18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Geleceğinize yön vermeden önce bilmeniz gerekenler

Üniversiteye giriş sınavı bitmiş olsa da tercih konusu, sınavlar kadar önemli. 31 Temmuz’da YKS sonuçları açıklanacak ve 7-14 Ağustos tarihleri arasında tercihlerin yapılacak olması şimdiden tüm adayları heyecanlandırıyor. Öğrenciler geleceklerini belirleyecek bir yola giriyor. Peki, tercih döneminde öğrenciler nelere dikkat etmeli, neye göre üniversitelerini seçmeli? İşte yanıtı…

MELEK AYDIN 15 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Geleceğinize yön vermeden önce bilmeniz gerekenler

Üniversiteye giriş sınavlarının sona ermesiyle öğrenciler sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi beklemeye başladı. 31 Temmuz’da puanların açıklanmasıyla öğrenciler hayallerini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşacak. Üniversite tercihi geleceğinizin tamamını belirlemese de büyük oranda hayat hikayenizi belirler. Elbette dönüşü olmayan bir yol değil. Ama eğitim alacağınız mesleğe karar verirken kendinize hiç şu soruları sordunuz mu?

Meslek hayatınızda sabah alarm sesini ertelemek mi istersiniz yoksa zinde uyanıp yeni işler üretmek mi? Ya da kariyerinizde belirlediğiniz hedeflere ulaşıp iz bırakmak mı, tek düze sıkıcı toplantılar bunaltıcı insanlar, bitse de gitsek modunda bir hayat mı? Mesela kazancı çok iyi olmayıp huzurla ve severek vakit geçirmek mi yoksa çok para kazanıp işinizden nefret etmek mi? Sırf çevre baskısıyla ya da popüler bir iş sahibi olmadan önce bir dakikalığına da olsa hayal eder misiniz? Bunları düşünmek için çok az zamanınız kaldı. Şimdiden hayırlı olsun…

KENDİNİZE ŞEFFAF OLUN

Seçeceğiniz alan ilgi ve yeteneğinize uygun olmalı. Aksi takdirde hayal kırıklığına uğrarsınız. Hayalini kurduğunuz eğitimi alarak mesleğinizi yapmanız elbette güzel olacak. Ancak yeteneklerinizle ne derece örtüştüğünü de bir düşünün. Neden üniversite eğitimi almak istediğinizi bilin ve bu yolda tercihlerinizi yapın. Yeteneklerinizi gerçekçi bir şekilde değerlendirin. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız en isabetli seçimi yaparsınız. 

İLERİDE ÇİLE ÇEKMEYİN 

Dikkat etmeniz ve düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri de seçeceğiniz mesleği severek yapıp yapamayacağınız. Seçeceğiniz meslekle ilgili istihdam sorunu olup olmadığı, mezun olduktan sonra kolaylıkla iş bulup bulamayacağınız da bu noktada hesap etmeniz gereken durumların başında geliyor. 

Meslekler hakkında yalnızca size söylenen bilgileri göz önünde bulundurarak tercihlerinizi bu yönde yapmayın. En az dört yıl eğitim alacağınız mesleği olumlu ve olumsuz yönleri ile iyice araştırın. En büyük hata popüler meslek gruplarına yönelmek. Şunu asla unutmayın; bugün popüler olan bir mesleğin yarın hiçbir karşılığı olmayabilir.

Kimi mesleklerin çalışma şartları çok zorlayıcı olabilir, kendinizi böyle bir tempoda çalışmaya hazır hissediyor musunuz? Bazı mesleklerin de maddi kazancı az ancak sosyal statü ve manevi doyum açısından karşılığı fazladır. Kazanç ve statüye göre mi tercih yapmak istersiniz ideallerinize göre mi?

TERCİH SIRALAMASI

Kendi sıralamanızın üstünde olan ama en çok gitmek istediğiniz programları ilk tercihlere yazın. Puanınız fazla diye istemediğiniz bölümleri yazmayın. Önceliğiniz aile bireylerini mutlu etmek olmamalı. Hem ailenizin beklentilerini karşılayacak hem de sizin gelecek planlarınıza uygun bir alan mutlaka vardır. ÖSYM’nin bazı fakülteler (Tıp, hukuk gibi) için uygulamaya koyduğu başarı sırası vardır. 

