20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

'DEAŞ ve El Kaide ABD ile beraber geldi'

Irak Rakize İnsani Yardım Vakfı Başkanı Abdulhamit Muhammed es Selman Kerkük ve Musul Kelek Mülteci kamplarında star Pazara konuştu. İHH İnsani Yardım Vakfı ile beraber Irak’ta on binlerce mülteci ile yetim çocuğun ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlatan Selman; “2003 yılına kadar El Kaide, DAEŞ, Haşdi Şabi, Şia ve Sünni ayırımı yoktu. Tüm bu terör örgütleri ile diğer tüm sorunlar ABD ile beraber geldi” dedi.

KEMAL GÜMÜŞ4 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'DEAŞ ve El Kaide ABD ile beraber geldi'

Her yıl milyonlarca çocuk savaş, doğal afet, açlık, hastalık gibi nedenlerden dolayı ebeveynlerinden birini veya her ikisini birden kaybederek yetim kalıyor. Savaşlar, terör, afetler, kazalar ve yoksulluk beraberinde dev toplumsal sorunlar getiriyor. Her ölüm gelecek nesillerden de bir parça alıp götürüyor. Özellikle İslam dünyasına yönelik işgal operasyonları, vekalet savaşları ve batının oluşturduğu sanal sorunlardan kaynaklanan iç çatışmalarda yüz binlerce kişi öldürüldü. Milyonlarca yetim çocuk ve dul kadının omuzlarına ise dağların kaldıramayacağı ağır yükler bindi. Yoksulluk içinde süren bir hayat, aç sabahlayan binlerce minik yürek sevgi ve şefkatsizlikten yorgun düştü... 

Filistin, Suriye, Afganistan ve Irak... Yetimler ülkesi buralar... Her şehirde, her köyde boynu bükük ve şefkat arayan gözlerin, sevgiyle okşanacak başların eksilmediği, yetim Peygamberin yetim ümmetinin yetim evlatlarının azalmadığı, tarihinde sürekli yetimler yeşeren topraklar. 

Irak; 2003 yılında ABD’nin işgaliyle bataklığa dönüştürülen ve parçalanan kadim medeniyetlerin beşiği. Sekiz yıl süren işgalin ardından medeniyeti, kültürü zenginliği yer altı kaynakları ABD tarafından yağmalandı. Bir milyon kadın dul, beş milyon çocuk yetim kaldı. ABD, Irak’ta yetim bıraktığı çocuklar ve babalarının kanları üzerinden oluşturduğu küresel terör örgütleriyle yeni coğrafyalarda yeni katliamlar ve acılar inşaa etti. Star Pazar bu hafta 5 milyon yetimin bulunduğu Irak’taydı. Ramazan’ın ilk haftasını Irakta geçirdik, Erbil, Kerkük ve Musul’un Kelek kasabasında İHH İnsani Yardım Vakfı ile beraber savaş mağdurlarının çadırlarına misafir olduk.  

14 yıl önce ABD’nin bu topraklara ayak basmasıyla başlayan katliamların ardı arkası kesilmedi. Sivil hayatın göbeğinde, çarşıda pazarda veya ibadethanelerde her gün bir patlamanın meydana gelmesi sıradan bir olay. Ancak insanların alışamadığı bir şey var: Sevgi ve şefkate olan özlem! Özellikle yetim kalan milyonlarca çocuk her an şefkat dolu sevgi dolu bir el bekliyor... Kamplarda gezerken dikkatinizi çeken ilk şey de bu oluyor. Çekingen görünen ama yanaştığınızda şefkat ve sevgi bekleyen sayısız yetim çocuk... 

NEVAF AHMED: HER GÜN İNSANLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

Nevaf Ahmet 34 yaşında beş çocuk annesi… Eşi Sefa Muhammed 2014 yılında DAEŞ tarafından katledildi. Geride beş yetim çocuk kaldı. Büyük kızı Nur 2004 doğumlu, babasının vefatından bir yıl sonra  daha 12 yaşını bile tamamlamadan evlendirildi. Nevaf Hanım şimdi oğlu Ahmet (11),Kuteybe (9) Aya (6) ve Muhammed (3) ile beraber mülteci kampında... “Amerika geldikten sonra ülkemizde kan durmadı, her gün bir yerlerde mutlaka bir bomba patlıyor her gün onlarca insan ölüyor. Önce El Kaide vardı, yıllar sonra DEAŞ çıktı. Kocamı öldürdüler. Beş çocuğumla kimsesiz kaldım. Büyük kızımı geçen sene evlendirmek zorunda kaldım. O şimdi Bağdat’ta. Ben de dört çocuğumla Mahmur’dayım.” 

