25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

BMW’de ilkleri gerçekleştiren Kosifler yatırımda gaza bastı

Türkiye’ye ilk BMW’yi getiren Kosifler, yatırımda gaza bastı. 1950’li yıllarda sektöre giren ve Alman otomotiv devi ile ilgili servis ve satış da dahil neredeyse ilklere imza atan grup, hem turizm, hem inşaat hem de otomotivde yeni yatırımlara hazırlanıyor.

Kaan ZENGİNLİ3 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
BMW’de ilkleri gerçekleştiren Kosifler yatırımda gaza bastı

­Anadolu’ya toptan hırdavat ve oyuncak satan bir babanın oğlu Süleyman ve Hasan Kosif kardeşler... Baba Hüseyin Kosif’in Rize’den kalkıp Tahtakele’de dükkan açması ile başlıyor tüm hikaye... O dönemde genç ve hırslı iki kardeş Tahtakale’de ticaret yaparken, babalarının bir arkadaşı dükkana gelerek, iş teklif ediyor. İnşaat işi yapan bu kişi, kıymetli bir arazi olduğunu, ancak yatırım yapacak parası olmadığını söylüyor. Yeni iş alanlarına girmik için can atan Süleyman ve Hasan Kosif kardeşler, bu teklifi geri çevirmeyerek inşaata işine giriyorlar. Babalarının da desteği ile  ‘Kosifler Kolektif Şirketi Hüseyin Kosif ve Oğulları’ kuruluyor. Kadıköy Selamiçeşme’de ilk proje hayata geçiyor. Devamında aynı bölgede farklı inşaat işleri yapılıyor. Bir gün Bağdat Caddesi’ndeki inşaatın alt kısmını otomobil ticareti yapan bir tüccara kiraya veriyorlar. Otomotivde satışların iyi gittiğini gören Süleyman ve Hasan Kosif, bugün Kosifler Grubu’nun amiral sektörü otomotive girme kararı alıyorlar. Müşterinin isteğine göre her marka otomobil ithal ederek ticareti büyütüyorlar. Ardından da Alman otomotiv devi BMW ile tanışıyor Kosifler... Türkiye’ye ilk BMW’yi ithal eden, ilk BMW plazasını kuran, ilk BMW servisini inşa eden, hatta ilk takas üsülu otomobil satışı yapan Kosifler Grubu’nun hikayesini, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Kosif’ten dinleyelim...  Süleyman Kosif, yatırım konosunda ilk gün ki heyecanı yaşadıklarını anlattı.

İş hayatına nasıl atıldınız?

Babamızın yanında çok küçük yaşta ticarete başladık. Ardından inşaat işine girdik. İnşaat sektöründe tecrübemiz olmamasına rağmen o kadar özverili çalıştık ki, bu konuda uzman olan ortağımız işi bize bıraktı.  Zamanla bu işi büyüttük. Bugün işyerlerimizden biri olan Çiftehavuzlar’da otomobil alım satımı yaptık. Müşteri isteğine göre her marka otomobilin ticaretini yapar olduk. Böylece büyüme sürecimiz başladı.

SATTIĞIMIZ HER ARACIN PLAKASINI EZBERLEDİK

Otomotiv sektöründe büyüme süreciniz nasıl gerçekleşti?

İşimize öylesine dört elli sarıldık ki..  Sattığımız her aracın plakasını adeta ezberlerdik. 87’li yıllara geldiğimizde talepler çok arttı. Servis ihtiyacı doğdu. İlk oto servisimizi Küçükyalı’da açtık. 4 Haziran 2002’de, rahmetli Mimar Metin Eröz’ün imzasıyla ödüllü bir proje olan Bostancı Kosifler Plaza’yı hizmete aldık. Dünyanın ilk en büyük çok katlı BMW projesine ve İstanbul’un en akıllı binasına imza atmış olduk. Hasan ve ben büyük bir mücadeleyle, canla başla çalıştık burası için. İşlerimiz büyüğünce kardeşlerimiz Eyüp ve Selim’i de işlerimize dahil ettik, tam bir aile şirketi olarak yola devam ettik. İlerleyen yıllarda, Akdeniz bölgesine de 1997 yılında yatırım yaparak Antalya satış ve sonrası olan tesisimizi açtık. 

İlk takas usûlü satış...

Kosifler’in ilk etapta BMW ile anıldığını biliyoruz, bu markayla tanışmanız nasıl oldu?

Bir gün BMW’nin Türkiye’ye mümessilliğini vereceğini duyduk, hemen harekete geçerek Türkiye temsilciliğini alan Borusan’ın Otomotiv ile iş ortaklığı yaparak, BMW’nin ilk showroomunu 1985 yılında açtık. İnsanlar sırf bizim verdiğimiz kaliteli hizmetten dolayı başka marka otomobillerini takasa verip,  BMW almaya başladılar. Türkiye’de ilk takas otomobili yapan şirket de biziz. BMW kullananların başka araba kullanmayacaklarını düşünüyorduk.  Türkiye’de ilk BMW satışını yapan grubuz diyebiliriz...  

KRİZLER FIRSAT OLDU

O dönemde bu tür büyük yatırımlar yapmak riskli değil miydi?

Hep zor zamanlarda yatırım yaptık, hiç kolay para kazanmadık. Bu bir şanssızlık gibi görünse de kriz döneminde yatırım yapan şirketler sonrasında hep kazanmıştır. Biz de kriz sonrasında yapmış olduğumuz tüm yatırımların verimini, getirisini aldık. Faizlerin çok yüksek olduğu dönemlerde hazır sermaye sahiplerini bekleyen fırsatlar da olur ama biz işin kolayını tercih etmedik. Kendi işimize, markamıza yatırım yaptık, cesaretimizle, saygınlığımızla kazandık. Ülkemize ve kendimize güvendik. Odak noktamıza ‘Müşteri Memnuniyetini’ koyduk, bu bakış açımız bizi bugünlere taşıdı.

ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE GÜVENİYORUZ

Türkiye’nin ekonomik geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ekonomik ve siyası çalkantıların yaşandığı 80’li, 90’lı ve 2000’li yıllar geride kaldıktan sonra 2004 yılından itibaren siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrar sağlandı. Fert başına düşen milli gelirimiz 2 bin dolardan 10 bin dolara çıktı. Gayrimenkul ve otomobil satışları bu 12 yıllık  dönemde her yıl artan bir trend izledi. Biz ülkemizen geleceğine güveniyoruz. Hükümetimizin ekonomik politikalarına destek veriyoruz. Bu doğrultuda yatırımlarımız aralıksız sürecek. İstihdam yaratmaya devam edeceğiz. 

YATIRIMLAR SÜRECEK

Antalya’dan sonra Samsun’da büyük bir arazi alarak en modern BMW tesisi için yatırıma 2016 da başladık. Ayrıca Kavacık’ta inşaatı devam eden BMW plaza inşaatımızı açıyoruz. Orası da Bostancı’daki merkezimizden sonra en büyük BMW satış ve servis şubemiz olacak. Bu yıl için Jaguar ve Land Rover satıs-servisi için Beykoz’da bir arsa aldık. O proje de orta vadede başlyacak.