23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Hem motor hem de yeni bir model üretebiliriz

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Koreli devin 2017 yılında Türkiye’de 20’nci yılını kutlayacağını söyledi. Kibar, 15 Temmuz sonrası Hyundai’nin Türkiye’de yatırımlarını artırma kararı aldığını belirterek “Hem yeni bir model, hem de motor üretebiliriz” dedi.

Kaan ZENGİNLİ3 Ekim 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hem motor hem de yeni bir model üretebiliriz

Türkiye’de uzun yıllardır yatırımı bulunan Koreli otomotiv devi Hyundai, ülkemizdeki yatırımları artırmayı planlıyor. Paris Otomobil Fuarı’nda konuştuğumuz Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, özellikle 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası Koreli marka yöneticilerinin Türkiye’ye bakışının değiştiğini belirterek “2017 yılında Hyundai Türkiye’deki 20’nci yılını kutlayacak. Önümüzdeki yıl, kapasitemizi tam kullandığımız için yeni yatırım yapmamız gerekecek. Bu yeni bir fabrika da olabilir. Motor üretimi konusunda da Kore ile görüşüyoruz. Türkiye’de motor da üretebiliriz” dedi.

1 VARDİYA KAYIP OLDU

Kibar, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen akabinde, bünyelerinde birçok Koreli’nin çalışması nedeniyle olayın çok hızlı şekilde Kore’den sorgulandığını belirterek, “Elimizden geldiğince olayı anlatmaya çalıştık. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) yönetim kurulu üyesi olmam ve devletin de iş dünyasının bilgilendirilmesi açısından birtakım yönlendirmeleri içerecek şekilde aldığımız bilgileri ortaklarımızla daha net bir şekilde paylaşmaya çalıştık. Ertesi hafta içerisinde herhangi bir aksaklığın olup olmamasını ölçümleyebilmek bakımından Hyundai’den üst seviyede üç grup ziyareti oldu. O gece sadece 1 vardiyalık üretim kaybımız söz konusu oldu. Diğer sanayi şirketlerimizde o kayıplar olmadı” diye konuştu.

Kibar, Türkiye’de Hyundai ile 26 yıllık işbirliklerinin olduğunu anımsatarak, “Bu süreçte, Türk ekonomisinde değişik şekillerde 7 kriz yaşadık. Tüm bu süreçleri yaşadığımız için Türkiye’deki iş dünyası genel anlamda kriz reaksiyonlarının tedbirlerini çok daha seri şekilde alıp normalizasyon sürecine daha etkin girebilir bir yapıya kavuştu. 15 Temmuz’dan sonra Hyundai’nin 3 başkan yardımcısı tarafından ziyaret aldık. Hyundai’nin patronunun oğlu da 15 Temmuz’dan sonra bizi ziyaret etti. Onlara, Türkiye’nin krizlere alışık olduğunu ve bu krizin 3-6 ay içerisinde normale gideceğiyle ilgili paylaşımlarda bulunduk. Bu iyileşmelere paralel bir takım kararlar alabiliriz. Hyundai Türkiye’de pazar etkinliğine doğru strateji belirleyip devreye alacak. Yapılan toplantılarda Türkiye’ye güvenlerinin tam olduğunu, önümüzdeki yıllarda yeni haberlerin alınabileceğini ifade ettiler” değerlendirmelerini yaptı.

YENİ MODEL GELİYOR 

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Kibar, mevcut kapasitelerini maksimum noktada kullandıklarından bahsederek, şunları kaydetti: “Türkiye’nin üretim kabiliyetine ve ürettiği ürünlere talebi görüyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye’de üretim faaliyetine geçişin 20. yılını kutluyor olacağız. 20. yılda güzel haberleri de paylaşmak mümkün olur. Mevcut kapasite artışını sağlayabilecek format için teknik anlamda çalışıyoruz. Yeni bir modelle ilgili de konuşmalarımız var. Önümüzdeki yıl bir SUV aracı düşünüyorduk, Kore’de ona devam edecekler. Bir de motor üretim planımız var. Ancak netleşmeden kesin konuşmuyoruz.”