19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İstanbul sanat dolu bir şehir

Suriyeli ahşap süsleme sanatçısı Hisham Magik, “İstanbul’da gördüğüm sanatı dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Kültür olarak da Osmanlı’dan, Osmanlı’nın sanatlarından çok etkilendim.” dedi.

19 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İstanbul sanat dolu bir şehir

Yaklaşık dört yıldır Türkiye’de yaşayan Suriyeli sanatçı Hisham Magik, Türk ve Arap el sanatları içerisinde kullanılan motifleri, desenleri birbirine harmanlayarak kendine özgü bir süsleme sanatı ortaya çıkardı. İlk olarak mobilya dekorları yaparak işe başlayan ahşap süsleme sanatçısı Magik, mesleğinin sanat eserleri üretmesine katkılarını anlattı. Hisham Magik, Lübnan’da başladığı ve iki yılın ardından Türkiye’de devam ettiği ahşap süsleme sanatını yaparken yoğunlukla Osmanlı sanatlarında kullanılan motifleri nakşettiğini söyledi. Ahşap mobilya, tablo, ayna, sandalye, masa ve saat gibi eşyaların üzerine kabartma tekniğiyle süsleme yapan Magik, sanatını daha önce Halep’te ve Dubai’de icra ediyordu.

SANATIMI HERKESE ÖĞRETMEK İSTERİM

Suriyeli sanatçı, eserlerinde uyguladığı kabartma ahşap tekniğinin bin 300 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizerek, “Aslında bu sanat, dünyada çok meşhur ve nadir bir sanat dalıdır. Kalıp kullanılmaz. Ben süsleme yaptığım kabartmayı 4 farklı maddeden yapıyorum.” diye konuştu.

Sanatçı Magik, yaşamını sürdürdüğü İstanbul’un sanat dolu bir şehir olduğuna vurgu yaparak, “Bu şehirden gerçekten çok etkilendim. İstanbul’da gördüğüm sanatı dünyanın hiçbir yerinde görmedim. Kültür olarak da Osmanlı’dan, Osmanlı’nın sanatlarından çok etkilendim. Şu anda Osmanlı zamanında kullanılan motifler üzerine çalışıyorum. Arap sanatlarında kullanılan desenler konusunda da eğitimim var. Bu bakımdan ben de Türk ve Arap el sanatları içerisinde kullanılan motifleri, desenleri birbirine harmanlayarak kendime özgü bir süsleme sanatı ortaya çıkardım.” dedi. Bugüne kadar üç farklı karma sergide eserlerini sergileyen Magik, eserlerinin antika eşyalara benzetildiğini söylüyor.