19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gençler üretsin diye 'Sanata Bi Yer' verildi

Üniversite henüz bitmedi ama güzel sanatlara gönül verdiniz, yaptığınız eserlerle dikkat çekmeye başladınız. Rüştünüzü ispatlamak, sergi açmak istiyorsunuz. Bir galeri ya da sergi alanı bulmak, sergiyi organize etmek, açılış, telif belirlemek... O kadar kolay değil hiçbir şey. Onca engel nasıl aşılacak diyorsanız Sanata Bi Yer Platformu tam da bunun için var.

MERVE YILMAZ ORUÇ24 Haziran 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Gençler üretsin diye 'Sanata Bi Yer' verildi

Sanat bir ülkenin can damarlarından biridir. Sanat yoksa kültür yok, farklılık yok, renk yok demektir. Sanat geçmişten gelen ve her şeyin geleceğe aktarıldığı bir dildir. Bunun farkında olan Doğuş Grubu, “Doğuştan İyi Bir Gelecek” mottosuyla yola çıkarak bir çok sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Bunlardan biri olan Sanata Bi Yer Platformu, güzel sanatları seven tüm gençlere eserlerini sergileme imkânı veren, büyük şehirlerin küçük yerlerine sıkışan sanat eserlerinin görünür kılınmasını sağlayan, sanatı günlük hayata taşıyan bir sosyal sorumluluk projesi. Sanata büyük bir alan açarak gençlerin duvarları, mekânları, boşlukları yaratıcılıklarıyla ve sezgileriyle güzelleştirmelerine izin veren bu proje aynı zamanda sanatı özgürleştiriyor. Doğuş Grubu, sanat eserlerini günlük hayata dair ederek bunları kendi mekânları olan restoranlarda, kafelerde, oto showroomlarda, otellerde ya da iş yerlerinde sergilenmesine imkân sağlıyor. Üç yıldır bir çok eseri değişik mekânlarda sergileyen platformun Bomontiada Leica Gallery’de, Sanata Bi Yer Sergi 18 adlı sergisini bugün gezebilirsiniz. 

2015 yılında hayata geçen projenin detaylarını ve yeni sergiyi Doğuş Holding Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Bahar Erbengi ile konuştuk. 

DOĞUŞ’LA SANATA Bİ YER

“Doğuş’tan İyi Bir Gelecek” vizyonu ile toplumsal kurumlarla çeşitli faaliyetlerde bulunan Doğuş Grubu, kültür-sanat, spor, kadın gibi alanlarda birçok çalışma yapıyor. Uzun yıllardır kültür-sanat aktivitelerinde bulunan kurum bundan üç yıl önce Sanata Bi Yer Platformu’nu kurdu.  Kültür-sanat işleriyle ilgili güzel bir uyum yakaladıklarını belirten Erbengi, “Sanat Bi Yer adında bir web sitesi açtık. Öğrenciler buraya eserlerini yüklemeye başladı. Instagram üzerinden de bize ulaşıyorlar. Şu anda web sitemizde 3 bin 500’e yakın eser var” diyor. Danışma kurulu yardımıyla web sitesinde yer alan eserlerden iki ayda bir seçkiler yaparak mekânlarda sergilediklerini dile getiren Erbengi, dönüşümlü olarak seçilen eserler ile herkese fırsat verdiklerini vurguluyor.

TEK ŞART ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLMAK

Web sitesine yüklenen eserlerin her zaman orada yer aldığını söyleyen Erbengi bu seneki Sanata Bi Yer Sergi 18’in bir nevi yıl sonu sergisi olduğunu söylüyor ve ekliyor: Sergide yayınlanacak eserlerin seçiminde ve fiyatlandırılmasında Base İstanbul ekibi ile çalıştık. Bu ekip gençlere sanat anlamında yer ve alan tanıyan onları sanatseverlerle buluşturmaya çalışan organizasyon. Bu sergide çağdaş sanat eserlerinin hepsinden örnekler görebilirsiniz. 28 öğrencinin 51 eseri sergileniyor. 

