24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'Haksızlığa ‘dur’ demek için birbirimize ihtiyacımız var'

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Formu Başkanı Elşad İskenderov İİT İstatistik Kurumu ile beraber oluşturdukları ‘Müslüman Gençliğin Durumu’ raporuyla dünyadaki islamofobiyi gözler önüne serdi. İskenderov, durumu tersine çevirmek için tüm İslam aleminin el ele vermesi gerektiğini vurguluyor.

17 Eylül 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'Haksızlığa ‘dur’ demek için birbirimize ihtiyacımız var'

Türkiye ve Azerbaycan’ın insiyatifi ile kurulan ve İslam dünyasının gençlik politikaları merkezi olarak görülen İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Formu (İKGF-Dİ) Müslüman gençliğin gelişmesi adına pek çok ilke imza attı. İİT ülkeleri ortak politikaları ve eylem planlarının oluşturulmasını sağlayan teşkilat, gençliğin kalkınması ve dayanışmasına yönelik çok sayıda proje gerçekleştirdi. İKGF’nin kuruluş yıl dönümü şerefine Müslümanların durumu ve perspektiflerini IKGF Kurucu Genel Sekreteri ve Başkanı Elşad İskenderov ile konuştuk. 

İKGF-Dİ Müslüman dünyası gençliği için neden önemli?

Ana amacımız Müslüman dünyası gençliğinin kalkınması, birliktelik ve dayanışmanın güçlendirilmesi, İslam dünyasında koordineli gençlik politikaları, vizyon ve eylemlerin oluşturulması. Geçtiğimiz zaman zarfında bu stratejik hedeflere ulaşmak için kurumumuz hem İslam ülkeleri hükümetleriyle hem de sivil toplumla bir araya gelen gençlik düzeyinde sayısız program düzenledi. İslamofobiye karşı, gerçek imajın gösterilmesini hedef liyoruz.

Dünyada Müslüman gençlik ne durumda?

Son birkaç aydır İİT İstatistik Kurumu (SESRIC) ile beraber çalıştığımız ‘Müslüman Gençliğin Durumu’ raporu sorunuzu cevaplıyor. Dünya çapında 15-29 yaş arasındaki 1.75 milyar genç nüfusun yaklaşık 500 milyonu genç İİT ülkelerinde yaşıyor ve mevcut nüfus artış oranlarına göre katlanarak büyümesi bekleniyor. Müslüman gençliğin sosyo-ekonomik göstergeleri dünyadaki yaşıtlarına göre daha dezavantajlı olduğunu belirtiyor. 2014’ten itibaren İİT’nin genç nüfusunun yüzde 22’den fazlası istihdamdan ve eğitimden dışlanmış durumda. Genç kadınların durumu daha da kötü; işgücüne katılma oranları, erkek meslektaşlarınınkinden yüzde 24 daha düşük. Sosyal ve ekonomik alanlarda gençliğin karşı karşıya kaldığı bu ağır durum İİT ülkelerinin istikrar ve kalkınmasını tehdit eden sistematik bir faktör. Gençlerin umutsuzluğa düşmesi radikalleşmelerini ve şiddete yönelmelerini amaçlayan terör örgütlerine hareket alanı sağlıyor. Tüm bu risklere göre bertaraf edecek politikalar izlenmesi elzemdir.

İKGF İslam dünyasındaki gelişmeler ile ilgili ne yapıyor?

