25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ağrısız kışın formülü: Vitamin ve egzersiz

Soğuk havalarla birlikte kas ve eklem ağrıları da kapımızı çalmaya başladı. Hiç düşündünüz mü neden kış aylarında daha çok ağrılarımız olur? Üşürken istemsizce kendimizi kastığımızı ve bu nedenle duruşumuzun bozularak ağrılara davetiye çıkardığı söylenir. Bu kışı ağrısız geçirmek ve karda yürümenin inceliklerini öğrenmek için Fizyoterapist Sercan Aksu ile konuştuk.

FATMA ERSOY 10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ağrısız kışın formülü: Vitamin ve egzersiz

- Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir? 

Fizik tedavi, çeşitli hastalıklarda diğer tedavilerle birlikte veya tek başına uygulanabilecek ısı, ışın, elektrik akımları, egzersiz gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanıldığı tedavi yöntemidir. Rehabilitasyon ise hastaların sosyal, mesleki ve fizyolojik olarak normal yaşantısını sürdürebilmesi ve maksimal potansiyelini kazanabilmesi için yapılan çalışmalardır. 

- İnsanlar en çok hangi hastalıklardan muzdarip?

Özellikle son zamanlarda tablet ve akıllı telefon kullanımı, masa başı çalışma sürelerinin artması gibi hareketsiz yaşam tarzından dolayı omurga sorunlarından olan bel, boyun ve sırt ağrıları çok fazla arttı. İnsanlar en çok bu hastalıklardan muzdarip.

- Soğuklarla birlikte artan eklem ağrıları için ne yapabiliriz?

Kış genel olarak zaten insan anatomisini ciddi derecede etkileyen bir mevsim. Gün içinde hareketsiz kalan kişiler ağrı çekmek istemiyorsa haftada en az üç gün egzersiz yapmalı. Dışarı çıkılamıyorsa evin içinde bir saatte bir yürünmeli, kendine aktivite alanı oluşturulmalı. Televizyonun başında tüm gün oturarak kış ayını geçireceksen ağrılara da katlanacaksın. Öte yandan kışın güneşin az görülmesiyle insanlarda genel olarak bir halsizlik, yorgun uyanma durumlarıyla karşılaşıyoruz. Bunun nedeni D vitamini eksikliği. D vitamini eksikliği genel vücut ağrıları ile iskelet-kas sistemi kaynaklı ağrıların oluşmasında önemli bir nedendir. Bu konuda da hekimlere danışılması ve bu yönde desteklerin alınmasını öneriyorum. 

- Karda yürürken nelere dikkat etmeliyiz?

Bir insanın normal bir omurga dizilimi var ve anatomik postüre göre yürümeliyiz. Özellikle soğuk havalarda insanlar düşme korkusuyla daha dikkatli yürüyüp daha güvende olduklarını zannediyor ama durum pek de öyle değil. Aslında daha iyi bir ayakkabı giyilerek veya daha doğru bir postürle yürüyerek, kendisini o kadar kasarak yürümesine gerek olmayacak. Yürürken yanlış bir merkeze ağırlık verilirse bu domino taşı etkisi oluşturur. İlk başta dizinde bir problem çıkar, sonra kalçanda, belinde, boynunda… Soğuk havada yürüyecek insanların öncelikle zemine uygun bir ayakkabı tercih etmesi lazım. Yürüyüş analizini yaptırıp nasıl yürümesi gerektiğini öğrenmesi lazım. Aynı zamanda insanlar karda ellerini ceplerine koyarak yürüyor. Bu çok yanlış. Çünkü es keza kişi yere düşerse, koruma refleksi olarak elini kullanır. Ama eli cebinde olduğu için çok daha kötü şekilde düşer bu da kırıklara neden olabilir.  

- Peki yaş ilerledikçe ne gibi sıkıntılarla karşı karşıyayız?

Yaş ilerledikçe vücutta bir takım fizyolojik değişiklikler kaçınılmaz olarak karşımıza çıkıyor ve bu da ağrı, aktivite kısıtlanması ve katılımda azalması gibi sorunlara neden oluyor. Bunu önlemek için günlük yaşama egzersizleri ve çevre düzenlemesini hayatımıza empoze etmeliyiz.

- Ofis çalışanları kamburlukla karşı karşıya. Bu nasıl önlenebilir?

Öncelikle çalıştığınız ortamı ergonomiye uygun hale getirin, sürekli duruşunuzu, pozisyonunuzu değiştirin ve tekrar ideal pozisyona geçin. En az bir saatte bir yerinizden kalkın, yürüyün, gerinin, ayakta çalışın, uygun zamanlarda, oturduğunuz yerde veya ayağa kalkarak kaslarınızı gerin.