20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Paralel yapı yurt dışında Türk girişimcilerin işini bozuyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘paralel yapı’nın organize bir şekilde Türkiye’yi dünyaya karalamaya başladığını söyledi. Zeybekci “Suudi Arabistan’da büyük bir ihale almak üzere olan şirketimizi oraya gidip karalamışlar” dedi.

17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapı yurt dışında Türk girişimcilerin işini bozuyor
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci konuk olduğu TGRT Haber’de “Paralel yapı organize bir şekilde Türkiye’yi dünyaya karalıyor. Dünyadaki girişimcilerimizi işini bozuyor” dedi. Paralel yapının Suudi Arabistan’da ihale almaya çalışan bir müteahhitlik şirketini karaladığını belirten Zeybekci “Suudi Arabistan’da bir müteahhitlik hizmetini, çok büyük bir rakamdaki büyük bir projeyi almak üzere olan bir şirketimizi, oraya gidip karalayan bir yapı var. Bu, bildiğimiz malum yapı. Şu anda bütün dünyaya saldırıyorlar. Mahkeme kararıyla mal varlıkları dondurulan şirketlerden birisi, gitmiş orada bu şirketi karalamış” dedi.
 
Saplanan hançeri unutmayız
 
Zeybekci şöyle devam etti: “Bugün bunlar Amerikan Kongresi’ndeki tüm üyelere, İngiltere’deki Avam Kamarası’na, Lordlar Kamarası’na, dünyanın hemen hemen her yerinde bütün devlet başkanlarına, tüm büyükelçilere Türkiye ile ilgili mektup gönderiyorlar. Bazen de nokta atışı yapıp Suudi Arabistan’daki gibi şirketlerimizin işlerini bozmaya çalışıyorlar. Gerekirse derhal yarım saat içinde binerim uçağa giderim, bununla ilgili gerekeni yaparım. Çünkü bu benim milli menfaatim.”
 
“17 Aralık, Türkiye’nin kanını emmek isteyenlerin sapladığı bir hançerdir” diyen Zeybekci “17 Aralık’ta saplanan hançeri unutmayacağız ve bunu çıkaracağız. Yapanı da yaptıranları da yapılanı da unutmayacağız. Yaşananların getireceği sonuçların hesabını verecekler. Bu süreçte iyi niyetli olarak bulunan, yardım edip destek verenleri kucaklarız. Ama hançeri saplayanlarla, bunu tedarik edip eline verenlerle, planlayıp kurgulayanlarla ve sonunda hançer sokmasıyla öldürecekleri adamın mirasına konmayı hesaplayanlarla bir bir yüzleşeceğiz. Bazı şeyler yaşadık ki; konuşamıyoruz, söyleyemiyoruz. O kadar belli ki yapılmaya çalışılan şeyler, bunları unutmak mümkün değil. Başbakan, hasta yatağındayken; çıkan MİT krizi mesela... Başbakan’ın yatağa düşmesini beklediler ve 7 Şubat’ta düğmeye bastılar” diye konuştu.
 
Bu millet Cumhurbaşkanı’nın ismini 30 Mart’ta sandığa yazdı
 
Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de çok net ifadeler kullandı. Zeybekci “30 Mart’ta millet, net olarak yeni Cumhurbaşkanı’nın ismini ve şeklini yazdı. Her şey açık şekilde ortada duruyor. Bana sorarsanız da bence Başbakan’ımız, Cumhurbaşkanı olmalı. Zaten seçime girmesi halinde, ilk turda seçilecektir; ikinci tura gerek kalmaz bile... Eğer muhalefet de yerel seçimdeki gibi bir ittifak ile ‘tek aday’ etrafında birleşirse, milletin mesajını almamış demektir” dedi. Zeybekci “Yüzde 51 ile gelen Cumhurbaşkanı kendisini çok daha yetkili hissedecektir. Yeni Cumhurbaşkanı kim olur bilemem ama bu özelliklere sahip olarak gelecek” dedi.
 
Doların 2.15’in altına inmesini istemeyiz
 
Bakan Zeybekci, nisan ve mayıs aylarında ihracat patlaması beklediklerini anlattı. Dolar kurunun düşmesinin ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirten Zeybekci “Türkiye’de 2.15-2.25 aralığındaki Dolar kuru, ithalatı cazip olmaktan çıkarıp ihracatı teşvik eden bir kurdur. Doların 2.15’in altına inmesine fazla müsaade etmememiz lazım. Çünkü bizim milli menfaatlerimiz bunu gerektiriyor” dedi. Zeybekci “Ocak, şubat ve mart aylarında ihracat artışımız ortalama yüzde 7 civarında. Ama nisan ayında bütün bunların 2 misline yakın bir artış bekliyoruz. 15’ler civarında bir rakamı yakalama ihtimalimiz var” dedi.