16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Rock gruplarına neler oluyor?

Yeni nesil Ahmet Kaya gibi ‘Bir menekşe kokusunda’ sevdikleri kadını aramıyorlar. Onların romantizm anlayışı biraz farklı.

Büşra UĞRAŞ13 Kasım 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rock gruplarına neler oluyor?

Bilmiyoruz hiç dikkatinizi çekti mi star Pazar okuyucuları ama son zamanlarda müzik gruplarına bir şeyler oluyor! Özellikle post-rock, ya da pop folk, classical, nu metal, chalga, transandantal gibi farklı tarzları bir araya getirip müzik yapan Indie akımına mensup grupların isimlerine dikkat çekelim dedik. Örneğin Halimden Konan Anlar, Yok Öyle Kararlı Şeyler, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Son Feci Bisiklet... Garip değil mi? Öncelikle bu grupların hayata karşı duruşları ve yaptıkları müziğin tarzı dolayısıyla ‘popüler’ olmaktan çok hoşlanmadıklarını belirtmek gerekiyor. Sanırız söz öbeklerini kendilerine isim olarak seçmelerinin nedeni bu. Hani aklımızda kalmasın diye! Öte yandan dinleyici kitleleri olan ergenlik çağındaki gençlerin kafa karışıklığına da tercüman olduklarını düşünüyoruz. Onlar Ahmet Kaya gibi ‘Bir menekşe kokusunda’ sevdikleri kadını aramıyorlar. Yeni jenerasyonun her şeyi olduğu gibi romantizm anlayışı da farklı. Onlar ruh hallerini ‘Kafamı hissetmiyorum’ diyerek anlatmayı tercih ediyor... Sözü pek uzatmaya gerek yok, kendileriyle ilgili çok fazla bilginin etrafa saçılmasını istemeyen, daha çok Soundcloud gibi müzik paylaşım platformlarında ‘takılan’ bu gruplara bir göz attık. Ama belirtelim: yeni ve değişik olmaları kötü oldukları anlamına gelmez! Zaman, müzik, zevkler ve sanat eş zamanlı olarak gelişir ve değişir...

POPÜLER KÜLTÜRE HAYIR!

Indie gruplar popüler olmak istemez dedik ama zaten bunların dinleyicileri de sevdikleri grubun çok fazla kişi tarafından dinleniyor olmasından hoşlanmazlar. Çünkü herkes bilirse eski tadı kalmaz... Tabii ki Türkiye’ye özgü değil bu akım, yurt dışında başka pek çok örneği var. Hatta öncü olarak ‘God Is An Astronaut’ adlı grup gösteriliyor. Diğer yabancı isimlerden bazılarını hemen sıralayalım: ‘This Will Destroy You’ ‘Man Watching The Stars’ ‘The Last Sigh Of The Wind’ ‘The Moon Belongs To Everyone’ ‘Collapse Under The Empire’ ‘The Silence Of Whisperer’ ‘Slow Dancing Society’ ve belki en ilginç olanlardan biri ‘This Is Your Captain Speaking.’ Liste böyle uzar gider... Akımın Türkiye’deki öncüsünün de Büyük Ev Ablukada olduğunu belirtelim.  Son olarak şöyle bir durum da var: Evet kabul ediyoruz 60’lar ve 70’ler döneminde popüler olan Apaşlar, Dervişan, Kardaşlar, Moğollar, Edirdahan, 21. peron, Bunalımlar, 3 hürel gibi grup isimleri de tuhaftı. Ya da 90’ların en ünlü rock gruplarından biri olan Kargo’nun adıyla müziği arasında ne gibi bir bağlantı vardı bilemiyoruz. Ama her şeye rağmen biz bu grupların hepsini çok seviyoruz.

‘Seni Görmem İmkansız’ artık sadece bir şarkı sözü değil aynı zamanda bir rock grubunun ismi... O nasıl şey demeyin. Artık moda bu!

Indie gruplar popüler olmak istemez. Zaten dinleyicileri de grubu çok fazla kişinin dinlemesinden hoşlanmaz.

Hangi gruplarmış bu ‘garip isimliler’ diye merak edenlere birkaç örnek...

-Nükleer Başlıklı Kız

-Halimden Konan Anlar

-Yok Öyle Kararlı Şeyler

-Yüzyüzeyken Konuşuruz

-Seni Görmem İmkansız

-Büyük Ev Ablukada

-Sekerse Tehlike

-Son Feci Bisiklet

-İhtiyaç Molası

-Kent Coda

-Hariçten Gazelciler

-Açık Seçik Aşk Bandosu

-Komik Günler

-Bisiklet Hırsızları

-Altılı Konsonans

-Kaç Canım Kalmış

-Daha Çok Var

-Ahmet Beyler

-Beyler

-Yeah Yeah Yeahs