19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

El yazınız sizin şifreniz

Grafoloji denilince aklınıza ne geliyor? Türkçesi yazıbilimi olan grafolojide kişinin davranış ve kişilik özellikleri el yazısıyla öğrenilebiliyor. Yıllarını yazıbilimine veren Grafolojist Zeynep Bornovalı, “İsmini bildiğim kişilerin el yazısını tahlil etmem. Bana sadece yaş, cinsiyet ve solak olup olmadığını söyleyin. Size komik gelebilir ama bir insana yazı yazdırarak ölümden kurtarmak ya da öldürmek mümkündür. Tabii işi iyi biliyorsanız” diyor.

FATMA ERSOY 21 Ocak 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
El yazınız sizin şifreniz

El yazınızdan karakterinizin tahlil edilebileceğini biliyor muydunuz? Ülkemizde pek adı duyulmayan grafolojide uzmanlar el yazısından o insanın şahsiyeti hakkında bilgi veriyor. Üç bin yıl önce Çinliler tarafından geliştirilen grafoloji, günümüzde ise iş dünyasında çok etkili. Çünkü el yazısı, kişilik analizinde en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak addediliyor. En çok işe alımlarda, mülakatlarda başvurulan bu yöntemde, kişinin karakteri, davranışları, eğilimlerini tahmin etmek ve kişiliğini analiz etmek için el yazısı inceleniyor. Grafoloji alanına uzun yıllarını veren Grafolojist Zeynep Bornovalı, yazıbilimin gizli dünyasını anlattı. 

Yazı da insan gibidir

İsim, yaş ve cinsiyet belirtilmeyen yazı fotokopilerini tahlil etmesini istediğimiz Bornovalı, “Yazı insan gibi üç boyutludur. Bir tarafını yok ettiğinizde eni, boyu olur ama derinliği kaybolur. Bu nedenle incelemem istenen yazıların arkasını boş bıraktırırım. Aynı zamanda mürekkebe parmağımın değmesi lazım. Öncesinde yaş, cinsiyet ve solak olup olmadığı söylenmeli. Çünkü solaklıkla sağlaklık arasında çok fark vardır. Dili bilmeme gerek yok, çünkü yazanları okumuyorum” dedi ama bizleri de kırmayıp analizini yaptı. Sağ ve sol elle yazılan yazılara dikkat çeken Bornovalı, “Hangi organın hasta olduğunu söyleyebilmem için solak olup olmadığını bilmem lazım. Çünkü solaklarda bütün organlar ters yerdedir” diyor. Bornovalı, başkaları analiz etmesin diye kendi el yazısının özensiz olmasına dikkat ettiğini ve kimseye göstermediğini de vurguluyor.

Grafoloji sevdam kütüphanede başladı

“Her kişinin el yazısı kendine özeldir, taklit edilmesi, taklit edenin kapasitesine bağlıdır” diyen Bornovalı, ‘katı bir bilim’ dediği grafolojiye nasıl giriş yaptığını şöyle anlatıyor: 1973 yılında bir olaya çok üzülmüştüm. Dedim ki ben nerede mutlu olurum. Çünkü mutlu olacağım yer beni kendime getirir. Profesyonel olarak yıllarca kütüphanede çalışmışlığım vardı. Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi’ne gittim ama hala leylayım. Biraz çıkıntılı duran bir kitap dikkatimi çekince bende elime aldım ve orada başladı her şey. Sanki biri beni tuttu oraya götürdü. O güne kadar böyle bir bilimin olduğunu bilmiyordum. Yalnız el yazısına bakarak birçok şeyi analiz etmeyi zaten biliyordum. Çünkü ben çocukken, büyüklerimiz hep mektupla haberleşirlerdi. Onun için daha elime alır almaz bu falancanın yazısı, bugün keyfi mi kaçık, nezle mi olmuş falan dediğim olmuştur. 

İş mülakatlarında doğal yazın

Bornovalı, şirketlerin insan kaynakları departmanına el yazısından karakter analiz etmek için danışmanlık yaptığını da söylüyor ve “Herkesin yazısı farklıdır. Zaten dikkat edeyim dediğiniz anda baştan batarsınız. Ona dikkat etmek için verdiğiniz gayret ters sonuç çıkartır. Tamamen doğal olmanız lazım” öğüdünde bulunuyor. El yazısının zamanla değişebileceğine de değinen Bornovalı, “Yazı herkeste farklı değişir. Mesela topaldır. O topallığı bir şekilde yazıya aktarır. Size komik gelebilir ama bir insana yazı yazdırarak ölümden kurtarmak ya da öldürmek mümkündür. Tabii işi iyi biliyorsanız” diyor. 

