20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Sebahattin Şirin: Galatarasay’ın menfaatine olacaksa Florya satılsın 

Kadıköy’de 17 yıllık özleme son vermek isteyen Galatasaray tribünün ağabeyi Sebahattin Şirin taraftarların sağ duyulu olmasını istedi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası birlikteliğin tribünlere de yansıdığı söyleyen Sebo Reis “Darbe girişiminde bulunanlara da cevabı tek yürek olarak verdik. Taraftarlar 15 Temmuz’dan sonda tek renk haline geldi” dedi.

ŞENOL ŞENGÜL 20 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sebahattin Şirin: Galatarasay’ın menfaatine olacaksa Florya satılsın 

UltrAslan oluşumu nasıl doğdu? Çıkış noktanız UEFA Kupası mı?

UltrArslan 2000’den sonra kurulduğu zannedilir. Oysa UltrAslan Ali Sami Yen’in 35 yıllık kapalı tribünün konmamış adıydı. Kapalı tribünün adı kondu, UltrAslan olarak resmiyet kazandı. İnternetin yaşantımıza olan etkisi tribünlere de yansıdı. Tribünlerdeki birliktelik UltrAslan ruhu sanal alemin bir parçası olunca dernek kurduk. Bizleri hep kötü olarak gösterdiler, kimileri rant elde etmek için bu işi yaptığımız söylediler. Hepsine güldük geçtik. Biz UltrAslan’ı kurarken içimizde doktorundan mühendisine, avukatından işçisine, Galatasaray’da yöneticilik yapmış insanda, işi olmayan kişiler vardı. Bu, Galatasaray aşkı için kurduğumuz bir taraftar topluluğudur. Galatasaray’ın kalbi ve ruhudur UltrAslan.

Neden bu ismi verdiniz?

UltrAslan ismi 2-3 isimden sonra ortaya çıkmış bir isimdir. İçinde Avrupalı’nın da bildiği ultras kültürü ve sembolümüz olan aslanı yan yana getirerek oluşturduk. Böylelikle kurduğumuz UltrAslan dünyanın en büyük taraftar oluşumu oldu.

UltrAslan’ın bu işten ciddi maddi bir gelir mi elde ediyor? Neden bu kadar yoğun mesai harcıyorsunuz?

Bizim UltrAslan’ın içinde zengin de var fakir de var. Haldun Üstünel, Sedat Doğan bizim içimizden çıkmış arkadaşlarımız. İçimizden olup Daha birçok UltrAslan’ın içinde bulunmuş Galatasaray’da yöneticilik yapmış isimler var. Basın bizleri hep serseri takımı gibi gösteriyor. İçimizde tabii ki kötü işlere karışmış taraftarlar olabilir, fakat bunları bizlere mal etmemek lazım. Biz yıllardır tribünlerdeki kavgaları önlemeye çalışıyoruz. Ama bazen ulaşamadığımız yerler de oluyor. Bizim içimize giren taraftarlar, zamanla bizim gibi davranarak kötü alışkanlıklardan uzaklaşıyor.

EVDE MAÇ İZLER GİBİ RUHLA STADA GELİYORLAR!

Eski tribün kültürü ile şimdiki arasında ne fark var?

 Başarı geldikçe taraftar doymaya başladı. Eskiden bir yabancı takımı yensek de beraber kalsak da sevinç gösterisi yapardık. Son dönemlerde Avrupa’daki büyük takımları yenmek taraftarımızda doyumluluk yarattı. Bu başarılar doyurduğu için şimdilerde taraftarlar eskisi gibi coşkulu ve doyumsuz değil. Futbol artık sosyal aktivite olmaya başladı. Bu da tribün kültürünü çok etkiledi. İnsanlara maçlara artık eğlenmeye geliyor. Eskiden takımlarını 90 dakika boyunca destekleyenler simdilerde televizyondan maç seyreder gibi karşılaşmayı izliyorlar. Bizler de bu stada gelen seyircileri 90 dakika takımlarını desteklemeleri için  hareketlendiriyoruz. Çünkü rakip takım üstünde taraftar baskısı kalmıyor. Ama bunu bir çerçevede yapıyoruz. Takımımıza en ufak bir ceza gelmesin diye elimizden gelini yapmaya çalışıyoruz. Bizlerin tribünde yapacağı taşkınlık da takıma para cezası ve saha kapatma veriliyor. Amacımız rakip takımı baskı altına almak ve takımımızın 12. adamı olmak.

