25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İnsanlığın ortak mirası: Kudüs

Kudüs Platformu, İsrail’in tarihe 6 Gün Savaşları olarak geçen muharebeler sonrasında Kudüs’ü tamamen işgal etmesinin 50’nci yılında, ‘Ortak Mirası Kudüs’ ismiyle sergi açtı.

11 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İnsanlığın ortak mirası: Kudüs

İstanbul, İsrail’in tarihe 6 Gün Savaşı olarak geçen muharebeler sonrasında, Kudüs’ü tamamen işgal ettiği 5 Haziran 1967’nin 50. yıl dönümünde Kudüs sergisine ev sahipliği yapıyor. ‘Ortak Miras Kudüs’ ismiyle Beyazıt Meydanı’nda açılan sergi, Kudüs Platformunun çabaları ve Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) desteği ile gerçekleşti. Kudüs tarihini ve önemini üç dönemde anlatan sergi içinde infografikler ve interaktif bölümler yer alıyor. Kudüs’ün hikayesinde Hz. Muhammed’in Miraç hadisesinden Hz. Ömer’in şehri teslim almasına, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs aşkından 400 yıllık Osmanlı hakimiyetine, tarihinin kırılma anlarından biri olan I. Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar yaşananlar ile Mescid-i Aksa alanının tanıtıldığı üç ayrı bölüm yer alıyor. ‘Ortak Miras Kudüs’ sergisi için, Kudüs’ün en kıymetli hazinesi Mescid-i Aksa alanında yer alan Roma, Emevi, Haçlı, Eyyübi, Memlük ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi yapıların ve kutsal mekanların detaylı olarak incelenebileceği interaktif bir harita da var. Tarihi kubbeler ile Kudüs’e yolculuk

250 metrekarelik bir alana kurulan sergide ziyaretçileri bekleyen bir diğer ilgi çekici nokta ise büyük bir özenle fotoğraflanan Kudüs’ün tarihi kubbelerinin mapping yöntemiyle altı metre çapındaki gerçek bir kubbeye uygulandığı bölüm. İzleyiciler, Kubbetü’s-Sahra’nın, Kıble Camii’nin yahut Kamame Kilisesinin atmosferini birebir oradaymış gibi yaşıyor. Sergiyi gezen her ziyaretçinin dikkati hem Kudüs’ün dini açıdan önemine çekiliyor hem de sergide yaklaşık bin yıl Türkler tarafından idare edilen Kudüs’ün kültür ve medeniyet mirasına vurgu yapılıyor. Ayrıca sergiyi gezenler tam 50 yıldır Kudüs halkının işgale karşı verdiği mücadeleye ve çektiği sıkıntılara da tanık oluyor.