24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mevlana’nın şehri bir başka güzel

Konya’yı hep tarımın başkenti olarak andık oysa bilim, kültür-sanat, turizm ve sanayi bakımından da önde gelen şehirlerimizden. Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin yurt bellediği Konya’nın bambaşka bir yüzünü keşfe çıkıyoruz.

BÜŞRA UĞRAŞ3 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mevlana’nın şehri bir başka güzel

KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

Türkiye’nin ilk kez Konya’da kurulan, en kapsamlı Kelebek Vadisi’ni mutlaka görülecek yerler listenize ekleyin. Burayı 40 tür ve 12 bin kelebeğin evi olarak düşünebilirsiniz. Onların yaşam koşulları göz önüne alınarak tasarlanan özel yapının içerisinde kendinizi bir masalın içinde hissedebilirsiniz. Üstelik merkezde kelebekler, böcekler ve bitkiler ile ilgili detaylı bilgi edinmeniz de mümkün. ,

ALAEDDİN TEPESİ

1941 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan kazılarda tepedeki ilk yerleşimin MÖ 3000’lerde, Erken Tunç Çağı’nda başladığı öğrenildi. Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılan bölge tarihi değerinin yanı sıra bir mesire yeri olarak da öne çıkıyor.    

TARİHİ BEDESTEN

Halen ticari hayatın kalbi olarak anılan Bedesten Çarşısı’nın tarihi Romalılar dönemine kadar uzanıyor. Resmi olmasa da araştırmalar yapının 300’lü yıllardan beri ayakta olduğunu ve o dönemde de burada ticaret yapıldığını iddia ediyor. İki bin yıllık geçmişi olan bu önemli yapıyı da rotanıza eklemelisiniz. Buraya gittiğinizde çeşitli esnaf grupları ile karşılaşacaksınız. Gıdadan ev dekorasyonuna, giyimden yapı malzemelerine bir çok alanda halka hizmet sunan dükkanların arasında dolaşabilirsiniz. Konya ticari hayatının kalbi olarak da anılan tarihi Bedesten’de 2013 yılında yenileme çalışmaları da yapıldı. 

MEVLANA MÜZESİ 

Türk-İslam kültürünün doğduğu şehirde ziyaret etmeniz gereken ilk yer Mevlana Müzesi olmalı. Bugün müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı’nın yeri, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna’nın babası Sultânü’l-Ulemâ Bâhaeddin Veled’e hediye edildi. Mevlevî Dergâhı ve Türbe, 1926 yılında ‘Konya Âsâr-ı Âtîka Müzesi’ adı altında hizmete başladı. Müzeye ‘Dervîşân Kapısı’ndan giriliyor. Avluda Mevlâna ve ailesinin mezarları da yer alıyor.

KONYA SELÇUKLU BELEDİYESİ OTİZMLİ BİREYLER EĞİTİM VAKFI 

Konya’da bizi en çok şaşırtan merkezlerden biri de Konya Selçuklu Belediyesi Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) oldu. Merkez, otizmli çocuk sahibi bir ailesinin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’ten yardım talep etmesi üzerine doğan fikir ve ardından yapılan çalışmalar sonucu Mayıs ayında hizmete girdi. SOBE Türkiye’nin ilk ve tek tam kapsamlı otizmli çocuklara yönelik rehabilitasyon ve eğitim merkezi olma özelliğine de sahip.  

ALAADDİN KEYKUBAT CAMİİ

13’üncü asırdan kalan ve Konya’daki en eski Selçuklu eserlerinden biri olan Alaaddin Keykubat Camii’nin yapımı I. Mesud döneminde başladı,  

I. Alaaddin Keykubad’ın saltanatının ilk yıllarında tamamlandı. Böylece cami şimdiki halini aldı. Camiyi ziyaret ettiğinizde II. Kılıçarslan’ın inşaa ettirdiği kümbette Selçuklu hanedanının büyük kısmının mezarı olduğunu görebilirsiniz.

I. İzzeddin Keykavus’un yapımını başlattığı ikinci kümbet ise tamamlanamadan kalmış.

KONYA BİLİM MERKEZİ

Türkiye’deki bilim merkezlerini desteklemek üzere 2008 yılında resmi bir çağrıda bulundu. Böylece, proje için başvuran Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Selçuk Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, KOSKİ iş birliği ile Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi kuruldu. Merkez, 2014 yılından bu yana yeni nesilleri bilimle çalışmak ve güncek kalabilmek için canla başla çalışıyor. Yapılan anlaşma gereği ücretsiz düzenlenen okul gezilerinin yanında bireysel olarak da ziyaret edilebilen bilim merkezine öğrenci 2 lira yetişkinler ise 5 lira olmak üzere sembolik rakamlar ödüyor. Çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgi odağı olan merkezde tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuarlar ve kütüphane bulunuyor.

İSTİKLAL HARBİ ŞEHİTLER ABİDESİ

Yüce Milletimizin başta İstiklal Savaşı olmak üzere Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve iç güvenlik görevi sırasında Konya Askerlik Şubesine kayıtlı yaklaşık yedi bin şehit verdiğinin tespit edilmesinin ardından bu kahramanlara karşı vefa borcunun bir göstergesi olarak inşa edilen İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Mevlana Müzesi ile başlayan Mevlana Kültür Merkezi ile bütünleşen tarihsel ve kültürel bölgenin, Üçler Mezarlığı girişi noktasında yer alıyor. 32 bayrağın dalgalandığı abidedeki bayraklardan 16’sı tarihte kurulan Türk Devletlerini temsil ediyor. 

KALEHAN-ECDAT PARKI

Şehrin göbeğinde soluk alabileceğiniz bir yer ararsanız gitmeniz gereken yer Kalehan-Ecdat Parkı. Selçuklu ve Osmanlı mimari örneklerini içeren parkta gezmek zamanda yolculuk yapmak gibi. Orijinal eserlerin birebir uyarlamasıyla düzenlenen park içinde içinde 12 bin 500 metrekare gölet ile etrafında kale burçları ve surlar, Osmanlı Sokağı, Boğaz Yalısı, Hasbahçe, Selçuklu Hanı Konya Mutfağı, kamelyalar ve sosyal donatılar bulunuyor. Burayı gezmek için en az bir buçuk saat ayırmanızı öneririz. Zaten ihtişamlı tasarımlar ve temaya uygun giynen görevliler arasında gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız!

BÜYÜKŞEHİR STADYUMU

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Konyaspor Stadyum’u futbolseverlerin ilgisini çekebilir. Konya’nın plakası olan 42’den yola çıkılarak 42 bin kişi kapasiteli inşa edilen yapı, tasarımı dolayısıyla Avrupa’nın en güvenlikli stadyumları arasında gösteriliyor. Yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir sürede 42 bin kişilik stadyumu boşaltmak mümkün.