23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Oğuz: Bu anıt milletçe imzalanmış bir diriliş belgesi

Türkmenistan uyruklu heykeltıraş Murat Oğuz, gelecek nesillere özgürlük simgesini hatırlamak için 15 Temmuz Diriliş heykelini yaptı. Sanatçı, “Bu yapıt aynı zamanda 2023’ün Türkiye’sinin milletçe imzaladığı bir dirilişin belgesidir” diyor.

Bahar Erdoğan12 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Oğuz: Bu anıt milletçe imzalanmış bir diriliş belgesi

Türkiye’de ‘Çanakkale 100’üncü Yıl Anıtı’, ‘İkinci Atterlos Anıtı’ ve ‘Gıyaseddin Key Husrev Anıtı’ gibi heykellerini yapan Akdeniz Üniversitesi Klasik Heykel Sanat atölyesi kurucu hocalarından sanatçı Murat Oğuz, 15 Temmuz darbe girişimine de kayıtsız kalamadı ve ‘15 Temmuz Diriliş’ heykelini yaptı. Oğuz eserinde yukarı doğru uzanan dört kolonun Türkiye’nin doğu-batı ve kuzey-güneyini temsil ettiğini söyleyerek vatanın bölünmez birliğini ve her köşesiyle bir bütün olarak geleceğe yürüyeceğini anlattığını söylüyor. Heykeltıraş Oğuz ile Rusya’da yaşanan darbeyi 15 Temmuz darbe girişimini ve eserini konuştuk.1

15 Temmuz gecesi neler yaşadınız?

Herkes gibi çok fazla endişe doluydum... Devletin anayasası, ekonomisi, düzeni darbe gibi dayatıcı bir güç tarafından bozulmaya teşebbüs edilmesi kabul edemedim. Herkes gibi anayasayla gelen iktidarın devrilmesine karşıyım. Bu hangi ülkede olursa olsun. Milleti hiçe sayan ve dayatarak oluşturulan her türlü girişim yok olmaya mahkumdur. Bir de Türk milletinin özgürlüğü, demokrasisi ve bağımsızlığı söz konusu olunca nasıl tek yumruk olarak bir araya geldiğini görmek, buna tanıklık etmek beni derinden etkiledi.

Rusya’da yaşanan darbe ile 15 Temmuz’u kıyasladığınızda ne söyleyebilirsiniz?

Rusya’da yaşanan darbe sonucu, 15 özerk Cumhuriyet devleti bağımsızlığını ilan etti. Baş edemeyeceklerini anladılar... İki darbeyi kıyaslandığımda politik olarak SSCB’nin durumu daha kritik olmasına rağmen Türkiye’deki kadar sert sonuçları olmadı. Meclisin bombalanması, verilen şehitlerin sayısı... Rusya’da darbe üç gün sürmesine rağmen çıkan sonuç Türkiye’deki kadar ağır değildi.

Diriliş heykeli yapma fikri nasıl doğdu?

Vatanı, devleti, bayrağı ve milleti için canlarını seve seve veren şehitlerimizin aziz ruhları ve milli birliğe olan emsalsiz katkıları için 15 Temmuz Diriliş heykelini yaptım. Ayrıca ABD’deki ‘Özgürlük Anıtı’, Rusya’daki ‘Anavatan Çağırıyor Anıtı’, Paris’teki ‘Kadın Özgürlük Anıtı’ gibi gelecek nesillere özgürlük simgesini hatırlamasını istiyorum 15 Temmuz Diriliş Heykeli’nin. Sanatçı olarak yaşanan bu karanlığın ve sonrasında gelen aydınlığın gelecek nesillere aktarılması ve ibret olması adına kalıcı eser bırakmak istedim. 

Bu heykelde neleri anlattınız?

Öncelikle eserime ayağa kalkmış bir milletin son teknolojinin karşısında bile duramayacağı mesajını yükledim. Bu anıt 15 Temmuz’da milletin azim ve kararlılığını ifade ederken devleti milletiyle birlikte yüzünü aydınlık yarınlara dönmüş birliği ve hedefi de anlatmakta. Aynı zamanda bu yapıt 2023’ün Türkiye’sinin milletçe imzaladığı bir dirilişin belgesidir. Tankın önündeki eller milletin direnişinin bir ifadesidir. Tankın üstünde de 11 figür bulunmakta. Bu 11 figür değişik mesleklerden ve toplumun her kesiminden insanları temsil ediyor. Yukarı doğru uzanan dört kolon Türkiye’nin vatanın bölünmez birliğini ve her köşesiyle bir bütün olarak geleceğe yürüyeceğini anlatıyor. Diğer yandan vatan-millet-bayrak ve devleti temsil ederek bu dört unsurun vazgeçilmezliğini vurguluyor. Bu dört kolon Cumhurbaşkanlığı forsuyla birleşerek tek kolon halinde uzanırken milli birlik ve beraberliğimizin sembolüne dönüşüyor. 100 metre olan yüksekliği ise Cumhuriyetin 100’üncü yılına itafen yaptım.

Heykelinizin bir yerde sergilenmesini istiyor musunuz?

Türk halkının tek bir yumruk olduğunu sembolize eden bu eseri, o geceyi yaşayan yaşamayan herkesin görmesini istiyorum Bu yüzden Türk halkının seyrine sunulan her yerde sergilenebilir. Özellikle istediğim bir yer ve mekan yok.

İLHAMIMI ÖZ TÜRKLÜĞÜMDEN ALIYORUM

Türkmenistanlı Murat Oğuz, 2001 yılına kadar Rusya’da birçok anıt yaptı. Ülkesinde devlet sanatçısı unvanına sahip olan Oğuz, 16 yıldan bu yana kurucusu olduğu Akdeniz Üniversitesi Klasik Heykel Sanat atölyesinde görev yapıyor. Sanatçı ilhamını, öz Türklüğünden aldığını söylüyor. Sanatçı Oğuz’un Türkiye’deki bazı eserleri şöyle: Antalya şehrinin kurucusu ‘İkinci Atterlos Anıtı’, Akdeniz Üniversitesi kampusu ‘Atatürk Heykeli’, Selçuklu Sultanı ‘Gıyaseddin Key Husrev Anıtı’...