16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kitabın okuyucusunu seçtiği kütüphane

Yemek yerken bile kitap okuyan ve yaşam felsefesini kitap üzerine kurgulayan Derya Büyükkuşoğlu, ticari bir kurum olmayan ‘Zai’ isimli yeni nesil kütüphanesini Bodrum’da açtı. “Bir gün sesten dolayı kitap okuyamayan biri olursa mekanı kapatırım” diyen Derya Hanım ayrıca ekliyor: Kütüphanedeki kitabı alır da geri getirmezlerse helal olsun. Kitap okuyucusunu mutlaka bulur.

RÖPORTAJ: HAKAN VAROL17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kitabın okuyucusunu seçtiği kütüphane

Kitaba adanmış bir hayatın meyvelerini toplamak için Bodrum’da ‘Zai’ kütüphanede Derya Büyükkuşoğlu ile tanıştım. Hobilerini kendisine saklamayıp bonkörlüğünü Bodrumlularla paylaşan kitap aşığı Büyükkuşoğlu, büyük bir arazi üzerine kurguladığı ikiz villadaki yeni nesil kütüphane için ev konforu sunuyor. Üçüncü nesil kahve anlayışının eşlik ettiği, yerden ısıtmalı Zai sadece okumayı vaadediyor. Kimi kitap kulüplerinin bir yerden sonra amacını aştığını düşünen Derya Hanım ile Bodrum Konacık’ta birkaç hafta önce kapılarını okuyuculara açan Zai’de bir araya geldik. Sanatın tüm yönlerinin bulunduğu Zai o kadar farklı ki tüm bir gününüzü burada geçirebilirseniz ancak sessiz olmak şartı ile…

- Yeni nesil kütüphane nedir?

Yeni nesil kütüphane aslında kitap okurken tatma ve koku duyularımızı da kullanmak. Aynı zamanda bunların bileşiminde daha tutkulu bir kitap okuma anlayışını arttırmak demek…

- Bodrum’da sanat içerikli çok keyifli bir oteliniz var. Orada çok daha minimal bir okuma kulübü kurabilirdiniz ancak siz maddi, manevi çok büyük bir sorumluluk altına girerek emsalsiz bir kütüphane yaptırdınız, neden?

Sadece kitap ve doğa olsun istedim. Zai’nin bahçesini gördüğünüzde ne demek istediğimi anlıyorsunuz. Bu benim hayalimdi. Bu ağaçları görünce insanda ‘Bunların altında yaşamak istiyorum’ hissiyatı oluşturuyor.

- Zai ne demek?

Mitolojide zeytinin bir adı. Bahçedeki zeytin ağaçlarından dolayı bu ismi verdim.

YEMEK VE SES YOK

- Burası ticari bir kurum değil. Kar amacı gütmüyor musunuz? 

Evet değil. Bunu da koyduğumuz kurallardan anlayabilirsiniz. 

- Nedir bu kurallar?

‘Sadece kitap okuyan çocuklar girebilir’ mottosu var. Bu Bodrum için ciddi bir profilin elenmesi demek. İstiyorum ki klasik müzik eşliğinde evimizde içemeyeceğimiz kahvemizi yudumlarken, kitap okuyalım. Yazarlar gelsin, kendi seslerinden kitap okusun. Sohbet edebileceğiniz bir yer değil ama 20 kişi aynı anda bir kitabı konuşabilir. En önemlisi; tadımlıkları, kahveyi beğenmeyebilirsiniz bunları değiştiririm, gün gelir de biri sesten dolayı kitap okuyamıyorum derse burayı kapatırım. 

- Workshoplarda olacak burada değil mi?

Burası üç bölümde yaşayacak. Önceliğimiz okumak, gerisi ana yemeğin baharatları gibi… Yazar söyleşileri olacak. Cep sinemamız var kimi IF ile anlaştık. Amacım Bodrum’da entelektüel bir kesim var, neden bir festivalde jüri olmayalım. 

- e-kitaba yaklaşımınız nasıl?

Ben kitabı koklamak istiyorum. Henüz e-kitap almadım. 

- Zai’de kitap satılıyor mu?

Evet. Aynı zamanda al-götür, oku-getir kısmı var.

- Bir okur kütüphaneden kitap alıp getirmezse yaklaşımınız ne olur? 

Canı sağ olsun. O kitap eninde sonunda okuyacak bir kişinin eline geçer. Buna inanıyorum. Kitap su gibidir değerini, yolunu bulur.

- ‘Günde ne kadar okuyorsunuz’ desem…

Aynı anda üç kitap okuyorum. Rakam veremem ama bazen yemek yerken bile okumaya devam ediyorum. 

AĞAÇLARI TAPULATTIM

- Avrupa’da dahil eşine az rastlanır bir mekan hediye ettiniz Bodrum’a. Bu süreçte size çılgın gözüyle bakanlar oldu mu?

Bu süreçte eşim beni sonuna kadar destekledi. Başkasından bir fikir bile almadım ama bir notum var: Eleştiriye kapalıyım. Ben kimse burayı beğensin diye yapmadım. 

- Zai’de ne olursa çok üzülürsünüz?

Ağaçlara bir şey olursa çok üzülürüm. Tüm ağaçları tapulattım. Başka her şey maddi, öyle ya da böyle çözülür.