20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Allah adının en çok zikredildiği Endülüs’ün incisi El Hamra Sarayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “El Hamra Sarayı’nda bir ayet yazar; Allah’tan başka galip yoktur. İnşallah muhtarlarımızı oralara götüreceğiz” müjdesini vermesi üzerine rotamızı İspanya’ya çevirdik.

FATMA ERSOY 14 Ocak 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Allah adının en çok zikredildiği  Endülüs’ün incisi El Hamra Sarayı

İslam medeniyetinin ulaştığı en üst seviyeyi temsil eden yapılardan biri ve dünyanın insan eliyle yapılmış en büyük harikalarından olan El Hamra Sarayı, İspanya’nın Grana’da şehrinin merkezinde yer alıyor. Şehrin merkezindeki tepe üzerine kurulu El Hamra Sarayı, duvarlarında kırmızı tuğla ve damında kırmızı kiremit kullanıldığı için Arapça’da “Kırmızı Saray” anlamına geliyor. Hikayesi 9’uncu yüzyıla kadar giden El Hamra, Nasriler Devleti’nin kurucusu Muhammed Bin Ahmer’in isteğiyle 1232’de saray olarak büyütülüyor.  

EŞSİZLİĞİ KUSURSUZ AHENGİNDEN

Tamamlanması yüzyılları bulan El Hamra Sarayı, dışarıdan hantal bir görüntüye ve basit bir girişe sahip olmasına rağmen içeride eşsiz bir güzelliği barındırıyor. Birbirine bağlı sayısız odalardan, geniş avlulardan, çiçek bahçelerinden, fıskiyeli havuzlardan ve tamamen işlemeli duvarlardan oluşan El Hamra Sarayı’nı asıl benzersiz kılan mimarideki kusursuz ahenktir. Göz alıcı ışıltısı ile dünyaca ünlü bir şöhrete sahip El Hamra Sarayı, güneşin battığı saatlerde, kızıl gövdesine vuran güneş ışığı ile büyüleyici bir renge bürünüyor. Girişin iki yanında görülebilecek su yolları, İslam medeniyetinde “su”yun önemini vurguluyor. Doğal görünümlerine göre şekillendirilen ağaçlar, efsanevi Babil’in asma bahçelerini akla getiriyor. 

İSLAM MİMARİSİNİN DORUĞUNDA

İslam mimarisinin o dönemde geldiği en üst noktalardan biri olarak gösterilen El Hamra Sarayı’nın en önemli bölümlerinden biri olan Cennet’ül Arif, nakış gibi santim santim işlenmiş işlemeleri ve harika bahçeleriyle göz dolduruyor. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan El Hamra Sarayı’na bilet bulmak ise çok zor, günler öncesinden biletinizi almalısınız. Çünkü yılda sadece bir gün kapalı olan sarayın ziyaret edilebilmesi için UNESCO yılda en fazla 7 bin bilet satılmasına izin veriyor. Unutmadan eserlere dokunursanız saraydan atılırsınız!

Yahya Kemal Beyatlı İspanya’da elçilik yaptığı dönemlerde 1929’da El Hamra Sarayı ile kaleme aldığı yazısında şunu demiştir: Dünyanın hiçbir yerinde Allah adını bu kadar çok zikreden sütun, kemer, kubbe, tavan, kapı ve duvara sahip başka bir saray bulmak mümkün değildir.