoğun bakımda. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Gruda'nın tedavi gördüğü hastaneden son dakika açıklaması geldi.

Hastaneden yapılan açıklama şöyle:

''Değerli basın mensupları,

Bir süredir yoğun bakımda tedavisi devam eden Türk tiyatro ve sinema oyuncusu 74 yaşındaki Ayşen Gruda hayatını kaybetti.

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu 74 yaşındaki Ayşen Gruda, bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede bugün saat 13.45’te hayatını kaybetti. Açıklama yapan doktorları "Hepimizin ailesinden sanki bir cenaze çıktı. Çok üzgünüz" dedi. Usta oyuncunun torunu Emre Gruda da anneannesinin cuma günü toprağa verileceğini söyledi.

Ayşen Gruda’nın hekimi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu; ‘Pankreas kanseri nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır hastanemizde dünyadaki en güncel tıbbı tedaviler ile takip edilen, Türk sinema ve tiyatrosunun duayen ismi Ayşen Gruda’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Çocuğundan yaşlısına hayatımızın her anında; anılarımızın içerisinde yer bulan, yaptığı her işle adını tekrar tekrar gönlümüze yazdıran, sahnenin ‘Deli Kadın’ı hikayesini yeni dünyasında anlatmak üzere aramızdan ayrıldı.

Yoğun bakımda devam eden tedavisi boyunca son ana kadar en iyi şekilde bakımını sağlamak adına tüm çalışanlarımızla gönülden destek olduğumuz, yeniden tanıdığımız ve tanıdıkça yeniden hayran olduğumuz sevgili Ayşen Gruda’nın ardından bizi tek sevindiren, süreç boyunca hiçbir ağrı hissetmeden aramızdan ayrılmış olması. Tüm Türkiye’nin ve sevenlerinin başı sağ olsun’ açıklamasında bulundu.
 



 

AYŞEN GRUDA KİMDİR?

2 ağustos 1944'de Yeşilköy'de doğdu. Baba: İbrahim Sami Erman / Makinist, Anne: Zekiye Erman. Ablası: Ayten Erman (1935 doğumlu). Kardeşi: Ayben Erman (1949 doğumlu). Oyuncu olmak asla hayalleri arasında yoktu. Avukat olmak istiyordu. Ayşen Gruda'nın ablası Ayten Erman oyunculuk yapıyordu. Asıl ünü 1977'de TRT'de Domates Güzeli Nahide Şerbet tiplemesiyle gerçekleşti. Adile Naşit kendisine Ayşo derdi. 1966'da Yılmaz Gruda ile evlendi (11 yıl evli kaldılar). 1968'de kızı Elvan Gruda doğdu. "Çok severdim Ayşo demesini'' diyor. Adile Naşit'in oğlu Ahmet'in kalbi doğuştan delikti. Bir dönem Müjdat Gezen ile büyük bir aşk yaşamışlar. 50'nin üzerinde sinema filminde rol aldı. Ayşen Gruda 30 TV yapımında yer aldı. En son tiyatroda Deli Kadın rolünde oynadı. Ayşen Gruda 52’nci Antalya Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülülü'ne layık görüldü.

Tiyatroya olan yeteneği küçük yaşlarında aile tarafından fark edildi. Lise eğitiminin babasını vefatıyla yarıda bırakmak zorunda kaldı. Televizyon için hazırladığı skeçlerden birince canlandırdığı bir karakter ile Domates Güzeli olarak anılmaya başladı. Oyunculuğa profesyonel olarak tiyatro sahnelerinde başlayan Ayşen Gruda, daha sonra Yeşilçam’ın unutulmayan oyuncuları arasına girdi. Tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile evlendi. Bir çocuğunun olduğu evliliği uzun sürdü fakat bitti.

KIZI ELVAN GRUDA KİMDİR?

Ayşen Gruda, 1965 yılında tiyatrocu Yılmaz Gruda ile evlendi. Elvan adında bir kızı oldu. Bir tane torunu olan Ayşen Gruda'nın Emre adında bir torunu var.

YILMAZ GRUDA KİMDİR?

