19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çocuklara bayramda değerleri anlatın

‘Kurban Bayramı çocuğumda travmaya yol açar mı?’ diye düşünen zamane ebeveynlerini Uzm. Klinik Psikolog Burcu Oğuzdoğan, “Çocuklara Kurban Bayramı’nın sadece hayvanların kesilmesi anlamına gelmediği; dostluk, dayanışma, paylaşma gibi önemli değerleri içerdiği vurgulanmalıdır.” şeklinde uyarıyor.

19 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Çocuklara bayramda değerleri anlatın

Bayram en çok çocuklara gelir. Yeni kıyafetlerin alınması, şeker ve çikolatalar, sair zamanlara göre aile fertlerinin birbirine daha çok vakit ayırması, büyüklerin verdiği harçlıklar, gezmeler tozmalar ömür boyu unutulmayacak hatıralar hep bu birkaç güne sığdırılır. Hele şehir hayatında akrabalık ilişkileri Whatsapp grup düzeyine inen aileler arasındaki bağların güçlenmesi, çocukların yakın ve uzak akrabalarını tanıması için bayramlar güzel bir vesile. 

Buna karşılık Kurban Bayramı kimi çevreler tarafından hunharca hayvan kesilen ve et yenilen bir ritüel olarak görülüyor, gösterilmek isteniliyor. Elbette böyle değil ancak alınan tüm önlemlere rağmen uluorta ve usulüne uygun kesilmeyen kurbanlara ait görüntüler özellikle küçük çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Bu bakımdan; kurban kesmenin ne anlama geldiği çocuklara gelişim basamağına uygun olarak anlatılmalı. Uzm. Klinik Psikolog Burcu Oğuzdoğan, soyut düşüncenin henüz gelişmediği okul öncesi dönemdeki çocuklara kurban bayramı hakkında verilen detaylı bilgilerin çocuklar için kafa karıştırıcı olabileceğine dikkat çekiyor. 

“Çocuklarımıza Kurban Bayramı’nı anlatırken hayvan kesimine odaklanmak yerine bayramın sosyal boyutu üzerinde durulması önemlidir. Bayram sürecinde insanların yardımlaştığını, durumu olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunduğunu ve yakınlarını ziyaret ettiğini anlatmak daha doğru olacaktır.” diyen Oğuzdoğan, “Çocuklara Kurban Bayramı’nın sadece hayvanların kesilmesi anlamına gelmediği; dostluk, dayanışma, paylaşma gibi önemli değerleri içerdiği vurgulanmalıdır.” şeklinde konuşuyor. 

HAYVAN KESİMİ NORMAL BİR DURUM

Çocuklarınızın sorularına cevap verirken oyunlardan ve diğer somut örneklerden yararlanabilirsiniz. Kurban kesimini çocuğunuza, ‘balık tutma’ benzetmesi üzerinden açıklayabilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzda; hayvan kesiminin sadece kurban bayramına özgü olmadığı; beslenmemiz için gerçekleştirilmesi gereken normal bir eylem olduğu algısı oluşacaktır.” tavsiyesinde bulunan Oğuzdoğan, ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle sıralıyor: 

- Çocuklar ile Kurban Bayramı hakkında konuşurken hayvanın kesimi ile ilgili detayları anlatmak yerine çocuğunuza sosyal değerleri aktarın.

- Çocuğunuz kesilen hayvan ile duygusal bir bağ kurmuş ise “Bak senin beslediğin koyunu yedik.” gibi ifadeler kullanmayın.

-  Çocuğunuz bir şekilde kurban kesim görüntülere maruz ve etkilenmiş ise çocuğunuzun kaygılarını sakince dinleyin, onu eleştirmeyin, korkularıyla dalga geçmeyin. Kendisini ifade etmesi için güvenli ortamı sağlayın.