HANGİ MESLEK SİZE GÖRE?

- Sabırlı ve eğitici yönünüze güveniyorsanız eğitim programları size göre olabilir. 

- Güvenlik hizmetleri programları birkaç yıldır fazlasıyla revaçta. Ancak bu alanda çalışmak isteyenler yoğun iş temposuna da hazır olmalı.

- Büyükşehirlerde hayvanseverlerin evcil hayvanlara artan ilgisi, Anadolu’da hayvancılığa verilen destekler veterinerliği de aranan bir meslek haline getirdi. Hayvan sevgisi de öne çıkan özelliklerinizden biriyse Veteriner Fakültesi’ni bir düşünün derim.

- Siyasal bilimler, mimarlık gibi iş bulma konusunda oldukça avantajlara sahip.

Kızımızı ne mühendisler ne doktorlar istedi de… sözü halen geçerli; mühendislik, tıp, sağlık alanlarından mezun olanlara iş de çok imkan da. Ama hem eğitim süreci hem de iş hayatı ‘nefes almadan’ çalışmayı gerektiren dallar. Bana zor gelmezsiniz bu alanlar size göre. 

- Hukuk her dönem ailelerin önemsediği mesleklerden ancak fakülteden mezun olduktan sonra sahada iş bulmak çok da kolay değil. 

- Gazetecilik işsizlik oranının en fazla olduğu meslek gruplarının başında gelse de, bu sektöre girmek istiyorsanız, Yeni Medya’ya yönelmenizde fayda var. Unutmayın devir teknoloji devri. 

EN POPÜLER İŞ GRUPLARI

Hukuk, Tıp, Mühendislik gibi bölümlerin revaçta olduğu Türkiye’de gelişen teknoloji ile birlikte yeni seçenekler de ortaya çıkmaya başladı. İşte onlardan bazıları: 

- Gıda Mühendisliği: Tüketicilerin sağlıklı ve hijyen standartları yüksek besinler talep etmesi ile birlikte gıda firmaları mühendislere daha çok ihtiyaç duymaya başladı. 

- Yazılım mühendisliği: Geleceğin mesleği olarak gösterilen bu alan, veritabanları, veritabanı programcılığı, yazılım proje yönetimi, ölçümü ve testini de kapsıyor.

- Endüstri Mühendisliği: Verimliliği ve üretkenliği artırmaya yönelik olan bu alanda, diğer mühendislik dallarına göre masa başı işi daha ağırlıklıdır. 

- İnternet Gazeteciliği: Gelişen teknolojiyle beraber artık insanlar gazete okumak yerine her bilgiyi ve haberi internet üzerinden aramakta. İnternet kullanımı gün geçtikçe daha da artacağından dolayı bu sektörde ihtiyaç her zaman olacaktır.

- Sosyal Medya Uzmanı: Artık sosyal medya, firmaların ve resmi kurumların da olmazsa olmazlarından. Bu uzmanlık, üniversitelerde yavaş yavaş yaygınlaşsa da önümüzdeki süreçte oldukça yaygın bir meslek olacak. 

- Dijital Pazarlama Uzmanı: Firmalar tarafından, en çok aranan uzmanlıklardan olma yolunda çok hızlı bir şekilde ilerliyor.

- Uçak Bakımı: Sivil havacılığın giderek büyümesi ve gelişmesi istihdam imkanını da arttırdı. İşsiz kalınmayacak bir bölüm.

- Uçak Mühendisliği: Türkiye’nin havacılık alanındaki atılımları, insansız hava araçlarını yapmaya başlaması, yerli uçak üretimine başlanması ile birlikte bu alan da geleceğin meslekleri arasında yerini aldı. 

- Aşçılık: En gözde mesleklerden biri. Çünkü otel, fast-food, pastane, lokanta gibi birçok yerde iş bulunabilir. İnsanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için yemek yemek en temel ihtiyaçlardan. Bu yüzden aşçılığın önü her daim açık.