Yılmaz Gruda (d. 14 Temmuz 1930, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, çevirmen.

Ankara Ticaret Lisesi'ndeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başlayan oyunculuk yaşamı, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatro'da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında da görev yaptı. Bir süre yeniden memurluk hayatına dönüp, muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca tiyatrosunu yönetti. Ayşen Gruda'nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Sanatçının yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. Kamera önünde de yer alan Yılmaz Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır.

AYŞEN GRUDA HAYAT HİKAYESİ NEDİR?

Kamera karşısına ilk kez Ve Silahlara Veda isimli filmde ile geçen Ayşen Gruda, daha sonra Yeşilçam filmlerinin vazgeçilmez isimlerinden biri oldu. Özellikle aile filmlerinin kadrosunda hep yer alan Ayşen Gruda, 150’ye yakın filmde yer aldı. 1975’te Hanzo isimli filmde Feride karakterini canlandırdı. Film, bebekliğinden ormanda kaybolan ve ayılar tarafından yetiştirilen Hanzo isimli bir adamın yakalanmasını ve sonrasında yaşanan komik olayları anlatıyor. Filmin başrollerinde Kemal Sunal, Meral Zeren, Ayşen Gruda yer aldı.

Daha sonra ise Süt Kardeşler isimli filmde Emine karakterini canlandırdı. Arkadaşının süt kardeşine aşık olan Ramazan, arkadaşı Şaban’ın izin kağıdını alır ve doğruca süt annenin yanına gider. Fakat plandan olmayan dayı, damat ve Gulyabani Ramazan’ın tüm planlarını bozar. Filmin başrollerinde ise Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Şener Şen yer aldı. Daha sonra ise Gülen Gözler isimli filmde Fikret karakterini canlandırdı. Film, kızlarını evlendirmek için evini hipotek ettiren Nezaket isimli bir kadının kocasına yakalanmasını ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Yeşilçam’ın sevilen aile filmlerinde biri olan Gülen Gözler’in başrollerinde ise Münir Özkul, Adile Naşit, Ahmet Sezerel, Müjde Ar, Ayşen Gruda, Itır Esen ve Şener Şen yer aldı.

Daha sonra ise Davaro isimli filmde Ayşe karakterini canlandırdı. Sevdiği kızı alabilmek için kanlısını öldürmek zorunda kalan Memo, yolu kanlısıyla anlaşma yapmakta bulur ve kanlısı Sülo’yu vurmuş gibi yapar, böylelikle sevdiği kızı alır fakat bu kez kanun peşine düşer ve hapishaneye düşer. Filmin başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Pembe Mutlu, Ayşen Gruda ve İhsan Yüce yer aldı. Dizi dünyasına adım atan Ayşen Gruda, 1994’te Kaygısızlar isimli dizide rol aldı. Dizi, Memnun Kaygısız’ın 3 karısı ve 36 çocuğuyla beraber İstanbul’a göç etmesini ve sonrasında yaşananları anlatıyor. Dizinin başrollerinde ise Ercan Yazgan, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Çiçek Dilligil, Ülkü Duru ve Betül Arım ter aldı.

2014’te ise Ruhumun Aynası isimli dizide Mehpare karakterini canlandırdı. Okuldan yeni mezun olan Elçin kendisine İstanbul’un ara sokaklarında bir psikiyatri kliniği açar fakat çevrede kimse bu duruma alışkın olmadığı için Elçin’i çok zor günler bekler. Dizinin başrollerinde ise Tuba Ünsal, Filiz Ahmet, Barış Yalçın ve Özgürcan Çevik yer aldı. Daha sonra ise sevilen dizi Beş Kardeş’te tol aldı. Dizi, anne ve babalarını depremde kaybeden 5 kardeşin yaşadığı komik olayları anlatıyor. Dizinin başrollerinde ise Serkan Keskin, Osman Sonant, Nadir Sarıbacak, Tansu Biçer, Fatih Artman ve Nihal Yalçın yer aldı.



 

ROL ALDIĞI DİZİ VE FİLMLER!

