20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Klasik müziğin sıra dışı ustası

Musa Göçmen müziği doğru şekilde sunmanın önemini vurguladı: Müzikte kötü sunum yapmak harika bir yemeği ekmek arası yapıp yemek gibi...

Büşra UĞRAŞ18 Eylül 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Klasik müziğin sıra dışı ustası

O besteci ve orkestra şefi ancak öyle düşündüğünüz gibi değil... Seyirciye arkasını dönmüş, otoriter bir tavırla orkestrasını yöneten, siyahlara bürünmüş, asık suratlı bir adam geldiyse aklınıza hemen unutun! Musa Göçmen ‘sıra dışı’ kategorisinde.Onun Senfoni Orkestrası 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Kuralsız bir müzik şölenine katılmak isteyenlere tavsiyemiz kendisiyle mutlaka bir gün tanışmaları. Ama önce röportajımıza buyurun...

İnsanlar orkestra şeflerine hem imrenir hem de biraz dalga geçer. Çubuk falan..

“Orkestra şefi yönetmezse bu adamlar çalamıyor mu?” derler hep. Tabii çalarlar ama şef orkestrayı birleştiren kişidir, konserin ruhu gibidir. Evet gerçekten imreniliyor. Ama seyirciye arkası dönük adamın bu otoriter duruşunu biraz kırdım!

Size neden ‘sıra dışı’ diyorlar?

Gerçekten öyle olduğum için. Kıyafetimden orkestrayı yönetme şeklime adar... Müzik yapmaktan izleyiciyle dans etmeme kadar her şey beni diğerlerinden ayrıştırdı. Harika da oldu. Klasik müziğin kapalı kapılar ardında asık suratlarla yapıldığını düşününler yanıldıklarını anladı. Ben eğlenceli, yaşamaktan ve müzikten zevk alan, pozitif biriyim.

Klasik müziği ‘klasik’ icra etmek size sıkıcı mı geliyor?

Ben seyirci ile irtibat halinde olmayı çok seviyorum. Severek ve eğlenerek yaptığınız hiçbir şey sıkıcı olamaz. Eserleri yorumlarken de paylaşmayı ön plana çıkartınca yepyeni bir yapı ortaya çıkıyor. Konserlerde insanların sadece seyirci kalmasını istemek sıkıcı olabiliyor.

Sizinki gibi başka orkestralar var mı?

Evet dünyada da örnekler var ama yaygın değil. Andre Rieu bu isimlerin en başında sayılabilir. Ama geçmişse baktığımızda Victor Borge harikalar yaratmış. Tabii ki unutulmaması gereken isimlerin başında Dany Kaye de yer alıyor.

İzleyici iyi müzik dinlemek ister. Peki bir orkestra şefi izleyiciden ne bekler?

Sevgi. Sahnede seyircinin önüne ilk çıktığınızdaki gözlerdeki o ışık bağımlılık yapıyor. İzleyici bize katılsınlar hep beraber yaşamın güzelliklerini müzikle hissetsinler isterim.

Önemli olan duygulara ulaşmak

Siz hangi müzikleri dinlemekten hoşlanırsınız?

Tabii müzik yapmaktan dinlemeye pek zamanımız kalmıyor (Gülüyor). Beni en çok etkileyen müzikler içinde yaşanmışlık duygusu barındıran müzikler. Tarzı hiç önemli değil.

Türkler iyi müzikten anlıyor mu?

Herkes iyi müziği anlar. Bu insanın doğasında var. Önemli olan güzel müzikler ile insanların duygusal dünyalarına ulaşabilmek.

“Türk müziğini eleştirir misiniz” desek?

Bence ülkemizde müzik konusunda iki sorun çok büyük. Birincisi sunum. Sunum çok önemli. Harika bir yemeği ekmek arası yapıp yemek gibi geliyor bana. İkincisi de yerine göre tarzlar dinlemek. Her müziğin hayattaki yeri ayrı. Biz biraz bunu da karıştırıyoruz.

Senfonik rock sahnelenecek

Zümrüd-ü Anka Müzikali’nde seyirciyi neler bekliyor?

Eser millet olarak her seferinde nasıl küllerimizden yeniden doğduğumuzu tarihten izlerle müzikal dilde anlatıyor. Cumhurbaşkanlığının himayelerinde TRT’nin yapımını gerçekleştirdiği dev bir proje. 20-26 Eylül tarihleri arasında EXPO Antalya 2016’da sahnede olacak.

Başka nelerle uğraşıyorsunuz şu sıralar?

“Konser konser konser” diyoruz. Buna ülke olarak ihtiyacımız var. Geçtiğimiz bu zor süreçte yaralarımızı müzikle saracağız. “Çoksesli Gösteri” devam ediyor. Rock festivallerinde sahneye çıktığımız Senfonik Rock “Senforock” bu sene ülkemizdeki sahnede olacak.