Tribün liderine neden ihtiyaç var?

 Tribünlerde hiyerarşi olmadan olmuyor. Saygı ve sevgi bizim Galatasarayımız’ın bir parçası bunu da tribünlerde göstermeye çalışıyoruz.

Nasıl reis oldunuz? Seçildiniz mi, yoksa birileri ‘Gel sen başımıza reis mi ol’ dedi?

 Geçmiş zamandan beri tribünlerde olduğumuz için herkesin tanıdığı saygı duyduğu bir isim haline geldik. Bu da bize zamanla liderlik vasfı kazandırdı.

UltrAslan’ın kaç grubu var?

Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde oluşan temsilciliklerimiz var.

Maçlara nasıl bir ruh haliyle gidiyorsunuz? Totem var mı?

İnançla giderim. Totem her zaman olmasa da tabii oluyor bazen. Bazı maçlarda dua edip gidiyorum.

Reis olmanın en büyük zorluğu nedir?

İnsanlarla uğraşmak kolay değil. Herkesin bir sorunu  var. Bunlar gelip şikayetlerini size anlatıyor. Biz de onlara yardımcı olmak için çabalıyoruz. Kolay değil bu kadar insanın abisi olabilmek.

Fenerbahçe liderleri ile aranız nasıl, görüşüyor musunuz?

 Evet görüşüyoruz. Rahmetli Sefa ile aynı semtin çocuklarıyız. Şimdilerde de gerektiği zaman bir araya geliyoruz. Hatta birileri tribün liderlerinin dışarıda şirketleri olduğunu yazdı çizdi. Böyle komik şeyler oluyor. Artı olsa ne olur böyle bir şey?

Tepede olmak hedef de yapar insanı. Korktuğunuz ya da geri adım atmak zorunda kaldığınız oldu mu?

İnsan severek yaptığı işten korkar mı? Karşılıksız bir sevgi korkutmaz!

“Neden ve kimden korkayım? İnsan severek yaptığı işten korkar mı? Karşılıksız bir sevgi korkutmaz!”

İTİLAF ETTİĞİMİZ YERDE BİRBİRİMİZİ MAZUR GÖRELİM

UltrAslan sosyal projelere de imza atıyor mu? 

UltrAslan’ın birçok sosyal projeleri oldu ve olmaya devam edecek. Fakat bunlar basına yansımıyor. Biz sadece tribünlerde toplanıp takımı destekleyen bir taraftar grubu değiliz. Ülkemiz için bir taşın altına el koyulacaksa biz oradayız. Milli manevi değerlerimizi her zaman her şeyin önünde tutarız.

15 Temmuz darbe girişimi gecesinde direnişteydiniz.

Konya’da milli maçta ‘Türkiye Burada Dimdik Ayakta’ pankartını 3 dilde astık. Darbe gecesi 3 bin kişi havaalanına yürüdük. Keşke o tankın içinden çıkanlar Türk askeri olmasaydı o zaman görürlerdi Türk’ün gücünü. Ama o kardeşlerimiz de kandırılmışlar. ‘İttifak ettiğimiz yerde bir olalım itilaf ettiğimiz yerde birbirimizi mazur görelim.’ Konya’da asmış olduğumuz pankartta Yenikapı ruhuna atıfta bulunduk: Biz sizleri hep ama hep böyle görmek istiyoruz. Taksim’e çıktık diğer takım taraftarları ile yürüyüş yaptık. Birlik ve beraberlik içinde tek Türkiye.

15 Temmuz sonrası birliktelik tribünlere yansıdı mı tribünlerde bir değişiklik oldu mu?

Darbe teşebbüsünde bulunanlara gereken cevabı Taksim ve Ankara’da çok iyi bir şekilde gösterdik. Taraftarımız 15 Temmuz’dan sonra renklere bakmadan birleşti. Tek renk olduk: kırmız beyaz. 15 Temmuz büyük uyanış oldu. Tribünlerde birlik ve beraberlik devam eder. Yeter ki provakatörlere uymayalım.

