19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Engeller ortadan kalkıyor

Eleleyiz Derneği kurucusu Sema Kafiye Öztürk, engelleri ortadan kaldıran bir festivale imza attı. Raffles Otel’de başlayan etkinlikte engellilere özel tasarımlar sunulacak. Öztürk, Eleleyiz Festivali’nin detaylarını anlattı.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 7 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Engeller ortadan kalkıyor

Engellilere özel bir festival düzenleme fikri nasıl doğdu?

12 yaşımdan bu yana dezavantajlı gruplar için yapılan pek çok çalışmanın içinde yer aldım. Sonrasında daha fazla sayıda kişiye ulaşabilme gayesiyle, çalışmalarımı Eleleyiz isimli oluşumun bünyesinde profesyonel bir şekilde devam ettirme kararı aldım. Engelli dostlarımın hem tekstil hem alışveriş konusunda yaşamış oldukları zorlukları da fark edince eğitimime Tekstil Moda Tasarımı lisansı ile devam ettim. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Engelsiz Tasarım Yaşam’ projemizi de yine aynı amaçlarla yüzlerce gönüllünün katılımıyla gerçekleştirdik. Engelsiz Tasarım Mağazası (ENTA Mağaza) da yine hazır giyim mağazalarında alışveriş yapmak engelli bireyler için büyük kolaylık sağlayacak bir proje. Mevcut mağazalarda engelli reyonu yok, engellilerin alışveriş yapabildikleri alanlar çok kısıtlı. Bütün bunları göz önünde bulundurarak 3D bir mağaza tasarladık. Eleleyiz Festivali’nde elde edilecek gelirle mağaza projemizi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Festival, siyaset ve sanat dünyasından pek çok duyarlı ismin ve sevilen markalarının desteği ile hayat bulacak. 

Nasıl bir festival bekliyor bizi?

Engelli dostlarımızı da ağırladığımız için düzenin buna uygun olması gerekiyordu bu nedenle mekan seçiminde oldukça fazla titizlendik. Etkinlikte keyifli vakit geçirilmesi için; defile, konser ve söyleşiler organize ettik. Tanınmış markaların açacakları standlar da katılımcılara diledikleri gibi alışveriş yapabilme imkânı sunuyor. Ayrıca festivalde yalnızca engelli kıyafetleri değil, çeşitli kategorilerde ürünler satışa çıkıyor. 

Engelsiz tasarımlar içinde neler var?

Her engel grubunun ayrı ihtiyaçları olduğu gibi aynı engel grubundaki bireylerin ihtiyaçları bile birbirinden çok farklı olabiliyor. Birebir görüşmeler sonucunda kişinin beden ölçüleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarımlar yapıyoruz. Bu tasarımlarla kişilerin engellerinin yükünü daha az hissetmelerini ve konforlu bir hayat sürdürebilmelerini istiyoruz.

Festival aynı zamanda ünlüler geçidine de sahne olacak değil mi?

Festivalde birbirinden değerli ve duyarlılığıyla topluma örnek olacak isimler bir araya gelecek. Festivalimizin sunuculuğunu Can Çağatay, Ece Pirim ve Afrikalı Ali üstlenirken, Ferman Toprak, Umut Akyürek, Tuğba Özay, Umut Zen, Nadide Sultan ve Doğan Umut da şarkılarıyla festivalimize neşe katacak. Festivalimizde uğrunda çalıştığımız engelli dostlarımız da bizleri yalnız bırakmayacak.  

İŞARET DİLİ BİLEN PERSONELLER MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR

Engelli vatandaşlardan nasıl tepkiler aldınız?

Birilerinin onlar için çabaladığını bilmek bile onları mutlu etmeye yetiyor. Engelliler için açmayı planladığımız mağazada işaret dili bilen personellerimiz, misafirlerimizi yönlendirecek ve dijital barkod okuma ekranları renk beden ölçüleri hakkında engelli dostlarımızı bilgilendirecek.