18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Turkcell Diyalog Müzesi kalıcı oldu

Turkcell’in desteğiyle 2014’te hayata geçen ‘Turkcell Diyalog Müzesi’ kalıcı oldu. Gayrettepe metrodaki müzeye gelenler, duyma engellilerin işaret dilini öğreniyor, görme engelli gibi İstanbul’u dolaşıyor.

ERDİNÇ AKKOYUNLU25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Turkcell Diyalog Müzesi kalıcı oldu

Görme ve işitme engelli bireylerin yaşamlarını yakından anlamak için Turkcell desteğiyle İstanbul Social Ensterprise tarafından Gayrettepe metro istasyonunda kurulan ‘Turkcell Diyalog Müzesi’, kalıcı bir müzeye dönüştü. Ziyaretçiler müzede yer alan ‘Karanlıkta Diyalog Sergisi’ ile görme engellilerin İstanbul’unu deneyimlerken, ‘Sessizlikte Diyalog Sergisi’ ile de işitme engellilerin dünyasına adım atabiliyor.

ENGELSİZ EĞİTİM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metro İstanbul’un da katkı verdiği projenin bireylerin farkındalıkları anlaması için önemli olduğunu belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, “Bu müze ile de önyargı duvarlarını kırarak iletişim dili birbirinden farklı olan engelli ve engelsiz bireylerin diyalogunu geliştirmiş oluyoruz” dedi  Turkcell’in engelli alanında sürekliliği olacak çözümler sunmaya çalıştığını anlatan Bütün “Engelli çocukların eğitimi ve istihdama yönelik gelişimleri için hayata geçirdiğimiz ‘Engelsiz Eğitim Programı’, engellilerin sosyal hayat katılımlarını sağlamak için geliştirdiğimiz ‘Hayal Ortağım Uygulaması’ gibi farklı projelerle konuya odaklanıyor birden fazla alanda fayda sağlamak için çalışıyoruz. Bugün Diyalog Müzesi’nde görme ve işitme engelli rehberlerimiz desteğiyle yönümüzü bulabildik ve dünyaya farklı bir bakış açısı kazandık. Amacımız mobil teknolojilerimizi iletişimin imkanlarıyla birleştirerek sağlayacağımız faydaların engellilerin gözleri ve kulakları olması” diye konuştu. İSTANBUL GÖRME ENGELLİ GİBİ  GEZİLİYOR

Otuzun üzerinde engellinin istihdam edildiği projede 2014 yılından beri Turkcell’in desteği ile sürüyor. Gayrettepe metroda yer alan müzede ses yalıtımlı özel bir alan içinde ‘Sessizlikte Diyalog’ ve katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş ‘Karanlıkta Diyalog’ sergileri bulunuyor. Ayrıca sergi kapsamında, vapur seyir halindeyken ziyaretçiler ‘Turkcell Hayal Ortağım’ servisi sayesinde görme engellilerin nasıl kitap okuduğunu deneyimleyebiliyor. Turkcell’in Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verdiği destek, sergi kapsamında ‘karanlıkta şut atma’ bölümü ve dünyada bir ilk olan ‘Turkcell-Bu Maça Gözü Kapalı Girilir’ deneyim alanı, görmeden futbol oynamanın ne anlama geldiğini katılımcıların bizzat yaşamasını sağlıyor.

100 BİN ZİYARETÇİ GELDİ

Dünyada 27 yıl önce Almanya’da hayata geçen Karanlıkta Diyalog ve devamındaki Sessizlikte Diyalog sergilerinin İsrail ve Hindistan dışında Türkiye’de de olduğunu ve Türkiye’dekinin dünyanın ikinci müzesi konumunda bulunduğunu söyleyen İstanbul Social Enterprise Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hakan Elbir, “Bugüne dek müzemize 100 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Ziyaretçilerin yüzde 67’sinin 18-25 yaş aralığında olması gençlerin ne kadar ilgili olduklarını gösteriyor ki bu da bizi ayrıca mutlu ediyor” dedi.