Beş Kardeş-2015
Güvercin Uçuverdi (Sinema Filmi)2015
Seni Seviyorum Adamım (Anneanne) (Sinema Filmi)2014
Ruhumun Aynası (TV Dizisi)2014
Ruhumun Aynası (mehpare) (TV Dizisi)2014
Pek Yakında (Remziye) (Sinema Filmi)2014
Meleklerin Mucizesi (Sinema Filmi)2014
Çakma Hayat (Sinema Filmi)2013
Qüfür (Anukyan) (Sinema Filmi)2013
Hoştanlı Kalaylı Saray (Süt Anne) (TV Dizisi)2013
Bebek İşi (Hayriye) (TV Dizisi)2013
İbret-i Ailem (TV Dizisi)2012
Krem (TV Dizisi)2012
Ya Sonra (Safiye Hanım) (Sinema Filmi)2011
Pazarları Hiç Sevmem (Fevziye) (Sinema Filmi)2011
Leyla ile Mecnun (TV Dizisi) (Hidayet'in Annesi)2012
Huzurum Kalmadı (Hanım Ağa Dilber) (TV Dizisi)2011
Kukuriku - Kadın Krallığı (Sinema Filmi)2010
Gecekondu (Kendisi)Tv Programı2010
Zoraki Başkan (Sebahat) (TV Dizisi)2009
Aile Reisi (Domates Güzeli) (TV Dizisi)2009
Sevgili Düşmanım (TV Dizisi)2008
Peri Masalı (Müzeyyen) (TV Dizisi)2008
Mert İle Gert (Servet Hala) (TV Dizisi)2008
Kötüler Konağı (Emine) (Tv Filmi)2008
Kağıt (Şahane Hanım) (Sinema Filmi)2008
Gece Gündüz (Hayriye) (TV Dizisi)2008
Fesupanallah (Yüksel Teyze ) (TV Dizisi)2007
Cumhur Cemaat (TV Dizisi)2007
İlk Aşk (Hatice Teyze) (Sinema Filmi)2006
İki Aile (Rukiye) (TV Dizisi)2006
Fırtına (Feraye) (TV Dizisi)2006
Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (Safiye Ana) (Sinema Filmi)2006
Ömer Seyfettin: Perili Köşk (Babaanne) (Tv Filmi)2005
Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn... (Hala) (Tv Filmi)2005
Çılgın Yuva (Güllü) (TV Dizisi)2005
Sen misin Değil misin? (Leman) (TV Dizisi)2005
Keloğlan Kara Prens'e Karşı (Sultan) (Sinema Filmi)2005
Hacivat Karagöz Neden Öldürüld... (Kam Ana) (Sinema Filmi)2005
Güz Yangını (Rukiye) (TV Dizisi)2005
Çemberimde Gül Oya (TV Dizisi) (Konuk oyuncu)2004
Perili Ev (Latife) (TV Dizisi)2004
Dayı (Muazzez) (TV Dizisi)2004
Cennet Mahallesi (Hatice) (TV Dizisi)2004
Yeşilçam Denizi (Dometes Güzeli)Tv Programı2003
Sultan Makamı (Dursun) (TV Dizisi)2003
Hababam Sınıfı: Merhaba (Ayşe Hanım) (Sinema Filmi)2003
Yarı Şakı Yarı Ciddi (TV Dizisi)2000
Tersine Dünya (TV Dizisi)2000
Bana Babamı Anlat (TV Dizisi)2000
Evimiz Olacak mı? (Zevahir) (TV Dizisi)1999
Salacak Öyküleri (TV Dizisi)1998
İlişkiler (Seher) (TV Dizisi)1997
Hayvanlara Dokunduk (TV Dizisi)1997
Ana Kuzusu (Cevriye Hanım) (TV Dizisi)1997
Çılgın Bediş 3. Sezon (Tarih Öğretmeni) (TV Dizisi) 2001
Mesela Dedik (TV Dizisi)1996
Palavra Aşklar (TV Dizisi)1995
Şenlik Var (Aynur) (Sinema Filmi)1994
İnce İnce Yasemince (TV Dizisi)1994
Kızlar Sınıfı (TV Dizisi)1994
Kaygısızlar (Sabriye Kaygısız) (TV Dizisi)1994
İnsanlık Hali (TV Dizisi)1993
Üçüzler (Aynur) (Sinema Filmi)1993
Rumuz Sev Beni (Zekiye) (Sinema Filmi)1993
Ana (Ana) (TV Dizisi)1991
Bir Milyara Bir Çocuk (TV Dizisi)1990
Güzel Bir Gün İçin (Tv Filmi)1989
Süper Baba (Edalı) (Video)1988
Hisseli Harikalar Kumpanyası (Prenses Mehtap) (TV Dizisi)1988
Şam Fıstık (Safinaz) (Sinema Filmi)1987
Çantada Keklik (Video)1987
Seyyar Kamil (Gülbahar) (Sinema Filmi)1987
Gönlü Bol (Emine) (Video)1987
Etme Bulma (Video)1987
Aile Pansiyonu (Hacer) (Sinema Filmi)1987
Yaygara 86 (Sinema Filmi)1986
