20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Her damlası zeka küpü

‘Emzirmek’ anne-bebek bağının güçlenmesindeki en önemli iletişim kanallarından biri. Anne sütü, yenidoğan bir bebek için tek başına yeterli en iyi gıda. Yaşamın ilk altı ayı boyunca verilen anne sütünün her damlası bebeğin zekasını artırıyor, ileriki yıllarda çocuğu kanserden koruyor.

2 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Her damlası zeka küpü

Anne sütüyle beslenen kız çocuklarının ileride meme kanserine yakalanma riskleri daha düşük. 

Anne sütünün faydaları

Doğanın en güzel hediyesi anne sütü... Özellikle ilk altı ayda yeterli kilo alan bebekte anne sütü dışında hiçbir ek gıdaya da gerek olmuyor. Anne sütünün en önemli etkilerinden biri, anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirmesi. Bebek anne sütü ile beslenmeye ne kadar erken başlarsa, anne sütü de o kadar hızla geliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, anne sütünün 8 yaşamsal faydasını şöyle sıralıyor.

1. Obeziteyi önlüyor

Emzirmenin başlangıcındaki ön sütün içeriği ile emzirmenin sonundaki ard sütün içeriği birbirinden farklı. Ön sütte protein, ard sütte de yağ oranı yüksek oluyor. Bu da bebekte doygunluk hissi sağlayarak obeziteyi önlüyor.

2. Bağışıklık kazandırıyor

Anne sütü birçok mikro organizmaya karşı öldürücü etkiye sahip.  İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlıyor. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk dokuz ay bebeği koruyor.

3. Alerjik hastalıkları önlüyor

İlk günlerde gelen anne sütüne kolostrum deniyor. Bu süt bebeğin birçok hastalıklara karşı korunmasını sağlıyor. Yararlı bakteriler bu sütte olgun süte göre çok daha fazla oluyor. Bebeğin yararlı bakterilerle bağırsağın kaplanmasını sağlıyor. Bu sayede alerji yapabilecek maddelerin emilimini engelliyor.

4. IQ puanları daha yüksek

Anne sütü alan bebeklerin ortalama IQ puanları diğerlerinde daha yüksek oluyor. Özellikle prematüre bebeklerde bu durum daha belirgin görülüyor. Nedeni tam olarak saptanamamakla birlikte uzun zincirli yağ asitlerinin etkisi olduğu düşünülüyor.

5. Büyümeyi sağlıyor

Anne sütünün içeriğindeki çeşitli büyüme faktörleri bebeğin bağırsak ve beyin gibi birçok organ gelişiminin daha iyi olmasını sağlıyor.

6. Böbreklere yük oluyor

Kolostrum bağırsak hareketlerini de hızlandırarak ilk dışkı çıkışını kolaylaştırıyor. Mikroorganizmalara karşı daha yoğun koruma faktörü içeriyor.

7. Kolostrum bağırsak hare

Meme kanseri riskini azaltıyor.Bağışıklık sistemini güçlendiren, enfeksiyon hastalıklarından koruyan anne sütünün bir diğer mucizesi.

8. Ağız temizliğinde etkili

Bazı bebekler özel nedenlerle anne yanında olamayabiliyor. Bu durumlarda annenin sütü sağılarak bebeğe veriliyor.

Bebeği ne sıklıkta beslemeli

Bu konuda farklı iki görüş mevcut. Planlı emzirme de iki-üç saatte bir bebeği uyandırarak bir rutin oluşturarak beslenmeyi sağlamalı veya bebeğin acıkma belirtilerini gözlemleyerek emzirmeli.

BESLENME SÜRESİ NE KADAR OLMALI ?

Bebekten bebeğe değişen bir durum söz konusu. Kimi minikler beş dakikada göğüsü boşaltabilmekteyken kimi miniklerde ise bu süre 25 dakikayı bulabilmekte. Ama önerilen 10-15 dakika emzirme süresinin en az sağlanması yönünde üst sınır ise yok.

Psikolojik destek

Anne sütü her an hazırdır ve zaman kaybetmeden bebeğin ihtiyacı olduğunda sunulabiliyor. Böylelikle bebeğin gereksinimi olduğu anda hazır olduğu için bebek daha az ağlıyor. Anne sütü ayrıca anneyi daha çok yanında bulan bebek için psikolojik destek ve bağlanmada da önemli role sahip. Ayrıca annenin hem kendisine hem de bebeğine daha fazla zaman ayırmasını sağlıyor.