Platforma başvurmak için aranan tek kriter ise üniversite öğrencisi olmak. Erbengi, “Öğrencilik bir nevi amatörlük devresidir. Bizim de yapmaya çalıştığımız amatörlere destek sağlamak. Çünkü insanlar belli bir noktadan sonra profesyonel olunca farklı fırsatlarla karşılaşabiliyor. Ancak öğrenciler bu imkânı bulamayabilir” diyor.  

BİR AKŞAM YEMEĞİ FİYATINA ESER

Mekânlarda sergilenen eserlere insanların güzel tepkiler verdiğinden bahseden Erbengi, “Eserlerin üzerinde onları yapan kişilerin irtibat numarasına ve isimlerine yer veriyoruz. Satın almak isteyen sanatsever direkt öğrenciyi arıyor biz sadece aracıyız. Böylece öğrencilere maddi bir gelir imkânı sağlanmış oluyor. Şu ana kadar 60 iş satıldı. Bu eserler öğrenci işi olduğu için fiyatları da çok uygun. Neredeyse bir akşam yemeği fiyatına eser sahibi olabilirsiniz” şeklinde konuşuyor. 

KİTAP SAYFALARI VE BİTKİLER BULUŞUYOR

Ne zaman çocukluğumu düşünsem kendimi ya resim yaparken ya da çamurdan formlar yaparken hatırlıyorum. Sanatla doğdum diyebilirim. Sevdiğim şeyin arkasından gitmek, sanat ile olan bağımı güçlendirdi. Yaklaşık bir yıldır Sanata Bi Yer Platformu’nun içindeyim. Böyle bir platformda bulunmak beni çok mutlu ediyor aynı zamanda destekleniyor olmanın beni daha çok üretime motive ettiğini söyleyebilirim. Sergide karışık teknik ile yaptığım bir seri çalışmam yer alacak. Çalışmalarımda birbirinden kopmuş kitap sayfaları ve kurumuş bitkileri metafor olarak kullandım ve aynı zamanda birbirine yabancı iki nesneyi eritilmiş mum ile etkileşime sokmayı amaçladım. 

HER BİR ÇİZGİM BİR ŞEY ANLATMALI

Çocukken bir şeyler karalamaya başladığım dönemde ailemin de yönlendirmesiyle sanatla buluştum. Sanata Bi Yer’i internette bir haberden öğrendim. Her genç sanatçı gibi benim de sanatımı sürdürebilmem ve izleyiciye aktarabilmem için önemi büyük. Sergide Dark Light ismini verdiğim eserim sergileniyor. Uzay, dünya, zaman ve değişime uğrayan toplum, bu kavramlar içerisinde sürekli yön bulmaya çalışan her bir sorunun cevabı olarak yola çıktım. Sürdüğüm her bir rengin, her bir çizginin, attığım her bir adımın benim için gerçekten bir şey anlatıyor olmasına önem gösteriyorum.

ANI KALICI HALE GETİRİYORUM 

Sanat, her gün içimde daha da yeşeren bir dünya. Duyguları dinlemeyi seviyorum. Bu yüzden eserlerimi ortaya koyarken onlara duygularımla dokunuyorum. Sanata Bi Yer Platformu’nu Instagram’da keşfettim. Sanata Bi Yer sayesinde, işlerimi sergileme fırsatı kazandım ve bu bana büyük bir özgüven kazandırdı. Sergide dört adet eserim yer alıyor. Siyah Beyaz Çocuk adlı eserimde çocuğun gözlerinde kendimi buldum. Konuşmak istemedi ama konuşmadan bir bağ kurduk. Efe adlı eserimde ise Efe çok cana yakın ve konuşkan bir çocuktu. Güzel yüreğindeki heyecan oluverdim bir anda. Yalnız Kilise adlı eserimin baş kahramanı olan yaşlı kiliseyi, ara sokaklarda dolaşırken keşfettim. Asma Kilit eserimde ise paslanmış bir kilit oluverdim. Geçen onlarca yıla direniyordu. Fotoğraf çekmek için sokağa çıkmıyorum. Kadrajım için doğru an geldiğinde, işte bu diyerek o ânı kalıcı hale getirmeye çabalıyorum.