19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

En az 3 fotoğraf kullanan özellik nedir?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fotoğraf çekme teknikleri de gelişti. Fotoğraf çekimi sırasında birden çok kez çekim yaparak, bu fotoğrafları birleştiriyor ve olası ışık hatalarını en aza indirebiliyoruz.

5 Aralık 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
En az 3 fotoğraf kullanan özellik nedir?

Tek bir fotoğraf çekmek yerine en az 3 fotoğraf kullanan aydınlık noktaları değerlendiren özelliğin adı HDR’dir. (High Dynamic Range) HDR ile insan gözünün görebileceğinden çok daha yüksek bir ışık seviyesine sahip, hatta hiç de gerçek gibi görünmeyen bir görsel meydana getirmek mümkündür. High Dynamic Range sayesinde çekilen fotoğrafları birleştirmek ve olası ışık hatalarını en aza indirmek mümkün.

En az üç adet çekilmiş aynı kadraja ait farklı pozlanmış fotoğraflar yazılım sayesinde karanlık ve aydınlık yerleri belli bir mantık dahilinde yeniden değerlendirilerek dördüncü ve göze hitap eden bir fotoğraf oluşturulur. 0 poz değerinde karanlık çıkan yerler + pozlanmış kareden, aydınlık çıkan yerler - pozlanmış kareden alınır. Böylece ışık dengesizliklerinin olduğu ve detayların kaybolduğu fotoğraflardan tüm detayların barındıran HDR uygulanmış kare elde edilir.

Uygulanması

Üç kareden HDR uygulanacaksa fotoğraf örneğin 0 +2, -2 pozlama değerleri ile üç kare çekilir.[1] Makinenin düşük gürültü oluşturduğu ASA değerlerinde çekilmesi oluşacak fotoğrafın kalitesini etkileyecektir. İyi bir sonuç için doğru çekilmiş fotoğraflara, doğru şekilde bu teknik uygulanmalıdır. Çekilen fotoğraflar bilgisayarda HDR hazırlamakta kullanılan yazılımlara aktarılarak HDR görüntü oluşturulabilir.