20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Fetö medyası için gözler RTÜK’te

Ulaştırma Bakanlığı, FETÖ’ye ait yayın kuruluşlarının devlet imkanlarından yararlandırılmaması talebi ile RTÜK’e yazı göndermişti. Şimdi dikkatler RTÜK’te. Söz konusu medya, örgüt propagandasını sürdürürse 3 aya kadar yasal gereği yapılacak.

20 Mayıs 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Fetö medyası için gözler RTÜK’te

Ulaştırma Bakanlığı’nın, Ankara Başsavcılığı’nın Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ait yayın kuruluşlarının devlet imkanlarından yararlandırılmamasına ilişkin talebi üzerine RTÜK’e yazı göndermişti. Bu yazı ile birlikte dikkatler RTÜK’e çevrildi. Kurul, terör örgütüyle bağlantılı yayınları tespit ederse ilgili kuruluşları uyaracak. Uyarının gerekleri yerine getirilmezse 3 aya varan bir süreyle yayın durdurma kararı verilebilecek. Terör yayınlarında ısrar edilmesi halindeyse yayın lisansının iptaline karar verilebilecek. Ulaştırma Bakanlığı’nın, RTÜK’e yazdığı yazıda, Ankara Başsavcılığı’nın paralel medya hakkındaki tespitlerine yer verilerek gereğinin yapılması istendi. Böylece paralel medya için süreç başlamış oldu.

Devlete ve millete düşmanlık

“Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun” toplumu kin ve düşmanlığa tahrik eden yayınlar hakkında kesin hükümler içeriyor. Kanunun 8.maddesinde yayın hizmetlerinin “devlet varlık ve bağımsızlığına” aykırı olamayacağı, aynı şekilde toplumu ırk, dil, mezhep farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik edemeyeceği hükme bağlanıyor. 

Aynı yasaya hazırlanan yayın hizmetleri usul ve esasları hakkında yönetmelikte ise; “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz. Terör mağdurları ile yakınlarının kişilik haklarını olumsuz etkileyecek yayın yapılamaz” deniliyor.