20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Dünya Barış Günü Suriye için ne anlama geliyor

Onlar çocuklarını evde değil mülteci kamplarında büyüten anneler. Ülkelerini, evlerini ve umutlarını anlatıyor. Yunanistan’da AP muhabirinin çektiği fotoğrafta duvardaki yazı göze çarpıyor: Güçlü ol. Çünkü her şey düzelecek. Şimdi fırtına olabilir ama yağmur sonsuza dek sürmez...

25 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Dünya Barış Günü Suriye için ne anlama geliyor

Suriye 2011’den beri devam eden iç savaşta 300 binden fazla vatandaşını kaybetti. Bunun 86 binden fazlası sivil. Bu sivillerden 15 bin 99’u çocuk ve 10 bin 18’i kadın. 21 Eylül Dünya Barış Günü’nde akıllarda yine Suriye var. Trajediyi ne erkekler, ne sessiz çığlıklar atan küçük çocuklar bitirebildi. Evlatlarını, eşlerini, ailelerini, evlerini, topraklarını, umutlarını ve yarını kaybeden kadınlar kaldı geriye. Her şeyini kaybedenden korkun derler. Evladını kaybeden ya da kaybetme ihtimali olan anneden daha tehlikelisi yoktur aslında. Ülkelerin sınırlarını erkekler, imkansızın sınırlarını anneler çizer. Peki bu anneler ülkeye barışı getirebilir mi, akan kanı durdurabilir mi? Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa’yla Barış Günü beklentilerini ve anne çocukları konuştuk.

Barış ne zaman gelecek?

Suriye’de olanlar küçük bir dünya savaşı niteliğinde. Suriye de Ortadoğu’nun merkezi olduğu için süper güçleri ülkemizde hesaplaşmakta. Öyle olmasaydı bir neslin yok olmasına göz yummazlardı.

Çocuklara barışı nasıl anlatıyorsunuz?

Suriye’deki insani dram ve savaşın bu kadar uzamasının bir diğer sebebi, üst aklın, FETÖ, DEAŞ, PKK ve PYD/YPG gibi terör örgütlerini taşeron olarak kullanarak, bölgesel güç olan ve dünya gücü olma yolunda arkasına bakmadan hızla ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kutlu yürüyüşünün önüne duvar örmenin zeminini hazırlamak. Allah’a çok şükür, Türkiye Cumhuriyeti’nin dirayetli yöneticileri ve kahraman Türk halkı, bu oyunu bozdu. Çocuklarımıza Türkiye’yi anlatıyoruz.

Bu savaşı kim bitirecek?

Milletçe büyük bir dram yaşıyoruz. Anneler, babalar, çocuklar trajedinin başrolünde. Maalesef bir nesil savaşla doğdu ve savaşla büyüyor. Hep birlikte çocuklarımıza hür ve gerçek anlamda barış içinde bir Suriye inşa edeceğiz. 

Ülkelerin sınırlarını erkekler, imkansızın sınırlarını anneler çizer. Evlatlarını, eşlerini, ailelerini, evlerini, topraklarını dünü ve bugünü kaybeden anneler yarın barışı getirebilir mi?

27 yaşındaki Hüseyin, Esed güçlerinin elinden kaçıp iki ay ayrı kaldığı annesine kavuştu. Şimdi zor görevi var. İki kardeşinin öldüğünü annesine nasıl söyleyecek?

8 yaşında Ziad.  Madrid’de balonlar içinde eline bir pankart açtı: Ben kurtuldum ama 423 çocuk kurtulamadı. Zaid’in tek dileği annesi ve kardeşine kavuşmak.

Yunanistan’ın İdomi kentinde 19 yaşındaki genç anne Rajad kucağında 42 günlük bebeği Yasmin. Genç anne bebeğini babasız büyütecek. Suriye’de bıraktığı annesini istiyor.