TÜRKİYE EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ

Rakize İnsani Yardım Vakfı Başkanı Abdulhamit Muhammed es Selman da Irak’ta milyonlarca yetimi fark edip kolları sıvayan bir mühendis... ABD işgalinin getirdiği yüz yıllık felaketle beraber sayısız yetim çocuğun derdine derman olmak için kurulan derneğin başında. Musul, Kerkük ve Erbil’de altı ay içinde 56 proje hataya geçirdiklerini anlatan Selman, yetimlerin sağlık, eğitim, barımda ve gıda gibi temel ihtiyaçların karşılamaya çalıştıklarını anlatıyor. En büyük desteği ise Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı, Katar, Bahreyn, Malezya, Suudi Arabistan ve Avrupa’daki İslami kuruluşlardan alıyorlar... İşte yetimlerin hamisinin ülkesiyle ilgili yaptığı çarpıcı tespitler... 

DEAŞ VE EL KAİDE ABD İLE BERABER GELDİ

2003 yılına kadar Irak; devlet kurumlarıyla ordusuyla polisiyle her şeyiyle vardı. El Kaide yoktu, DAEŞ yoktu, Haşdi Şabi yoktu, Şia Sünni ayırımı yoktu. Tüm diğer sorunlar terör örgütleri ve ABD’nin gelmesiyle beraber oluştu.

5 MİLYON YETİM

ABD işgalinden bugüne beş milyon çocuğumuz yetim kaldı. Bir milyondan fazla kadın dul kaldı. 7 bin okul, en büyük 20 hastane yıkıldı.  Bu çocuklar eğitim alamadan acı ve açlıkla mücadele ederek büyüdüler. Bu rakamlar çok ciddi sorunlara neden oldu, terör örgütleri insan kaynağını acı ve öfkeyle kavrulmuş bu mazlum çocuklardan sağladı. Terör Örgütleri ABD ile beraber geldi ve bu çocuklarımızı kendi topraklarında kendi halkına karşı birer canavara dönüştürdü. 

STK’LAR AYAKTA TUTUYOR 

İnsanlar işsiz. Tarımcılık tükenme seviyesinde. Üretim tamamen durmuş sanayi yok. Hükümet iflas etmiş aslında… Şu anda ülkeyi ayakta tutuna hayır kurumlarıdır. Irak hükümeti eğitim ve sağlık hizmeti veremiyor. Sivil toplum kurumları çocukların eğitimini üstlenmiş durumda. Sağlık hizmetlerinin de büyük bölümü yine STK’lar tarafından karşılanıyor. Hükümet sadece sözde var. 

Çocuklar yetim, analar dul kaldı. Okullar, hastaneler yıkıldı. Terör örgütleri açlık ve acıyla büyüyen öfkeyle kavrulan masumları canavara dönüştürdü. 

MUHAMMED: BİZİM OLMAYAN SAVAŞTA OĞULLARIM ÖLDÜ

Kevkeb Muhammed 52 yaşında 15 çocuk annesi. Yedi oğlu ve eşi DAEŞ tarafından öldürüldü. 13 yaşında evlenmişti. Eşi askerdi. Acılı anne şimdi iki torunu ile mülteci kampında: Kevkeb anne yaşadıklarını şöyle anlattı: “Eşim Irak ordusunda askerdi. DEAŞ Musul’u işgal edince eşim yedi oğlumla beraber savaştılar. DAEŞ bombayla saldırınca onlarca askerle beraber çocuklarım da şehit oldu. Ölüm Allah’ın emri. Ben hepsini helal rızıkla besledim büyüttüm. Ama bu savaş bizim değildi geldi kapımıza dayandı. Şimdi üç oğlum ve beş kızım var. Torunlarım var. Onlarda değişik yerlerde. İnşallah bir gün tekrar kavuşuruz”

LATİF: DEAŞ ÖNCE ERKEKLERİ KATLETTİ

Latif Hamadi Ali, Irak’ın Musul kentinden 62 yaşında… Latif amcanın iki torunu var. Oğlu Muhammed DEAŞ’ın 2014’te Musul işgali sırasında esir alındıktan sonra infaz edildi. Geride dul bir eş ve boynu bükük iki kız çocuğu yetim kaldı. Melek 4, Rifa 3 yaşında… Anneleri babalarının vefatından kısa bir süre sonra yeni bir hayat kurarak onları terk etti. Melek ile Rifa şimdi dedeleri Latif Hamadi ile beraber Erbil Mahmur Mülteci kampında yaşıyor. 

Latif amca oğlunun katledilişinden sonra Irak Hükümeti’nin kendilerine sahip çıkmadığını belirterek şöyle konuştu: “Musula yakın Mahmut Carullah köyünde çiftçiydim… DEAŞ geldiğinde köydeydik. Gece baskın düzenlediler köydeki birçok erkeği esir aldılar ve hepsini infaz ettiler. Oğlum Muhammed’i de katlettiler. Köyden beş kızım gelinim ve iki torunumu alarak kaçtım. Bir süre sonra gelinim iki çocuğu bırakarak ailesinin yanına gitti ve tekrar evlendi. Torunlarım gibi sayısız yetim var. Benim torunlarım şanslı ben varım yanlarında. Binlerce anne basısız kimsesiz çocuk var. Bu çocuklar ümmetin çocukları.  Şimdi Barzani yönetiminin himayesindeyiz. Torunlarıma barınacak yer ve temel ihtiyacımızı karşılayacak imkan sundular.”