20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Mutfak kanserle savaşta en güçlü kalkan

Her geçen gün artan kanser tür ve vakaları, yaş sınırının gittikçe gençleşmesi bu hastalığı hepimiz için korkulu bir rüya haline getirdi. Prof. Dr. Atilla Tanyeli hem kanseri önleyici besinleri hem de bağışıklığı zayıflamış kanser hastalarının beslenmesi konusunda ipuçları verdi. -

MERAL KARADAĞ23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mutfak kanserle savaşta en güçlü kalkan

Anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan kanser başlangıç yerinden vücudun diğer bölümlerine yayılabilir ve uygun şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Son yıllarda kanseri tetikleyen faktörler arasında beslenmenin önemine dikkat çekilirken, uzmanlar kanserin sebepleri arasında beslenmenin yüzde 35 etkili olduğunun altını çiziyor. Bu nedenle günümüzde beslenmede doğaya dönüş ve dolayısıyla organik gıdalara ilgide giderek arttı.

Tümörün ilacı sağlıklı gıda

Tıp dünyası hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapıyor. Bu alanda en yoğun çalışmalar beslenme üzerinde sürdürülürken sağlıklı bir yaşam için bilim adamları gökkuşağındaki bütün renkleri içeren gıdaları yememizi öneriyor. Kanserin önlenmesinde beslenme şeklinin önemine dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atilla Tanyeli hem kanseri önleyici besinleri hem de bağışıklığı zayıflamış kanser hastaları için tedavi ve takip esnasında beslenme konusunda ipuçları verdi.

Kansere yol açan gıda ve katkı maddeleri:

- Katkı maddeleri: Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlar. Bu nedenle, güvenilmeyen katı yağlar, meyve suları, çikolatalar yenmemelidir.

- Tatlandırıcılar(sakkarin): Sakkarin, böbreklere zarar verdiği gibi, mesane kanserine de neden olmaktadır.

- Küfler: Gıdalar üzerinde üreyen küfler ‘aflatoksin’ denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirir.

- Kahve: Kahve içenlerde içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır.

- Alkol: Alkolün neden olduğu kanserler ağız boşluğu kanseri, larenks, özefagus ve karaciğer kanserleridir.

- Yiyecekler ve hazırlanış şekilleri: Fazla et yiyenlerde kalın bağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 C üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur. Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılan kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

Bilim doğal ilaçları sıraladı

SARIMSAK: Antibiyotik özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürür.

DOMATES: Kanserden koruyucu, zihinsel ve bedensel yaşlanmayı yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. C vitamini açısından da zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 

ISPANAK: Kansere, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona karşı çok etkili bir sebzedir.

LAHANA: Meme ve rahim kanserinde etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

BROKOLİ: Kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebzedir. Göğüs, kolon ve mide kanserini önler. Beta karoten ve C vitamini ihtiva eder.

 KAYISI: Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucudur.

TAHILLAR: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir.

FASULYE: C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir.

HAVUÇ: Havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığı ortaya konmuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.

NOHUT: Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten, ve folik asit açısından zengindir.

İNCİR: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak önerilmektedir.

 FINDIK: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından zengin bir besindir. Kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol seviyesini artırarak kalp hastalığını önler. Ceviz gibi türleri ellagic adı verilen bir tür asit içerir. Bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürmeleri anlamına gelen apoptosis sürecini başlatır. Her gün bir avuç yenmesi çok faydalıdır.

ZEYTİNYAĞI: Kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. E vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir. 

SOĞAN: Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar.

ŞEFTALİ: Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir.Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini karşılar.

PİRİNÇ: E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır.

Amerikan Kanser Cemiyeti’nin beslenme önerileri:

- Bitkisel kaynaklı yiyeceklere ağırlık verilmeli.

- Her gün 5 porsiyon veya daha fazla sebze meyve tüketilmeli.

-  Ekmek, diğer tahıllar, makarna, pirinç, baklagiller gibi bitkisel yiyeceklerin günlük alınmalı.

- Özellikle hayvansal kaynaklı yağlı yiyeceklerden sakınmalı.

- Az  yağlı yiyeceklerin seçilmesi

-l Et tüketiminin, özellikle yağlı et tüketiminin azaltılmalı.

- Fiziksel olarak aktif olmak. Sağlıklı kiloya ulaşmalı ve korumalı.

- Haftanın çoğu günü günde en az 30 dakika orta derecede aktif olmalı.

- İdeal kiloda kalınmalı.

Korunmak mümkün

- Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha çok mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın.

- Günlük lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin.

- Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise özellikle turunçgilleri tercih edin.

- Sebze ve meyveleri taze tüketin, asla çürümüş, küflenmiş yada çillenmiş olanları tercih etmeyin.

- Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür veya odun ateşinde pişirmeyin.

- Küflenmiş yiyecekleri asla tüketmeyin.

- Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha az yiyin.