25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

22 yıllık eşimden vazgeçtim onlardan geçmem

Sokağa terk edilen Golden Retriever cinsi köpeklere sahip çıkan Şenol Özbakan, ‘Golden Çetesi’ grubuyla dünyaya nam salarak sosyal medyada binlerce takipçiye ulaştı.

Gizem TÜMBAY2 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
22 yıllık eşimden vazgeçtim onlardan geçmem

Farklı zamanlarda sokağa atılmış halde bulduğu köpeklerle Bodrum’un sanayi sitesinde park ettiği eski model minibüste kendine yeni bir yaşam kuran Şenol Özbakan, hayvanların doğum günü, karne ve sevgililer günü hediyesi olarak görülmesinden çok şikâyetçi. Çocuk yaşlarından beri hayvanlara duyduğu sevgiyi hayatını onlara adayarak bir kez daha gösteren Özbakan, “Köpeğinden vazgeçen hayatındaki her şeyden vazgeçer. Ben 22 yıllık eşimden vazgeçtim onlardan geçmem” diyor. Yerli ve yabancı birçok turistin de dikkatini çeken köpekleri ziyarete dünyanın bir ucundan birçok kişi geliyor.

Bu kadar köpeğe sahip olmaya nasıl karar verdiniz? Bu kadar çok köpeğe bakmak zor olmuyor mu?

İnsandan daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Gerçekten seviyorsanız, sahte sevginiz yoksa çok daha kolay. Bu sevgi çocukluğumuzdan gelen bir şey. Hep içimizde köpek sevgisiyle yaşadım. Bir köpeğim vardı benim daha sonra sokakta bir tane daha buldum. Öldü diye çöp bidonuna atmışlar. Böyle böyle sayıları artmaya başladı. Ben de gemilerde çalışıyordum 8-9 ay Bodrum’a gelmiyordum. Kızım da okula gittiği için onlarla çok ilgilenemiyordu. Bu yüzden bakım hep eşime kalıyordu. Eşimle ayrılık noktasına geldik. “Barınağa bırakalım” dedi ama kızımla ben karşı çıktık. Sonucunda ayrıldık.

Köpekleriniz sizi yeni bir hayata başlattı yani...

Evet. Çok zorluklar yaşadık. Aylarca sokaklarda yattık. Ama yine de hiç ayıplanmadık. Öyle de mutluyduk, şimdi böyle de mutluyuz. İnsanlar yardım etmeye başladı. Paraları biriktirdik kendimize bir minibüs aldık. Orada yaşamaya başladık. İnsanlar köpeklerini sürekli sokaklara atıyorlar. Bizim denize gittiğimiz bir gün geldiğimizde bir köpeği daha ağaca bağlayıp, üzerine de not bırakmışları “Biz bakamıyoruz, nolur siz bakın “diye. Sokakta yüzü yaralı halde bulduk, barınaktan çıkarttık derken büyümeye başladık. bir tanesi peşimize takılıp geldi.

Şu anda ilgilendiğiniz kaç köpek var?

13 taneydi 12’ye düştü. Bir tanesini Ankara’ya giden bir aile bulup getirdi fakat onu geri kalan 12 tanesi hiç kabul etmedi. Sürekli alıp başını gidiyordu. Boynundaki künyesinden telefon ediyorlardı ben de almaya gidiyordum. Sonra İzmir’li bir aile beni aradı. Köpekleri ölmüş ve çocukları da sürekli köpek kulübesinde yatıyormuş. Perişan durumdalardı. Bizde onu verdik. Ara sıra arayıp kontrol ediyorum. Gayet mutluymuş.

Köpek bakmanın yanında onları sahiplendiriyor musunuz?

Aynen öyle. Şu ana kadar 60 taneye yakın köpek sahiplendirdim. Bunlar o kadar değerli hayvanlar ki bana bir servet verseler kendi köpeklerimi vermem. Benim 24 yaşında kızım var. Kızım neyse onlar da o. Sahiplenen insanlar için de aynı duygular olsun istiyorum.

