20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Plaza çalışanının hastalığı: Ms

Kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakaların oluşmasıyla ortaya çıkan Multipl Skleroz (MS) pençesinde 40 bin hastamız var. Uzmanlar hastalığın gelişiminde D vitamini eksikliği ve plazada geçen saatlere dikkat çekiyor.

MERAL KARADAĞ3 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Plaza çalışanının hastalığı: Ms

Beyin ve nörolojik sinir sisteminin gizemi güncelliğini korurken bilimsel araştırmalar son yıllarda modern yaşamın nörolojik bazı hastalıkların daha sık görülmesinde de etkili olduğunu ortaya koyuyor. 53. Nöroloji Kongresi’nde ‘MS’ hastalığının oluşumunda kapalı ortamlarda uzun süre çalışma, güneş ışığından yani D vitamininden yoksun kalmanın etkili olduğu açıklandı. 

Çoğunlukla kadınlarda görülen MS, sanılanın aksine öldürücü bir hastalık değil. Türk Nöroloji Derneği Saymanı Prof. Dr. Cavit Boz Multipl Skleroz’un merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın duyusal, görme, yürüme, konuşma ve denge gibi merkezi sinir sistemi işlevlerinde bazı bozulmalara sebep olduğunu ancak ölümcül bir hastalık olmadığını söyledi. Türkiye’de 40 bin civarında MS hastasının olduğunu belirterek MS’in kadınlarda iki kat daha fazla görüldüğünü özellikle hastalığın başlangıcının 20 ile 40 yaşlar arasında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Boz, MS’in birincil olarak akıl sağlığını etkilemediğini ancak hastalığın gidişinde zaman zaman depresyon, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi bilişsel sorunların ortaya çıktığının altını çizdi. Son yıllarda D vitamini ile MS riski arasındaki ilişkiyi gösteren kanıtların bilimsel araştırmalarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Boz, “Özellikle D vitamini seviyesi düşük olanlarda MS atakları daha sık görülebilmektedir. Bu nedenle doğal D vitamini kaynağı olan gün ışığında zaman geçirilmesini öneriyoruz” açıklamasını yaptı. 

HIZLI İLERLİYOR AMA BELİRTİ VERİYOR 

- Yorgunluk MS hastalarının yüzde 80’inde en önemli belirtilerden biri. 

- MS hastalarında idrar yapma sorunları görülebiliyor. İdrar işlevinin yapılabilmesini sağlayan omurilik ve beyinden kaynaklanıyor. 

- Cinsel işlev bozuklukları MS hastalarında daha sık görülüyor. 

HASTALAR İÇİN YOL HARİTASI 

- Hastaların dengeli, doğal beslenmesi önemli. Tuz azaltılmalı. 

- Sigara bırakılmalı. 

- D vitamini azlığı MS riskini artırır. D vitamini için en önemli kaynak gün ışığı. MS hastalarının gün ışığına çıkmaları, ciltlerinin gün ışığı görmesi önemli.  

- Hastaların MS konusunda deneyimli bir merkezde düzenli takipleri önemli.

- Bitkisel tedavi iddialarına kanılmamalı. Bu kürlerden uzak durulmalı. 

Çoğunlukla kadınlarda görülen hastalık işitme, görme, yürüme ve denge işlevlerinde bozulmaya sebep oluyor.