18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Hayatı tanımak için yaz okulu zamanı

Çocuklar okulların kapanması ile aylardır hayalini kurduğu ödevsiz bir tatil planı yaparken, ebeveynler de çocuklarının tatillerini en iyi nasıl değerlendirirler diye düşünmeye başladı. Çocukların hem dinlenmelerini hem de farklı hobiler edinerek eğitimlerini sağlayan yaz okulları tam da bu noktada devreye giriyor.

MELEK AYDIN 1 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hayatı tanımak için yaz okulu zamanı

Öğrencilerin uzun yaz tatili başladı. Memleketlerine gidemeyen ve özellikle iş yaşamına devam eden aileler çocuklarının bu zaman dilimini genellikle anneanne, dede ve yakın akrabalarla birlikte geçirmesini tercih ediyor. Böyle bir imkânı olmayanlar ise alternatif eğitim programları ile çocukların hem keyifli hem de verimli bir tatil geçirebilmesi için arayışlara giriyor. Neyse ki artık seçenekler oldukça fazla. Pek çok üniversite ‘Çocuk Üniversitesi’ adıyla çeşitli branşlarda eğitim veren yaz okulları açarken belediyelerin ücretsiz yaz okulları da hem spor hem de enstrüman eğitimine başlamak için fırsat sağlıyor. 

YAZ OKULLARI DOĞAYI TANIMA İÇİN FIRSAT

Çok geniş bir yelpazeyi kapsayan yaz okullarında yaygın olarak spor, dil, sanatsal faaliyetler, müzik, resim, satranç vs. birçok alanda çocuklar ilgi ve becerileri doğrultusunda eğitimler alırken gelecek eğitim ve öğretim dönemi için de motivasyon kazanıyorlar. Elbette bununla sınırlı değil yaz okullarının faydaları. Diğer kazanımları da şöyle sıralamak mümkün: 

- Özgüvenli, ayakları yere basan bireylerin yetişmesini sağlar.

- Gençlerin ve çocukların yeteneklerini, özelliklerini, karakter ve kişilik davranışlarının detaylarını fark ettirir.

- Başkaları ile ortak çalışabilme, iş bölümü, sosyal davranışlarında daha kaliteli hareket edebilme, insanlarla doğru ilişkiler kurabilmelerini sağlar.

- Çocuklara, şehir hayatının getirdiği bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi teknolojilerden uzak, gerçek hayatla karşı karşıya kalacakları yeni maceraları deneyimleyebilme imkânı sunar.

- Gelecekte iletişime açık, kendine ve hayatına bilinçle yön veren, doğru kararlar alan, kendini ifade edebilen kişiler olarak hayatlarına devam etmelerine yardımcı olur.

- Spor ve sanatla iç içe olarak bedensel ve ruhsal gelişimi hayatlarında faydalı şekilde kullanabilecekleri zemini hazırlar.

- Gidilen spor yaz okullarında sağlıklı bir bünyeye kavuşur.

- Okullarla birlikte;  paylaşımcı, araştırmacı yönlerini keşfeder.

- Özellikle doğayla iç içe yapılan etkinliklerle tabiat, doğa sevgisi aşılanır.

Minikleri birbirinden eğitici ve eğlenceli kurslar bekliyor  

Aktif bir yaz için spor odaklı programların yanı sıra sanat, din, karakter eğitimi, dil gibi programlar ailelere farklı seçenekler sunabiliyor. Farklı şehirlerde özel kurumlar veya Belediyeler tarafından gerçekleştirilen ve her yaş grubundan çocuğun yararlanabileceği yaz okullarından bazıları şunlar: 

İBB-İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Yaz Spor Okulları 6 ile 12 yaş aralığındaki çocukları kapsıyor. Jimnastik, futbol, futsal, basketbol, voleybol, yüzme, tenis, masa tenisi, atletizm, taekwando, karate, okçuluk ve buz pateni gibi birçok farklı braşta ve çeşitli eğitsel oyunlarla çocukların yaz tatillerini en iyi şekilde değerlendirmeleri ve spor yaparak yetişen bireyler olmaları hedefleniyor.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ 

ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Çocuk Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü eğitim ve öğretim kurumu olan İstanbul Üniversitesi’nin bir sosyal sorumluluk projesidir.Yaratıcı yazarlık, felsefe atölyesi, diş hekimi olmak istiyorum, doktor olmak istiyorum gibi başlıklarda birçok program uygulayan çocuk üniversitesi hem çocukların hem gençlerin bilgi ve görgülerini en doğru şekilde geliştirmelerini hedefliyor. Hazırlanan Çocuk Üniversitesi’ne katılım sadece İstanbul’la sınırlı değil. Şehir dışından gelen öğrencilerin yatılı olarak yurtlarda kalmalarına da olanaklar sağlıyor.

İBB YAZ İZCİ KAMPLARI

10-15 yaş aralığındaki çocukların katılabildiği ve tamamen ücretsiz olan bu kampta çocukların hayatları boyunca ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda eğitimler veriliyor. Eğitimler, aday ve deneyimli izciler için eğlenceli, öğretici ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayıcı programlardan oluşuyor. Bu programlar temel ve ileri düzey izcilik eğitimleri ile hafıza teknikleri, arama-kurtarma, telsiz ve haberleşme, ilk yardım, trafik, çevre ve orman, itfaiye ve yangına ilk müdahale gibi farklı konu ve içerikleri kapsıyor.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ 

ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ

Ankara Üniversitesi, Çocuk Üniversitesi programı kapsamında matematik, felsefe, bilim, fizik gibi birçok alanda çocuklara tecrübeler sunuyor.

MUĞLA-MAVİ KELEBEK

Datça Çocuk ve Gençlik Sanat Kampı’nda Mehmet Güreli ile resimden müziğe Görkem Yeltan ile hikâyeden şarkı sözüne zeytin ağaçlarının gölgesinde denizin mavisinde, Datça’da çocuklarınızla birlikte yaratıcı bir yolculuk yapmak sizin elinizde.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 

Bu yıl 10 branşta toplam 100 eğitmenin desteğiyle çocuklara sporu sevdirecek bir program düzenleniyor.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

7- 16 yaş arası binlerce öğrenciye “Dinimiz ve Değerlerimiz”, “Spor” ve “Sanat” eğitimleri vereceği Genç KOMEK Yaz Okulu çocuklarınızı bekliyor.

ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ 

Zeytinburnu Belediyesi’ne bağlı Gençlik Merkezi her yıl ilçedeki okullarda eğitim gören başarılı öğrencileri Çanakkale Assos’taki yaz kampı ile ödüllendiriyor. 2015 yılından bu yana düzenlenen yaz kamplarında spor, sanat ve kültürel gezilerle çocuklara farklı bir dünyanın kapıları açılıyor.