25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İranlı şair çareyi Türkiye’de buldu

Yazdığı kitap yüzünden İran’da tehditler alan ve çareyi Türkiye’ye sığınmakta bulan helikopter mühendisi Alireza Pourbozorg Vafi, “İran’ın şimdi yüzde 80’i açtır. Türkiye cennettir, bizlerin dil vatanıdır; fakat gurbet gurbettir fark etmiyor” diyor.

27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İranlı şair çareyi Türkiye’de buldu

İran’da helikopter mühendisiyken yazdığı bir kitap yüzünden ölüm tehditleri alan Alireza Pourbozorg Vafi, Türkiye’ye sığındı. Dünyaca ünlü İran Azerisi şair Seyid Muhammed Hüseyin Behçet-Tebrizi yani şiirlerinde kullandığı adıyla Şehriyar’ın talebesi olan Vafi, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: Türk Dünyası’nın en büyük şairi Şehriyar’ın talebesiyim. Ben bir kitap yazdım. Aslında devletten de izinli bir kitaptı. Gelen kişiler beni öldürmek istedi. Benim kırmızı çizgiden geçtiğimi söylediler. Sıkıntılarla İran’dan çıktım Türkiye’ye geldim. Eskişehir’e geldiğimde Eskişehir Şairler Derneği’ni buldum. Burada mültecilerin hallerinin çok iyi olmadığını söyledim. Bunun üzerine kitap yazdım ve dernek destekleriyle bastırıldı. 6 aylık çalışma sonucu İranlı, Iraklı ve Afgan mültecilerin yaşayışlarını anlattığım Kanatsız Kırlangıçlar kitabım basıldı. Türkiye cennettir, bizlerin dil vatanıdır; fakat gurbet gurbettir fark etmiyor. Bazılarının da parası var; Irak’tan, İran’dan, Suriye’den parası geliyor. Keyifleri yerinde... Ama çokları da var ki, yokluk içerisinde... 

İRAN’DA KANUN YOK

Avrupa ve Amerika’ya gitmeyeceğini belirten Vafi şöyle devam etti: Gönlüm de İran’a dönmek istiyor ama şimdi olamıyor. Çünkü İran’da kanun yok, bazı şehirlerde adalet bildiğini iddia eden kişilerin insanları dövdüklerini, öldürdüklerini biliyorum. İnşallah İran’ın hali hoş olur, ben de dönerim. Benim İran’da sıkıntım yoktu. 30 senedir de helikopter mühendisi olarak ordu içerisinde görev almıştım. Bunların hepsini bırakıp buraya geldim. Son bir senedir millet İran’da sokaklara çıkıp, adalet ve ülkenin düzelmesini istiyorlar. Maalesef bizim hükümet başkanlarının hepsinin kafaları işlemiyor. İran’ın madenlerinin ve petrol gelirlerinin parasını çalıyorlar. İran’ın şimdi yüzde 80’i açtır. Niye? Bizim bu kadar petrolümüz, servetimiz, paramız, pulumuz var. Neye gerek bizim milletimiz çöpten ekmek bulup götürüp yesin? Dünyada böyle bir şey yok. Çünkü bizim başkanlarımız düz adam değillerdir. Benim yine korkum vardır ki, yeniden birisi gelsin ve o da İranlı olmasın. İran’da doğmuyorlar ve Arap asıllı oluyorlar.