25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Dinleme de tahliye de organize

Adana 9. Asliye Ceza, tutuklayamaya itiraz eden telekulakçı polisle ilgili kararında, “Şüpheliler belli bir organizasyon için de hareket etmişler” dedi. Mahkeme diğer şüpheliler bırakıldığı için polisin tutukluluğunu kaldırdı.

KEMAL GÜMÜŞ17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Dinleme de tahliye de organize

Adana’da  üst düzey kamu görevlileri ile yargıçları kanunsuz olarak dinleyen paralel çeteye yönelik yürütülen soruşturmada 9. Asliye Ceza Mahkemesi çarpıcı bir mahkeme kararına imza attı. Tutuklamaya itiraz eden bir polis hakkındaki kararını açıklayan hakim Vahit Baltacı, şu tespitlerde bulundu: 

*Şüphelilerin kimi zaman bir yılı bulan tekrar tekrar uzatmaların olduğu dinlemelerde, dinlenilenlerin hakim, savcı veya mahkeme başkanı olduğunu bilmemeleri olanak dışı. Hakim ve savcılar birbirine hitap ederken isim kullanmaz, ünvan tercih eder.

*Dinlenen kişi sayısı, dinlemelerin başlayış şekli, sonuçlanması, dinlemelerin başka taleplerin içine serpiştirilmesi şüphelilerin belli bir organizasyon içerisinde bilerek hareket ettiklerine dair delilerdir. Dinlemelerin hakim kararı ile olması, dinlenen kişilerin sahte isimler ve suç uydurulan taleplerle gerçekleşmesi nedeni ile eylemi suç olmaktan çıkarmaz.  Kanunu dolanarak kanunsuzluk yapılamaz.

Hepsinin bırakılmış olması...

Mahkeme, şüphelinin delilere tesir imkanını görev yerinin değiştirilmesi ya da açığa alınması gibi tedbirlerle engellenebileceği ve aynı suçtan tutuklanan diğer tüm şüphelilerin salıverilmiş olması nedeniyle şüpheli hakkında adli kontrol uygulayarak tutukluluğunu kaldırdı.

2. delil kurtarma operasyonu

ADANA’DA 2014/19640 numarasıyla yürütülen “yasadışı dinleme” soruşturması derinleşiyor. Yasadışı dinlemelerin altında imzası bulunan 6 polisin paralel girişim sonucu tahliye edilmesinin ardından Emniyet içinden savcılığa gelen deliller karartılıyor ihbarı savcılığı harekete geçirdi. Cumartesi günü KOM’daki bilgisyarlara el koyan Başsavcıvekili Ali Doğan dün de Terörle Mücadele, KOM ve Narkotik’teki tüm bilgisaylarlar mahkeme karıyla el koydu. Bilgisayarlar, incelenmek üzere emniyete götürüldü.