UltrAslan’ın Anıtkabire tekbir getirerek gitmesi bazı kesimler tarafından eleştirildi.

Bizlere acayip şeyler anlatılıyor yıllardır. Atatürk’ün arkasına sığındığını zanneden bazı insanlar Atamız hakkında farklı şeyler anlatarak algı operasyonu yapıyor. Bunlar ne Müslüman ne de Atatürkçü!  Sadece bizleri bölmeye çalışan dış güçler. Siz Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi’ni okudunuz mu? Görün Atamızın nasıl dinine bağlı bir Müslüman olduğunu. Balıkesir Hutbesi internet sayfamızda, açıp okusunlar. Biz mezara giderken şarkılarla, türkülerle mi gideceğiz? Tabii ki dualar ederek gideceğiz. Müzeye gitmiyoruz. Atamızın yattığı yere gidiyoruz ve ona gereken hassasiyetimizi de her Müslümanın yapması gerektiği gibi yapıyoruz. Mezarı başında dualarımızı okuyoruz. Bunun altında bir şey aramasınlar Böyle bir algı yapmasınlar.

HAGİ’Yİ GÖRMEYİ ÇOK İSTERİM

UEFA ve Süper Kupa’yı kazanan Galatasaray ile bugünkü Galatasaray arasında ne fark var?

 Eskiden ruh vardı. Bu kadar yabancı futbolcu kontenjanı yoktu. Türk oyuncular canla başla oynuyorlardı. Bunları gören yabancılar da ayak uyduruyordu. Simdi her şey paraya döndü. Amatör ruh lazım. Bunu da aşılayacak teknik ekip ve yönetici lazım. Son dönemlerde herkes Fatih Terim başarısı diyordu. Tabii ki Fatih Terim başarılı. Ama tüm ekibini unutmamak gerekir. Abdürrahim Albayrak’ın gecesi gündüzü futbolcularla geçiyordu. Başarı tek başına gelmez, ekip işidir. Başarıya trübünleri dolduranların katkısı unutmamak lazım.

Galatasaray efsanesinin mimarlarından bugün hangi futbolcuyu saheda görmek isterdiniz?  

Hagi’yi! Gerçekten Hagi’yi bugün sahada görmeyi çok isterim. 

Futbol kulüplerini başarıya işin başında iş adamlarının mı yoksa futboldan gelen isimlerin mi olması taşır?

Parası olanlar maddi desteğini verse razıyız. Futboldan gelen insanların bu işi daha iyi yapacağına inanıyorum. Bakın Haldun Üstünel’e. O da bizim içimizden geldi. Galatasaray katkısını herkes biliyor.

Jan Olde Riekerink ile ilişkiniz nasıl?

Bana kupalar kazandırmış adamı sırtımda taşırım. Yönetici olsam Riekerink kötü sonuçlar alsa dahi onu bu takımın başından ayırmam. Geçen sene milyonlar harcayan takımlar ne yaptı? Bakın 2 kupa müzemizde. Riekerink’in başarılı olmasını istiyorum. 

Florya Metin Oktay Tesisleri ve Riva satışını nasıl karşıladınız?

Bazı şeylerde duygusal olmayacaksın. Galatasaray’ın menfaati her şeyin önünde. Gerekirse Florya satılsın, Galatasaray’ın geleceği kurtulacaksa hiç bir sorun yok! Eskiden lisecilik vardı. Şimdi her şey Galatasaray için. Onlar da bunu anladı. Onlar bizim abimiz. Ama Galatasaray’ın menfaaatler söz konusuysa gerisi teferruattır.

Sarı saçlı mavi gözlü hocamızı kötü sonuçlar alsa dahi göndermesinler. Riekerink geçen yıl Galatasaray’a büyük katkıda bulundu. 

İNANCIM TAM FENER’İ YENECEĞİZ

Uzun süredir tribün yasağı vardı. Bugünkü maçta nasıl bir atmosfer bekliyorsunuz?

