19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Polise 322 bin liralık zimmet davası

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Polis Eğitim ve Kongre Merkezi (PEKOM) muhasebe ve satın alma bölümünde çalışan polis memuru Halil A. hakkında 332 bin 836 lirayı zimmetine geçirdiği iddiasıyla 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

AA4 Şubat 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Polise 322 bin liralık zimmet davası

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, PEKOM tarafından kullanılan stok, muhasebe ve resepsiyon programındaki maliyet hesaplarında yüzde 10 ile 12 hatanın olduğu, yeni program arayışına girişildiği belirtildi.

Cari hesaplarda TEMAŞ Gıda'ya 150 bin lira ödeme yapıldığı görüldüğü ancak ödemenin yapılış şeklinin uygulamaya uymadığından yapılan görüşmelerde PEKOM tarafından ödenen 150 bin liranın şirket kayıtlarında bulunmadığı anlatıldı.

İddianamede, muhasebe bölümünde görev yapan şüpheli Halil A. ile yapılan görüşmede, polis memurunun ''belirli hatalar yaptığını, bunların telafisi için ne gerekiyorsa yapacağım'' şeklindeki sözlerinin hazırlanan tutanağa geçtiği kaydedildi.

Şüpheli Halil A'nın savcılık ifadesine de yer verilen iddianamede, şüphelinin emniyette susma hakkını kullandığına işaret edilerek, hazırlanan tutanağı kabul etmediği bildirildi.

Savcılık ifadesinde şüpheli Halil A, İstanbul Polis Hizmetleri Geliştirme ve Destekleme Derneği'ne yapılan 40 bin liralık bağış, polisevinde taşeron firmada çalışan 200 personele ramazan kumanyası, evlenen ve çocuğu olan kişilere takılan altınlar, ayrıca düğünlerde müzik yapan polis memurlarına ödenen miktarlar, taşeron firma çalışanlarının mesai dışı çalışmaları, çalışan stajyerlerin ücretleri, tayin olan personele alınan hediyeler, doğum günü pastalarının belgesiz olarak hesaptan harcandığını söylediği belirtildi.

Halil A, denetime elverişli herhangi bir harcama listesi tutmadığını, PEKOM hesaplarında 235 bin liralık açığı zimmetine geçirmediğini, harcamaları göstermek için TEMAŞ Gıda'ya ödeme gibi gösterdiğini öne sürdüğüne dikkat çekildi.

Yapılan incelemelerde, banka işlemleri ile muhasebe kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda açık olduğu kaydedilen iddianamede, tanık olarak savcıya veren incelemeyi yapan polis memurunun kayıtlarda açık tespit ettiklerini belirttiği vurgulandı.

İddianamede yer alan bir başka tanık polis memurunun ifadesinde, beraber çalıştığı şüpheli Halil A'nın tek maaşlı memur olduğu halde memur maaşı ile yaşam standartları arasında farklılık bulunduğunu, bu konuyu amirleriyle paylaştığı anlatıldı.

İddianamede, şüpheli Halil A'nın görevi sorumluluğu bulunan muhasebe kayıtlarında gerçeğe aykırı veri girişi yaparak, kasa açığını kapatmak suretiyle toplam 322 bin 836 lirayı mal edindiği, bu paranın mal edinildiğinin ancak muhasebe kayıtları, banka kayıtları ve alışveriş yapılan iş yerlerinin muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonucunda ortaya çıkarılabildiği ifade edildi.

İddianamede, şüpheli Halil A'nın ''nitelikli zimmet'' suçundan 5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.