Yazı üç boyutludur. Herkesin yazısı da farklıdır. Zaten dikkat edeyim dediğiniz anda baştan batarsınız. 

 

TAHLİL İÇİN DOLMA KALEM DEĞİL, UCUZ MÜREKKEP KULLANIN

Bornovalı yazı tahlili yapmak için gerekenleri ise şöyle sıralıyor: Ucuz mavi tükenmez kalem benim analiz yapmam için en iyisi. Çünkü yazarken en çok o belli ediyor. Öteki kalemler mürekkebi dağıtıyor, şık görünmeye çalışıyor, boşlukları dolduruyor kısacası olmuyor. Analiz için dolma kalemli yazı getirmesinler. Düzgün A4 dosya kâğıdı yeterli. Tabii asla arkasına yazılmayacak. Çünkü onun basıncını öteki bozuyor. Kâğıdı elime aldığımda o basıncın yoklamasını yapmam lazım. İki taraftan birden yazarsanız, onu yapamam. Çünkü bir tarafınki öbür tarafı bozar. El yazısı ya da düz yazı fark etmez, kendisini anlatır o. Siz makyaj yaptığınızda başka bir insan mı oluyorsunuz? Nasılsanız öyle görünüyorsunuz. Yazıda aynıdır. 

Donald Trump: 

Bana kaçıp saklanacak bir yer bulursanız bu analizi yaparım. Çok güçlü ve kendine çok güveniyor. Bu sadece fiziki güç değil. Bir yerde de ipin ucunu kaçırabilir. Ölçüyü tutturamayabilir. 

Ivanka Trump: 

Bu kişi her şeyi bir arada yapmaya çok meraklı. Ama nefes alacak vakit buluyor mu? Nefes aldığı zaman acaba tamamen objektif olmaya niyetleniyor mu ondan pek emin değilim. Kafasındaki bütün düşünceleri zincir gibi birbirine bağlı. 

Melania Trump: 

Kendini çok beğenmiş biri. Gayret ediyor ama konsantrasyonu o kadar iyi değil. Hareketli ve becerikli olabilir, birçok şeyi aynı anda yapabilir. Ama kendini biraz dev aynasında görüyor. Bu tip büyük yazılarda ilkokul öğretmenlerinin etkisi çok büyük oluyor. Akıl sağlığı iyiye benziyor. 

ANALİZLER

İNGİLTERE BAŞBAKANI THERESA MAY:

Mutsuz birine benziyor. Manevi yönlere yönelmeyi tercih eden bir yapısı var. Duygusal, akıllı ve eğitimli bir kişiye benziyor. Ama ona karşılık otoriter tarafı da var. Ayakta durduğu ve yürüdüğü zamanki görüntüsü gayet sağlıklı, omurga dik dikkati çekecek kadar sağlıklı görünüyor. Sanırım bir grup içinde sadece 3-4 kişiyle iyi anlaşabilir. Çünkü herkes onu anlayamayacak, o yüzden onu anlayanı bulduğunda boynuna sarılmak isteyecek. Kolay anlaşılır, anlatılır bir kişi değil. Bir gün çok sevdiği bir insana ertesi gün selam vermeden yürüyüp gidebilir. Sözde otoriter olmaya çalışıyor ama büyük bir grubun başına yönetici olarak gelmemesinde çok hayır var. Geçmişinden pek kopmuyor. Çok kısa boylu olmadığını tahmin ediyorum. 

İNGİLTERE KRALİÇESİ 2. ELİZABETH:

Hayal gücü çok iyi. Hareketli ve cana yakın biri. Birazda topluluk içinde göze çarpmayı seven bir insan. Kenarda köşede kalacak olursa da kendini belli eder gibi geldi bana. Babasıyla ilişkisinin nasıl olduğunu pek çıkartamadım çünkü normal bir ilişki değil. Babayı hiç görmüyor olabilir. Onun için onda bir tutarsızlık var babayla ilgili. Öğrendiğini iyi yapan bir insana benziyor. Manevi yönleri de çok güçlü. Biraz normal hayat dışındaki güçlere meraklı gibi. Hatta etkisinde bile diyebilirim. 

RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN:

Bu kişinin, kendisine yapılan bir yanlışa karşılık ne yapacağı belli olmaz. Silahı çekip vurmaz ama vurulmuştan beter edebilir. Sağlığı çok iyi değil fakat kafası çok iyi çalışıyor.