Olacak O Kadar (TV Dizisi)1986
Neşeye Bak Neşeye (Video)1986
Mavi Muammer 3 / Ölürsün Gülme... (Video)1986
Lotto Kralı (Ayşe) (Video)1986
Kocamın Nişanlısı (Seher) (Video)1986
Kiralık Ev (Ayşe) (Sinema Filmi)1986
Karım Beni Aldatırsa (Zuhal) (Video)1986
Karamanın Koyunu (Sinema Filmi)1986
Huysuz (Video)1986
Hayroş (Sinema Filmi)1986
Ağa Bacı (Kadırgalı Leyla) (Video)1986
Ayşe İle Ali (ayşem) (Ayşe) (Video)1986
Şendul Şaban (Ayşen) (Sinema Filmi)1985
Çileli Damat (Gül'ün Annesi) (Sinema Filmi)1985
Yeter Be (Fatma) (Sinema Filmi)1985
Uyanıklar Dünyası (Ayşe) (Sinema Filmi)1985
Sarı Öküz Parası (Bilonun Hanımı) (Sinema Filmi)1985
Mavi Muammer 2 / Silahtan Ödüm... (Video)1985
Mavi Muammer (Video)1985
Kızlar Sınıfı Yarışıyor (Sinema Filmi)1985
Köşeyi Dönenler (Sinema Filmi)1985
Gazino Bülbülü (Fatma) (Sinema Filmi)1985
Fakir Milyoner (Fehamet) (Video)1985
Deliye Hergün Bayram (Ayşe) (Sinema Filmi)1985
Bir İlkbahar Sabahı (Video)1985
Aşık Oldum (İnci) (Sinema Filmi)1985
Namuslu (Naciye) (Sinema Filmi)1984
Lodos Zühtü (Selma) (Sinema Filmi)1984
Kızlar Sınıfı (Ayten Hoca) (Sinema Filmi)1984
Gırgıriyede Büyük Seçim (Sevim) (Sinema Filmi)1984
Şekerpare (Peyker) (Sinema Filmi)1983
Neşeli Kuklalar (Video)1983
Şıngırdak Şadiye (Dilber) (Sinema Filmi)1982
Çiçek Abbas (Şükriye) (Sinema Filmi)1982
Görgüsüzler (Ayşegül) (Sinema Filmi)1982
Dolap Beygiri (Hacer) (Sinema Filmi)1982
Doktor Civanım (Şadiye) (Sinema Filmi)1982
Buyurun Cümbüşe (Zehra) (Sinema Filmi)1982
Adile Teyze (Ayşe) (Sinema Filmi)1982
Hababam Sınıfı Güle Güle (Melahat) (Sinema Filmi)1981
Gırgıriyede Şenlik Var (Sevim) (Sinema Filmi)1981
Gırgıriye (Sevim) (Sinema Filmi)1981
Davaro (Ayşo ) (Sinema Filmi)1981
Yedi Kocalı Hürmüz (Havva) (TV Dizisi)1980
Renkli Dünya (Ayşe Güngören) (Sinema Filmi)1980
Şark Bülbülü (Fethi'nin Kız Kardeşi) (Sinema Filmi)1979
Doktor (Hemşire Sabahat) (Sinema Filmi)1979
Neşeli Günler (Nilgün) (Sinema Filmi)1978
Avanak Apti (Nevin Şenses) (Sinema Filmi)1978
Şabanoğlu Şaban (Safinaz) (Sinema Filmi)1977
İbo İle Güllüşah (Nazlı) (Sinema Filmi)1977
Çöpçüler Kralı (Hacer) (Sinema Filmi)1977
Seyahatname (TV Dizisi)1977
Sarmaş Dolaş (Müjgan) (Sinema Filmi)1977
Hababam Sınıfı Tatilde (Ayşe) (Sinema Filmi)1977
Gülen Gözler (Fikret) (Sinema Filmi)1977
Öyle Olsun (Ayşe Huyugüzel) (Sinema Filmi)1976
Tosun Paşa (Zekiye ) (Sinema Filmi)1976
Süt Kardeşler (Emine) (Sinema Filmi)1976
Güngörmüşler (Hizmetçi Fatoş) (Sinema Filmi)1976
Gülşah Küçük Anne (Ebe Hanife) (Sinema Filmi)1976
Arabacının Aşkı (Nahide Şerbet) (Sinema Filmi)1976
Aile Şerefi (Ayşe) (Sinema Filmi)1976
Ah Dede Vah Dede (Alev Sururi Seslendirmesi) (Sinema Filmi)1976
Vay Anasına (Sinema Filmi)1975
Televizyon Çocuğu (Recep'in Eşi) (Sinema Filmi)1975
Hanzo (Feride) (Sinema Filmi)1975
Hababam Sınıfı (Yarışma Sunucusu) (Sinema Filmi)1975
Gariban Şakir (Sinema Filmi)1975
Delisin (Şaziment) (Sinema Filmi)1975
Bizim Aile / Merhaba (Feride) (Sinema Filmi)1975
Bitirimler Sınıfı (Cevriye) (Sinema Filmi)1975
Bir Araya Gelemeyiz (Neriman Kıraç) (Sinema Filmi)1975
Ve Silahlara Veda (Sinema Filmi)1966

