19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cihan Aktaş: Bize yol açan Üstad Türkiye’nin vicdanı oldu

Necip Fazıl Ödülleri’nde hikaye-roman ödülünün bu yılki sahibi Cihan Aktaş: Son Devrin Din Mazlumları’nı kaleme alan ve bu çerçevede Türkiye’nin vicdanı olarak ‘Dersim’ sorgulaması yapan, Çöle İnen Nur’u inşa eden Üstad bize yol açtı.

14 Aralık 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cihan Aktaş: Bize yol açan Üstad Türkiye’nin vicdanı oldu

Necip Fazıl Ödülleri’nin bu yılki kazananlarına geçen hafta sonu düzenlenen muhteşem bir törenle ödülleri takdim edildi. “Hikaye ve Roman’’ dalında ödüle değer bulunan Cihan Aktaş, törende yaptığı konuşmada Üstat’ın Kaldırımlar şiirinin ilk ezberlediği şiir olduğunu söyledi.

Aktaş, ‘Necip Fazıl’a şiir zevkimi geliştiren mısraları kadar, şartların eleştirisini yapma konusundaki sorumluluk anlayışımı da borçluyum’ ifadelerini kullandı.

BÜYÜK DOĞU ETKİSİ

‘Tanzimat’tan Günümüze Kılık Kıyafet ve İktidar’ adlı kitabını yazarken Büyük Doğu ciltlerinin tamamını okuduğunu kaydeden Aktaş, Necip Fazıl ile sanat anlayışlarının benzediğine dikkat çekti. Aktaş ‘Keyif içinde ömür tüketmeye izin vermeyen, hayatı yüce bir amacın peşinden anlamaya ve yorumlamaya çağıran, şartların ilkeler açısından eleştirini dert edinen bir sanat görüşü bu’ yorumunda bulundu.

ELEŞTİRİ YOKSULLUĞU

‘Tarihsel hafızamıza özgüven kazandıran, Son Devrin Din Mazlumları’nı kaleme alan ve bu çerçevede Türkiye’nin vicdanı olarak ‘Dersim’ sorgulaması yapan, Çöle İnen Nur’u inşa eden Üstat bu açıdan bize bir yol açtı’ diyen Aktaş, eleştirel bir yaklaşım da getirdi. ‘İslam dünyasının en önemli eksikliğinin eleştirel düşünce alanında maruz kaldığı yoksullaşmadır’ diyen Aktaş, ‘Oysa biz icma ile istişare ile değer bulmuş ve medeniyet örnekliği sunmuş bir ümmetiz’ ifadesini kullandı. Buna karşılık Endülüs ve Osmanlı’nın ardından dünyaya tazelenmiş bir model sunamayışımızın sebepleri üzerinde düşünmek gerektiğine işaret eden Aktaş, roman yazmayı bu bağlamda ‘birlikte düşünme yöntemi’ olarak önemli bulduğunu dile getirdi.