18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bir kitap 200 kadının hayatını değiştirdi

İstanbul Bağcılar Belediyesi, ‘Bilge Kadın Projesi’ ile altı yılda 200 ev kadının hayatına dokundu. Proje kapsamında 15 günde bir toplanan ev kadınlarının her biri kendi başarı hikayesini yazdı. Bugün grup içinde 45’inde üniversite diplomasını alan da kronik depresyonu yenen de var.

13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bir kitap 200 kadının hayatını değiştirdi

Kimi erken evlendi, genç anne oldu, kimi imkansızlıktan okuyamadı. Ama uygun zemin karşılarına çıktığında hepsi başarma kararlılığını gösterdi. İstanbul Bağcılar’da yaşayan bir grup ev hanımından bahsediyoruz. Bundan altı yıl önce hayatları, çocuklar ve ev işleri ekseninde dönerken belediyenin kadınlara okuma alışkanlığı kazandırmak için açtığı Bilge Kadın Platformu’ndan haberdar oldular. Buluşma adresi Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kütüphanesi’ydi. Günlük yemek, bulaşık, temizlik kaosu içinde birkaç saat huzurlu ve sessiz bir ortamda kitap okumak düşüncesi hiç de fena fikir değildi. Okudukları her kitabın içlerinden birinin hayatını değiştireceği gerçeği ise akıllarından bile geçmemişti. Birkaç sayfa kitap okumak için gelenlerin sayısı ilk haftalarda 10 kişiydi. Türk ve dünya klasikleri, mimari, kişisel gelişim, psikoloji, polisiye gibi türler arasında kendilerine önerilen kitapları okudular. 15 günde bir olan buluşmalarda okunan kitaplar masaya yatırıldı, tahliller analizler yapıldı. Zamanla okunan kitapların da gelen kadınların da sayısı arttı. Bugün sivil topluluğun üye sayısı 200’ün üzerine çıkarken, okunan kitaplar her bir kadının hayatını değiştirdi.Emine Kılıç, çare bulamadığı psikolojik rahatsızlığını yenerken, 45’lik Kadriye Yavuz, 4 yıllık üniversiteyi bitirdi. Kitap okumaya kol kola gelen gelin ve kaynana ise çevrelerine örnek oluyor. Kitap Okuma Günlerine katılarak okudukları kitaplarla dünyalarını değiştiren kadınların kendi ağızlarından hikayeleri:

KRONİK DEPRESYON SAYFASINI KAPATTI

Emine Kılıç: 43 yaşında 2 çocuk annesiyim. Üç yıl önce ağır bir depresyon geçirdim. Hastaneler çare bulamamıştı. Bilge Kadın Platformu’na kardeşimin kolunda geliyordum. Yavaş yavaş atlattım. Doktorların verdiği ilaçlar kullandım. Bir süre sonra psikiyatrist bana çok çabuk iyileştiğimi söyledi. Nasıl başardığımı sordu okuduğum kitapları söyledim. Sorunlarımız ve çözümleri mutlaka kitapların içinde. Kitaplar doktorum oldu diyebilirim. Mutlaka herkes kitap okusun. Özellikle psikolojik rahatsızlığı olanlar kesinlikle okusunlar faydasını görecekler. Bunun en canlı örneği benim.

45 YAŞINDA ÜNİVERSİTE MEZUNİYETİ 

Kadriye Yavuz: 45 yaşındayım ve 3 çocuk annesiyim. Komşumun tavsiyesiyle burayla tanıştım ve 5 senedir geliyorum. Buraya gelip giderken bir yandan da üniversite okumaya başladım. Bilge Kadın’ın desteğiyle Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdim. Her gördüğüme burayı söylüyorum ve gelmelerini tavsiye ediyorum.  

EV İŞİ DEĞİL TOLSTOY MUTLU EDİYOR

Aysun Erguvan: Yerli yabancı bütün yazarların kitaplarını okuyoruz. Özellikle Tolstoy’un kitaplarını çok beğeniyorum. Kitaplarla ruhum teselli buluyor. Yemek, temizlik ev işleri bunlar biz ev hanımlarını mutlu etmiyor. Yeni kitaplar okuduğumda yeni dünyalar keşfettiğimde mutlu oluyorum. Ben mutlu olunca eşimle de çocuklarımla da daha iyi geçiniyorum. 

GELİN- KAYNANA KOL KOLA 

Kafiye Nişancı (Kaynana)

“Ev hanımıyım. Buraya da 5 yıldır geliyorum. Burası hayatımda çok şey değiştirdi. Normalde dışarıya alışveriş ve davetler için çıkardık. Kitap okumaya başladıktan sonra başka bir dünya olduğunu öğrendim. Aslında kendime hiç vakit ayırmadığımı fark ettim. Kendimi keşfettim. Hayatın farkına vardım. Artık gelinimle birlikte gelmeye başladık. Gelinim mutlaka gelmesini istiyorum. Ben dünyayı o dört duvar arasında bildiğimi fark edince hayatımın aslında ne kadar da yarım geçtiğini anladım. Gelinimin öyle olmasını istemiyorum. Kendisi için de yaşamayı öğrensin. 

Esengül Nişancı (Gelin)

Çok güzel bir ortam. Ev hanımlarının böyle kitap okuduğunu ve ardından da yorum yaptığını görmek çok güzel bir şey. Artık bundan sonra ben de buraya devam edeceğim.

ERKEN YAŞTA EVLENDİĞİM İÇİN OKUYAMAMIŞTIM 

Sevim Bedir: 

20 yıllık evliyim 3 çocuk annesiyim. Erken yaşta evlendiğim için okuyamamıştım. Şimdi Bilge Kadın Platformu’nda kitap okuyarak bu açığımı kapatıyorum. Burada konuştuğunuz konular kitap üzerine olunca ortam çok kaliteli oluyor. Başta Lokman Çağırıcı başkanımız olmak üzere tüm ekibe çok teşekkür ederim.