Yaptığım kolyeleri satıyorum

Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

Kolyeler satarak para kazanıyoruz. İnsanlar çok yardımcı oluyorlar. Artık kendimize daha büyük bir minibüs aldık. Minibüsü aldıktan sonra da beş köpek daha sığdırabilecek yerimiz oldu. Eskiden yedi köpeğimiz vardı, şimdi 12 olduk. Minibüsün içerisi ev gibi. Bu sene çok sıcak olduğu için klima da aldım onlara. Ben Bodrum sokaklarında yürürken fotoğraf çektirmek için bir lira alsaydım şu anda villamız olurdu. Gece kulüpleri kendi reklamlarının olduğu tişörtleri giyme konusunda çok istekliydiler, ciddi paralardan bahsettiler ama ben istemedim. Geçtiğimiz günlerde ‘Kim Milyoner Olmak İster? programından geldiler. Bana yardımcı olmak istiyorlardı. Yarışmamı istediler ama ben yine kabul etmedim. Uzun bir yol yürüyoruz biz köpeklerle gün içerisinde. Önümde de kolyeler var. Bazen insanlar kolyenin değerinin üstünde de paralar veriyorlar. Şimdiye kadar aç kaldığımız çok zamanlar oldu ama kimseden yardım istemedik.

Sizi merak edip, görmeye gelenler oluyor mu?

Kanada’dan, Amerika’dan, İngiltere’den, Fransa’dan birçok ülkeden aklınıza gelebilecek o kadar çok insan geldi ki... Bu köpeklerin şu anda Bodrum’un turizmine neredeyse yüzde 20 katkıları var. Çeşme’de, Antalya’da tatil programı yapan kişiler, bu köpekleri görebilmek için programlarını değiştiriyor. Almanya’dan sadece bu köpekleri görmek için binlerce insan geldi.

Tüm köpeklerin golden cinsi olmasının özel bir sebebi var mı?

Sadece bir tanesi retriever kırması. Golden cinsi köpekler evde büyüdükleri için aileye çok düşkün hayvanlar. Bunların içine insan kaçmış köpekler. Başta evde büyüdükleri için zaman içerisinde barınakları alışabilecek köpekler değil. Bunlar çöp bidonundan yemek alacak, sokak köpekleri ile kavga edecek hayvanlar değiller. Ama şimdi yolda yürürken diğer sokak köpekleri onlara yol açıyorlar. Çünkü artık aile gibiler, birbirleri çok kenetlendiler. Birisi havlamasın hepsi orada bitiyor. Köpeğinden vazgeçen hayatındaki her şeyden vazgeçer. Ben 22 yıllık eşimden vazgeçtim onlardan geçmem.

“24 yaşında bir kızım var. Kızım neyse benim için köpeklerim de  o. Sahiplenen insanlar için de aynı duygular olsun istiyorum.”

Bu köpekler oyuncak değil

Bundan sonrası için bir hedefiniz var mı? Köpeklerinizle birlikte ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Bir hedefim yok. Yeni arabamız 3-4 köpek daha kaldırabilir. Sokakta bir köpek bulduğumda onu almama gibi bir lüksüm yok. Nasıl almam, bütün gece uyuyamam yoksa. Zaten şimdi okullar açıldı sokaklar köpek doludur. İnsanlar sevgililer günü hediyesi, karne hediyesi alıyor birbirlerine. Oyuncak ya bu köpekler! Belli bir süre sonrada sokağa atıyorlar. Bunları terk eden insanlara çok kızıyorum ve hep dua ediyorum. Onların da başına böyle bir şey gelsin diye. Öbür tarafta bu hesapların hepsi sorulacak. Peygamber Efendimiz savaşa giderken doğum yapan köpeği gördüğü için yolunu uzatıyor, hayvan rahatsız olmasın diye. Ve oraya bir nöbetçi dikiyor. Bu insanlar kim ki bu hayvanlara böyle eziyet ediyorlar.

10 binin üzerinde takipçimiz var

Yurt dışından ve şehir dışından gelen kişiler size nasıl ulaşıyor?

Bu konuda kızım devreye girdi. Ben internet kullanmam. Açma-kapama tuşu olan bir telefon bana yetiyor. Eğer interneti kullanmaya başlasaydım bu köpeklere bu kadar vakit ayıramazdım. Ben başta bu sattığım kolyeleri köpeklerin boyunlarına yapıyordum. İnsanlar beğendiğinde de onlara hediye ediyordum. Bunun üzerine kızım “Baba bu kolyeleri internet üzerinden satalım, köpeklere de bir destek sağlayalım” dedi. Bunun üzerine ‘Golden Çetesi’ isimli bir sayfa açtı. Şu an 10 binin üzerinde takipçilerimiz var.