 Beşiktaş ile oynadığımız maçta hiç bir sorun yaşamadık. Umarım bugün de Kadıköy’de yaşamayız. Taraftarlarımız sanal alemdeki tahriklere kapılmasınlar. Gelsinler sadece ve sadece takımlarını desteklesinler. Medyaya büyük iş düşüyor. Maçın havasını taraftarlara yansıtıp eskiden olmuş kötü olayları tazeymiş gibi yansıtmasınlar. Kişisel meseleler, kitlesel meseleye dönmesin. Derbilerde hep ‘Onlar bizi şöyle yaptı, biz niye yapmıyoruz’ denir. Hayır kardeşim herkes yaptığı kötülüklerle anılır. Bize yapılan kötülüğü unutmayız ama gelen misafirimize aynı karşılığı vermeyiz. Oyun bozucu olmak istemiyoruz. Her şeyden önemli olan saygıdır.

Derbi öncesi kaybetme kaygısı var mı? Fener 17 yıldır yenilmiyor kendi evinde...

 Bazı maçlarda içimde sıkıntı olduğu zaman sonuç güzel olmuyor bizim için. Ama bugün rahatım takımımızın arkasındayız. Bu galibiyeti en çok Riekerink için istiyorum. Umarım hocamız galip gelip Fener şansızlığımıza son verir.

Yani bugün Galatasaray şanslı diyorsunuz...

 Stresi yenersek niye olmasın. 17 yıldır Kadıköy’e hep yenmek için çıkıyoruz. Fakat stres oluyor futbolcular oynayacağı futbolu sahaya yansıtamıyorlar.

Galatasaray’ın bunca yıldır sahadan galibiyet alamayışında sadece şans ve stres faktörü mü etkiliydi sizce?

Son dönemde ‘Fenerbahçe yenilirse ligden koptu’ söylentileri yayıyorlar. Bunlar hakemleri etki altına almak için kullanılan haberler. Lütfen bunlara dikkat edelim. Kimsenin hakkını yemeyelim. Biz Cüneyt Çakır’a güveniyoruz. O bizim Avrupa’daki yüz akımız. Umarım etki altında kalmaz. Herkesi vicdanıyla baş başa bırakıyoruz.

Derbide taraftardan ne bekliyorsunuz?

 2100 bilet hakkımız var, stadın orada toplanacağız 16.30’da emniyetin gözetimi altında otobüslerle yola çıkacağız. Umarım yolda herhangi bir tahrik yaşanmaz. Otobüslerin camları filan kırılmaz. Bunlar bizim ödediğimiz vergilerle yapılıyor. Bu yıl bir karar almışlar herhangi bir sorunda otobüsün içindeki taraftar mesul tutulacak. Oyun bozan olmayın tahriklerine gelmeyin. Geçmişte maça giderken ev sahibi takım liderleri birbirlerine ‘hoş geldin’ diyerek karşılardı. Şimdilerde ise olmuyor. Umarım Fenerbahçe derbisi ile bu tekrar yaşanır.

Türk futbolu son 15-20 yılda nereye geldi?

 Türk futbolu Galatasaray endeksli hale geldi. Galatasaray iyiyse Milli takımımız da başarılı. Kötüyse, Milli Takım da kötü gidiyor. Galatasaray yanlış transferde gerilmeye başlayınca Milli Takım’da da bu etki kendini gösteriyor. Biz günlük başarılara endeksliyiz. UEFA Kupası’nın Süper Kupa’nın devamını getiremedik. Bu başarıyı bu kazancı erken tükettik. Yanlış transferler yöneticilerin yanlış tutumu bizi ekonomik olarak sıkıntılara soktu. 

 Şu anki başkan nasıl?

 Başkanımız güzel işler yapıyor. Galatasaray’ın geleceğini kurtarmak için gecesini gündüzüne katıyor. Zaman zaman taraftarlardan sorumlu yöneticilerle de oturup konuşuyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Fenerbahçe yenilirse ligden koptu söylentileri yayıyorlar. Bunlar hakemleri etki altına almak için yapılan algı operasyonu...

TERİM BAŞKAN OLARAK GELİR

Fatih Terim söylendiği gibi kulübün başına başkan olarak mı dönecek?