Yaşanan haksızlıklar karşısında ortak bilinç oluşturmayı hedefleyen birçok uluslararası kampanyaya imza attık. ‘Hocalı İçin Adalet’ kampanyasıyla Hocalı mezalimi hakkında dünya kamuoyunda farkındalığın artırılması çalışması yapıldı. Ayrıca İsrail’in insan hakları ihlallerine karşılık dünyanın birçok yerinden katılan Müslüman gençlerle uluslararası kampanyalar düzenlendi. 15 Temmuz darbe girişimini ilk kınayan uluslararası kurum olarak, girişimin dünya kamuoyu tarafından doğru anlaşılabilmesi için yaklaşık 200 kişiden oluşan Müslüman Dünyası Gençlik temsilcilerini girişimden hemen sonra uluslararası kampta topladı. Kamp sonucunda ‘Müslüman Dünyası Gençliği Türkiye’nin yanında’ başlıklı deklarasyon gençlik temsilcileri tarafından kaleme alındı ve sosyal medya üzerinden 8 milyon gence ulaştırıldı. Deklarasyon, 3’üncü İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmek üzere Türkiye Cumhuriyeti Gençlik Ve Spor Bakanına, Müslüman Dünyası Gençlik Temsilcileri tarafından takdim edildi.

Nisan 2016’da İstanbul’da gerçekleşen İİT Devlet Başkanları Zirvesi sonucunda Türkiye Cumhuriyeti İİT dönem başkanı oldu. En dikkat çeken toplantılardan biri de 3’üncü İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı’ydı. Bu Konferans hangi ölçülebilir sonuçları ortaya koydu? İİT Bakanlar seviyesinde düzenlenen toplantılarda bu konferans nasıl bir önem taşıyor?

Açık sözlülükle ifade edebilirim ki; Ekim 2016’da Türkiye’de yapılan o konferansta tarihi kararlara imza atıldı. Bir defa Bakanlar Konferansı ‘İslam Dünyası Ortak Gençlik Siyaseti’ belgesini kabul ederek, Müslüman gençliğin gelişmesi için ortak hedeflere ulaşma mekanizmasını işler hale getirdi. Gerçek dayanışma ve birlikteliği oluşturmak için iki yıl içinde gerçekleştirilecek 14 stratejik projeden oluşan ‘Ortak Gençlik Eylem Planı’nı kabul etti. Gençliğimizin gelişimine yönelik ortak vizyon oluşturması için ‘İİT Gençlik Stratejisi’ taslak dokümanı da kabul edildi. Bu kararların uygulamaya geçebilmesi için İKGF-Dİ, İİT Gençlik Bakanları Konferansı Sekretaryası olarak görevlendirildi. İİT Gençlik ve Spor Bakanları konferansının her iki yılda bir toplanarak işleyiş  takip mekanizmasının oluşturulması ve bir sonraki toplantının Azerbaycan başkanlığında gerçekleşmesi kararlaştırıldı. İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı 2005-2016 yılları arasında sadece iki kez toplanmışken, İKGF Türkiye Hükümeti dönem başkanı olmasını izleyen süreçte üç konferans düzenleyerek, kuruluşu ciddi anlamda İslam Dünyası Gençlik Politikası alanında yeni seviyeye taşımış oldu. Aynı zamanda 3’üncü İİT Gençlik Spor Bakanları Konferansı 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü’nü izleyen süreçte gerçekleşti. 

2018 Yılı Gençlik Başkenti seçilen Kudüs’te gerçekleşecek program, Müslümanların şehri ziyaret etmesi ve ilk kıblemiz olan bu toprakların yalnız bırakılmaması için önemli bir araç olacak. 

3 EYLÜL HER YIL KUTLANACAK

Son dönemde medyada İKGF-Dİ hakkında yer alan haberlerden biri de İİT Gençlik Günü. Bu programın detaylarından bahseder misiniz?

Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in insiyatifi olan IKGF-Dİ, 3 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde ve her iki liderin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen açılış töreniyle kuruldu. IKGF’nin İİT coğrafyasında ortak gençlik politikalarının oluşturulmasındaki rolü dikkate alınarak, iki ülkenin önemli bir işbirliğini sembolize eden bu anlamlı tarih, İİT Dışişleri Bakanları Kurulu tarafından 11 Haziran 2017 tarihinde“İİT Gençlik  Günü” olarak  ilan edildi. İnşallah bu ay içinde İİT Gençlik Günü Türkiye ve tüm İslam coğrafyasında çeşitli etkinliklerle anılarak, Müslüman gençliğin ortak değerler ışığında paydaşlık bilincinin arttırılması sembolüne dönüşerek her yıl kutlanacak. Bu ay içinde farklı ülkelerde yapılan bir dizi aktivite ve faaliyetin sonuçları 26 Eylül 2017’de İstanbul’da Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte düzenleyeceğimiz ‘Müslüman Gençliğin Durumu’ başlıklı uluslararası konferansta değerlendirilecek. Ayrıca üst düzey devlet temsilcileri, akademisyenler ve genç liderlerin katılacağı konferansta IKGF-Dİ ve SESRIC tarafından hazırlanan ‘Müslüman Gençliğin Durumu’ raporunu kamuoyu ile paylaşacağız.

YAPILAN AYRIMCILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

Ortak Gençlik Eylem Planını oluşturan projeleri örneklendirebilir misiniz? 

İKGF tarafından hayata geçirilen stratejik projeler; diplomasiden iş dünyasına, sanat alanından teknolojik gelişime yönelik eğitim ve destek programlarına, İslamofobi ile mücadeleden medeniyetler arası diyaloğa varıncaya dek çok geniş bir yelpazeyi ele alıyor. ‘İİT Gençlik Başkenti’ Gençlerin farklı Müslüman kültürleriyle tanışarak farkındalık duygularını artırmayı hedefliyor. ‘Model İİT Diplomatik Simülasyon Akademik Eğitim Programı da diplomasi alanında kariyer yapmak isteyen Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi öğrencilerine yönelik bir proje. ‘İİT Startup Platformu’ ise İslam ülkeleri genç girişimcilerin, 21’inci yüzyıl global iş dünyasına iyi bir teknik eğitim ve doğru iş ortaklarıyla katılmasını hedefliyor. İİT ülkelerinin ekonomik stabilizeyi sağlayabilmesi için her yıl 9,2 milyon yeni iş istihdamı oluşturması gerekir. Müslüman gençliğin üniversite yıllarından itibaren girişimcilik projeleri ile İİT ekonomisine katılması, Müslüman dünyasında var olan genç işsizlik problemine karşı etkin bir stratejik hamle. Bu çerçevede İİT Girişimcilik Platformu projemiz büyük hedefler taşıyor.

İLK KIBLEMİZİ YALNIZ BIRAKAMAYIZ

2018 yılı için Kudüs’ün Gençlik Başkenti ilanı süreci nasıl gerçekleşti? 

  Temmuz ayında İsrail’in Mescid-i Aksa’yı ablukaya alması üzerine ‘İslam Dünyası Gençlik Başkenti’ programı seçim komitesi, İKGF-Dİ’nin çağrısı ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştirerek Kudüs’ün 2018 Yılı Gençlik Başkenti seçilmesine oy birliği ile karar verdi. Önümüzdeki bir yıl içerisinde İKGF-Dİ ile Filistin Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda Müslüman ülkelerden ve dünyanın dört bir tarafından gelecek gençlerin katılımıyla Kudüs’te akademik, kültürel, gönüllü yardımlaşma alanlarında uluslararası gençlik programı gerçekleştireceğiz. İnşallah Kudüs Gençlik Başkenti programı Kudüs’ü Müslümanların ziyaret etmesi ve ilk kıblemiz olan bu toprakların yalnız bırakılmaması için önemli bir araç olacak. Ayrıca sadece Kudüs’te değil İslam coğrafyası ve dünyanın birçok yerinde yapılacak etkinlikler ile Kudüs’ün İslami karakteri, Filistin halkının vazgeçilemez ve devredilemez hakları ve Kudüs’ün üç dinin ortak kutsalı olması gibi konularda dünya kamuoyunda farkındalığın arttırılmasını amaçlıyoruz.