KOAH nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın baş harflerinden oluşan KOAH, enflamasyona bağlı gelişen ilerleyici bir nefes hastalığıdır. Kronik kelimesi, hastalığın uzun süre devam ettiğini, obstrüktif ise nefes borularının tıkandığını ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle KOAH’ın, uzun süreler boyunca hava yollarında tıkanmaya neden olan, fakat önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğu söylenebilir. Bu iltihaplanma, akciğerlerdeki akciğerdeki küçük hava odacıklarının harabiyeti sonucu hava yollarının daralmasıyla oluşur.

Zamanla bu daralma giderek artış gösterir ve hava keseciklerine giren havanın çıkışı zorlaşır. İlerleyen süreçte, akciğerdeki küçük hava yolları iltihap sebebiyle şişer, balgam üreten bezler aşırı çalışmaya başlar ve bunun sonucunda da balgam miktarı artar. Hava keseciklerinde gelişen bu değişimler anormal olarak tanımlanır. KOAH, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkartma, hırıltılı solunum ve morarma gibi şikayetlerle kendini gösterir. Dünyada çok yaygın görülen KOAH, en sık ölüme yol açan dördüncü sıradaki hastalıktır. KOAH, hafif hastalık formundan, yoğun bakım gerektirecek kadar kötüleşebilir.

KOAH alevlenmesi nedir?

KOAH hastalığı, “alevlenmeler” olarak tanımlanan bir ilerleyiş gösterir. Yaşanan bu alevlenmeler, hastalığın stabil döneminde olduğundan daha farklı bir tedavi gerektirir. KOAH ölümlerinin en önemli sebebi olan alevlenmelerin hastalığın ilerlemesine büyük katkısı vardır. Akciğer fonksiyonlarına çok hızlı şekilde zarar veren KOAH alevlenmesi, hastanın yaşam kalitesinde bozulmaya neden olurken, komplikasyon ve ölüm risklerinde de artış yaşanmasına zemin hazırlar.