25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Koltukta günlerce beklemeye son

Herkesin korkulu rüyalarından biri de kuşkusuz dişçi koltuklarıdır. Ağrıları doğum sancısı ile eşleşen, tedavi olmamak için günlerce direttiğimiz dişlerimiz de teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya devam ediyor. Geliştirilen yeni teknoloji ile implant tedavisinin süresi üç aydan iki saate düşüyor.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 6 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Koltukta günlerce beklemeye son

Diş hekimliği malzemeleri üreticisi Dentsply Sirona markası önderliğinde geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Nice şehrinde bilimsel bir kongre gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanından diş hekimlerinin katıldığı The World Summit Tour 2017’de diş hekimleri ve araştırmacıları ile bilimsel bilgi ve klinik tecrübeleri paylaşıldı ve implant diş hekimliği alanındaki en son gelişmeler keşfedildi. Kongrenin teknik kısmındansa bizim için en önemli kısmı yapımı için aylarca beklediğimiz implant tedavisinin iki saate inmesiydi. Dünyadaki tüm implant hastalarına gelişmiş ağız sağlığı ve artırılmış yaşam kalitesi vaat eden marka, dijital teknolojileri kullanıp, teknolojileri entegre ederek, hastalara daha hızlı ve güvenilir tedavi sunuyor. Tek seans felsefesi ile de hareket ederek, hastaların hem zamanını hem de acısını minimum seviyeye düşürüyor. 

SÜREÇ HIZLANIYOR, SEANS SAYISI AZALIYOR

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine, işlev ve estetiği tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökü olarak tanımlanır implant. Tek diş eksikliği giderildiğinde yanlardaki iki diş de korunduğu için bu yöntem birçok hastanın birinci tercihi oluyor. Çiğneme ve estetik görünüm açısından kendi dişinize çok yakın bir kullanım konforu sağlayan bu diş tekniği, dijital teknolojiler ile daha da kolay uygulanır hale geldi. Normal uygulama süresinin aylarca sürdüğü bu tedavi yöntemi artık iki saatle sınırlı kalıyor. Eski uygulamada implant planlaması yapıldıktan sonra laboratuara gönderilip, ikinci seansta implant yerleştiriliyor, üç ay kadar bir süre hasta iyileşmeye bırakılıyordu. İmplantın olduğu yer iyileştikten sonra restorasyonu yapmak için de yeniden laboratuara gönderiliyordu. Bu teknoloji ise süreci hızlandırıyor, seans sayısını azaltıyor, implant tedavisinin daha güvenli olmasını sağlıyor. Şu anda bütün bunlar teknoloji ile birlikte kullanıldığında tek seansta iş sonlanıyor. İki saat içerisinde hastanın tüm işlemleri tamamlanıyor. Hasta geliyor implant planlaması yapılıyor, cerrahi kılavuz gelip implat yerleştiriyor. Hemen üzerine ölçü alıp dijital olarak son işlemlerin tamamlanması ile hasta koltuktan kalkıyor. Ekstra bir iyileşme sürecinin genel olarak istenmediği yöntemde, bu durum vakadan vakaya da değişiklik gösterebiliyor. Eğer yerleştirdiğiniz ilk seansta implant kemiğe tutunabiliyorsa, o zaman tek seans, ama kemik kalitesi iyi değilse yine üç aylık bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulabiliyor. 

Kılavuzlu implantı çok önemli kılan şey ise; Alt çenede bütün sinirlerin geçtiği bir kanal yer alıyor. Nasıl vücudumuzdaki bütün sinirler omuriliğe bağlı ise dişteki bütün sinirler de bu kanala bağlı. Bu kanal çok önemli çünkü implantı yaparken bu kanala yanlış bir şey yaparsanız, hastanıza dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. Kılavuzlu implant yaptığınız zaman, implantı yapmadan önce, sinirlerin kanala ne kadar mesafede olduğunu direkt görebiliyorsunuz. Son olarak da cerrahi kılavuz yardımıyla tam istediğiniz yere tedaviyi uygulayabiliyor, böylece hata payını da minimize etmiş oluyorsunuz. 

TÜRKİYE’DE 200 KLİNİKTE VAR

Dünya üzerindeki implantların büyük çoğunluğu eski yöntemle yapılmaya devam etse de bu teknolojik uygulama Türkiye’deki yerini aldı. Ama implant yapmak isteyen çok vakti olmayan hastalar, iki saat içerisinde halledebilecekleri bu uygulamaya ülkemizde 200 klinikte ulaşılabilir. 

Cerrahi kılavuz üretip, bu kılavuz yardımı ile implant yerleştiriliyor. İmplantın üzerine yapılması gereken kişisel ara parçayı yapmak için yine ölçü alınıp daimi olarak kullanılacak parçayı üretip hastanın ağzına yerleştirmek toplam iki saat sürüyor.