Fatih Terim Galatasaray’ın bir evladı. Florya O’nun evi. Ama yeni yüzler, yeni umutlar her zaman heyecan getirir. Gelecekse başkan olarak gelir. Biz de bakar ona göre desteğimizi gösteririz.

Peki ya Arda? 

Arda bizim yaramaz çocuğumuz. Onu her türlü seviyoruz.

O İNTERNET SOLUCANLARI YOK MU...

Tribünde neden bu kadar kavga ve küfür var?

 Eskiden internet yoktu. Taraftarlar sadece maçlara giderken birbirlerini görürlerdi. Kimse kimseye bu denli hakaret etmezdi. Şimdi sanal alemde bazı solucanlar taraftarları birbirlerine düşürmek için yalan yanlış hakaret dolu şeyler yazıyor. Bu da ister istemez, insanların kavgacı ruhunu harekete geçiriyor. Bir bakıyorsunuz bu solucanlar ortadan kaybolmuş. Taraftarlarımız dışarıdan gelen tahriklere kapılmasınlar. Biz yıllardır internet sitemizden bu tür oluşumlara kulak verilmemesi için uğraşıyoruz. 

UltrAslan sosyal medyada da güçlü. Peki siz sosyal medyanın ne kadar içindesiniz?

Sanal ortamı sevmiyorum. İyi yönetilirse, yönlendirilirse iyi ama diğer türlü gerçekten insanlara zarar veriyor. Gerçi burada da insanların gerçek yüzlerini de görüyorsun.

Tribünde yaptığımız kareografiler başarılı. Profesyonellerle mi çalışıyorsunuz? 

Yaptığımız kareografiler Avrupa’da haber oldu. Bu işler dışarıdan bakıldığı gibi kolay değil. UltrAslan’a gönül verenler gece gündüz bu işle uğraşıyorlar. Kendimiz üretip kendimiz yapıyoruz. Başkaları gibi hazıra konmuyoruz. UltrAslanUNI bu işin mimarı.

DİŞİ ASLANLAR MAÇI GÜNEY TRİBÜNDEN İZLEYİN

Son dönemde kadın taraftarınızda da gözle görülür bir artış var. Dişi aslanlar olarak nam saldılar. Kadın taraftarlardan beklentiniz neler?

Kadınlar da maça gelsinler. Ama  bizim buradaki görevimiz farklı. O yüzden bizim olduğumuz yere gelmeseler daha iyi olur. Güney tribününe gitsinler. Eskiden bu kadar vurdum duymaz taraftar olmuyordu. Aileleriyle gelen taraftara da “Bizim olduğumuz tribünde maçı seyretmeye gelmeyin” diyorum. Ayrıca yeni açılan çocuk trübünümüz de büyük ilgi görüyor. Minikleri her maçta görmek istiyoruz.

 Galatasaray için neleri feda edersiniz? 

 Biz neler feda etmedik ki... 35 sene oldu. Kalp krizi geçirdim... Ölümlerden döndüm... Galatasaraylı olmak büyük ayrıcalık. Galatasaray bir kültür. Galatasaray bir medeniyet. Kulübü yönetenler umarım yaptıkları işin hakkını verirler. Bu bütün kulüpler için geçerlidir. Kulüplere zarar verip kaçmasınlar. Taraftarları arkasına alıp ahkam kesmesin kimse!

 Taraftar cinayeti davasında gelişme var mı?

Başımıza öyle bir şey geldi yakın zamanda. Sırp taraftar öldürüldü. Fakat kimse bu olayın nasıl olduğunu sormadı. 150 Sırp taraftar Sultanahmet’ten Yenikapı’ya kadar her yeri dağıta dağıta gelmiş. Yolda karşılaştıkları Galatasaray taraftarların üstüne yürümüşler. Arkadaşımız kendini savunurken böyle bir durum olmuş. Bu olaya orada bulunan polisler de şahit. Kızılyıldız taraftarının ne tür taraftar olduğunu dünya biliyor. Nefsi müdafaa olmuş. Arkadaşımız çok büyük bir ceza aldı. Umarım bu Yargıtay’dan döner. Gerçekler anlaşılır.