25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Azmin olimpik adı: Enes Günel

2012’de Erciyes’te snowboard gösterisi sırasında geçirdiği kaza sonucu omurilik felçli biri olarak hayatına devam etmek zorunda kalan Enes Günel, bugün yaşama sevinci ve azmiyle gerçek bir olimpiyat ruhu sergiliyor…

RÖPORTAJ: SAADET ÖZCAN26 Kasım 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Azmin olimpik adı: Enes Günel

Bisiklet sevdalısı kardeşim sayesinde tanıştım Enes Günel ve benzersiz bisikletiyle... 

Ağabeyi sayesinde kaykay ve snowboardda sörf yapan genç sporcu, 18 yaşındayken, salon sporlarını bırakarak, tamamen board sporlarına yönelmiş. 2012’de Erciyes’te düzenlenen etkinliğin hayatının dönüm noktasını teşkil edeceğinden habersiz... 

HİSSİLERİMİN KAYBINI ŞOKA BAĞLIYORDUM

O günü sorduğumda, “Bazen eğlenmek için izliyorum o günleri” diyerek anlatıyor: “Parkurun kontrolünü ben yapmıştım, gece yaşanan buzlanma kontrolleri boşa çıkardı. Bir taklayı atamadığımı fark ettiğimde ise artık çok geçti. Sonrasını hatırlamıyorum. Vücudumu hissetmiyor olmamı ise o anki şoka bağlıyordum. Yaklaşık 1 yıl süren yoğun bakım odasında 37 ekran TV’de bakarak aylar geçirdim. Londra Paralimpik Olimpiyat Oyunları’nı izlemek ise en büyük eğlencemdi.”

HANDCYCLE GÜNLERİ BAŞLIYOR

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile yolları kesişen Enes Günel, ağır engel durumundan dolayı bir daha spor yapamayacağını düşünürken, Türkiye’de bir ilk olan paralimpik bisiklet türü ‘Handcycle’a başladı. Bir dönem (4 gün kadar spora küsmüş olsa da), bugün olimpiyatları hedefleyen sporcu ruhuyla umutla yarınları hedefliyor Enes Günel...

Bugünlerde ise 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’na katılmak için olanca gücüyle çalışan Günel, azmiyle zorluklara karşı amansız bir savaş başlattı. Ah bir de şu bürokratik engeller olmasa...

BRANŞ AÇILMAMASI CİDDİ BİR PROBLEM  

Federasyonlar arasında yaşanan lisans ve branş açılamaması ise Enes Günel için 2020 Tokya Paralimpik Oyunları önündeki en büyük ve en ciddi problem olarak duruyor. “Bunun için önce branş açılmalı, ardından sporculara lisans verilmeli. Bu sorunu henüz aşamadık. Antrenmalarımızı olimpiyat hedefiyle yürütmek için bu güzel haberi bekliyoruz. Lütfen sesimizi duyun...” 

ÜLKEM İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM

Hayallerini süsleyen olimpiyat rüyası için konuşurken dahi heyecanlanan Enes Günel, “Belki madalya sözü veremem ama elimden geleni yapacağım” diyerek, ekliyor: “2020 Tokyo Paralimpik Oyunları hayallerimi, rüyalarımı süslüyor. Limitlerimi görmek, lisans sahibi bir sporcu olarak UCI yarışlarına katılmak istiyorum.”

Şu an çalışmalarını kendi imkanları çerçevesinde ve ailesinin kendisine verdiği destekle yürütüyor. Şu an son birikimini yurt içinde gerçekleştirilecek maratonlar için uçak biletlerini alarak kullanmış bile... Çünkü onun hedefi olimpiyat. Her şey; olimpiyat ruhuna yakışır bir perfonmans sergileyebilmek için...

Sporun her braşında ter dökmüş, gerçek bir sporcu olarak umutla mücadelesini sürdürüyor. Mücadeleci kişiliğinin tüm vakur duruşuyla...

Enes Günel, yaşam azmi ve spor aşkıyla desteği ve alkışı hak ediyor...     

ABD’den özel bisiklet getirterek yeniden spora sarılan Günel’in hedefi; bürokratik engelleri aşarak 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’yi temsil edebilmek… 

YETER Kİ İSTEYİN!..

“Solunum problemi nedeniyle uzun süre makineye bağlı yoğun bakımda kaldım. Şu an sadece boyun, omuz ve pazu kaslarımı kullanabiliyorum. Bu durum beni günlük hayatta fazlaca başkalarına bağımlı kılıyor. Hareket kabiliyetimin daha fazla olmasını isterdim. Benim yaşadığım gibi spor sakatlanmaları yaşayanlara belki akıl vermek haddime değil ama, yine de mücadele etmelerini öneririm. Erişebilirlik ve uygun adaptasyonla herkes yeniden işe gidebilir, üniversite okuyabilir, spor ve sanatla uğraşabilir. Ama önce istemelisiniz. Sakın vazgeçmeyin...”

EN BÜYÜK ENGEL BÜROKRASİ

“Bir önceki yıl İstanbul Yarı Maratonu’na alınmadım. IAAF’a bakıyorum; giremez yazmıyor. Yarı Maraton Talimatnamesi’nde, “18 yaşını doldurmuş herkes katılabilir” der. Bu arada parkura, bisikletle, patenle, bebek pusetiyle, manuel tekerlekli sandalyeyle girilebiliyordu, bir ben giremedim.”

BAHARDA AMATÖR BİR BİSİKLET TURU HAYALİ...

Bahar aylarıyla birlikte Enes Günel ve bir grup bisiklet sevdalısı bir tura çıkmayı hayal ediyor. Engelli ya da engelsiz sayıyı fazla tutmadan, amatör ruhla, yolun tamamı bisikletle tamamlanabilecek bir Ege turunun hayalini kuruyor gençler bugünden. “Sürekli süren antrenmanlardan kurtulup amatör bisiklet ruhunu yakalamak istiyorum” diyor genç adam... O yüzden konaklamayı ise çadır ya da karavan şeklinde gerçekleştirmeyi planlıyorlar. 

EĞİTİMİM YARIM KALMAYACAK

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan Enes Günel, eğitimini de bir an önce tamamlamayı planlıyor. Okulunun da kendisine birçok konuda destek olduğunu kaydeden Günel, “Bu biraz da benden kaynaklanıyor. Bir an önce derslere ağırlık vermem gerekiyor. Bu imkanı da oluşturmaya çalışıyorum. Eğitimim yarım kalmayacak” dedi.

ULAŞIM VE BİSİKLETİN TRANSFERİ EN BÜYÜK SORUN  

Sosyal hayatta karşılaştığım en büyük zorluk, antrenman sahasına ulaşmak ve antrenman sahası. Lokasyona ve bisikletin ulaşımı konusunda da çok büyük sıkıntılar yaşıyorum. Bu problemi aşabilmek için ailece radikal bir kararla evimizi dahi taşımayı düşünüyoruz.”