23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Sessiz sedasız bir kültür başkenti: Kastamonu

İnanç, yaz ve kış turizmi açısından barındırdığı zenginlikleri bir türlü gün yüzüne çıkaramamış şehirlerimizden Kastamonu bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Bu yılki etkinlikler şehrin dışa açılması için büyük bir fırsat.

MERVE YILMAZ ORUÇ8 Temmuz 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sessiz sedasız bir kültür başkenti: Kastamonu

TÜRKSOY’a bağlı ülkeler tarafından bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu, tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaracak etkinliklerle dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Anadolu’nun eski yerleşim merkezleri arasında bulunan ve 7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiye sahip medeniyet şehri Kastamonu, 1084’te Emir Karatekin Paşa tarafından alınarak Türklerin eline geçti. Osmanlı topraklarına Fatih Sultan Mehmet döneminde katılan kent, imparatorluğun geniş bir eyaleti olarak Cumhuriyete kadar idari merkez konumunu sürdürdü. 

Osmanlı bilim dünyasına yön veren pek çok alimin yetiştiği yerlerden olan Kastamonu, Kurtuluş Savaşı sırasında da önemli bir merkezdi. Cephaneler, “İstiklal Yolu” olarak tabir edilen, Kastamonu, Çankırı ve Ankara güzergâhından cepheye ulaştırıldı. Özellikle kadınların önemli görevler üstlendiği bu yolda teçhizat taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı’nın heykeli şehrin merkezinde sergileniyor. 

Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün 23-31 Ağustos 1925’te Kastamonu’da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılabı şehrin diğer belirleyici özelliklerinin üstünü örttü. Özellikle keşfedilmemiş doğal güzellikleri ile cazibe merkezi olmaya aday, kültürel zenginliği açısından ülkemizin önemli şehirlerinden Kastamonu, Türk Dünyası Kültür Başkenti sıfatının hakkını veriyor.

ŞEHİR HAREKETLENDİ 

Kastamonu pek çok açıdan zengin malzemeye sahip bir şehir. İnanç turizmi, yaz ve kış turizmi anlamında bâkir bir bölge. Ancak çok içe kapanık. Kültür Başkenti programının bu anlamda şehre büyük bir hareketlilik kazandırdığını söyleyen Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak; “Etkinlikler dolayısıyla hem farklı illerden hem de Türk Dünyası’ndan birçok grubu misafir ettik. Düzenlediğimiz programlara halkın da ilgisi artıyor. Şehirde kültürel açıdan bir canlanma oldu” diyor. 

ŞABAN-I VELİ FİLMİ YOLDA  

Şehrin öne çıkan bir çok değerinin olduğunu belirten İshak, inanç turizmi adına Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi’nin önemini vurguluyor. Şeyh Şaban-ı Veli Anma Haftası Programları’nın 2018 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kutlanmaya başlandığını söyleyen Mehmet İshak; “2019 yılının Pir Şeyh Şaban-ı Veli’nin vuslatının 450. yılı olması sebebiyle Şeyh Şaban-ı Veli Yılı olması için UNESCO’ya öneride bulunduk fakat olumlu cevap alınamadı. İleriki yıllar için başvurular devam edecek. Önümüzdeki günlerde Şeyh Şaban-ı Veli ile ilgili bir de film projesi olacak” diyor. 

Kastamonu’yu değerli kılan özelliklerinden bahseden İshak sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii başta olmak üzere, Nasrullah Külliyesi, İsmail Bey Külliyesi, Yakup Ağa Külliyesi de inanç turizmi adına öne çıkan yerler arasında. Türkiye’nin ilk ve tek Şapka Evi’ne sahip Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi de kültür turizmi konusunda Kastamonu için önemli bir mekan. Doğa turizmi alanında da önemli bir potansiyele sahip Kastamonu’daki Küre Dağları Milli Parkı içindeki Azdavay Çatak Kanyonu, Pınarbaşı Ilıca Şelalesi, Horma ve dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Valla Kanyonları özellikle son yıllarda ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken doğal güzellikler arasında. Daday’daki at çiftlikleri; sahillerimizdeki Cide Gideros ve Çatalzeytin Ginolu Koyları; Taşköprü’deki Pompeiopolis Antik Kenti gibi turistik yerlerin de şehrin kimliğindeki yeri çok büyük. Türkiye’nin önemli kayak ve kış sporları merkezlerinden biri konumundaki Ilgaz Dağı Milli Parkı da şehrimizi önemli kılan değerlerimizden biri.”

ETKİNLİKLERLE DOLU BİR YIL

Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu programı kapsamında 2018 yılının ilk aylarından bu yana birçok etkinlik yapıldığını söyleyen İshak, önümüzdeki dönemde yapılması planlanan etkinlikleri şöyle sıralıyor: Fener Alayı ve Türk Dünyası Konseri, Suğla Yaylası Super Enduro Şampiyonası, Ginolu Gümüş Balık Festivali, Türk Dünyası Sosyal Medya FAM Trip, El Sanatları ve Alışveriş Festivali, 8. Uluslararası İnebolu Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali, İstiklal Yolu Yürüyüşü, Türk Dünyası Tiyatro Günleri, Türk Dünyası Efsaneleri Paneli, Gastronomi Çalıştayı ve Festivali, Türk Dünyası Geleneksel El Sanatları Buluşması, TÜRKSOY Halk Çalgıları Konseri, Kahramanlık Türküleri Konseri, Ehlibeyt Sergisi ve İlk Kadın Mitingi Kutlamaları. 

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş

MEDENİYETLER ÇATIŞMASINI DEĞİL YAKINLAŞMASINI HEDEFLİYORUZ

Kastamonu sahip olduğu kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile 900 yıllık bir Türk şehri. Kastamonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aday gösterildi ve TÜRKSOY üyesi ülkelerin kültür bakanları tarafından Kültür Başkenti olarak kabul edildi. İlk kez 2012’de Kazakistan’ın Astana, 2013’te Türkiye’den Eskişehir, 2014’te Tataristan’dan Kazan, 2015’te Türkmenistan’dan Merv, 2016’da Azerbaycan’dan Şeki ve 2017’de de Kazakistan’ın Türkistan şehri kültür başkenti oldu.  Kastamonu’nun turizm alanındaki cazibesini arttırmaya yönelik bir devlet politikası izleniyordu bunun bir parçası olarak da burası aday gösterildi. Bu sene içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurt dışında düzenlediği turizm fuarlarında Kastamonu’nun standı açıldı ve “Kültür Başkenti” unvanı kullanıldı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu programının açılışı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ev sahipliğinde sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla 21 Mart’ta  gerçekleşti. Açılışların Nevruz’da yapılması gelenek haline geldi. Kültür Başkenti programı içerisinde Eylül ‘de Türk Dünyası Ressamlar Buluşması, Ekim’de Türk Dünyası Fotoğrafçılar Buluşması yapılacak. Bu yıl TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. yılı. Bu anlamda da etkinlikler düzenlenecek. Yaptığımız faaliyetlerle medeniyetler çatışmasını değil, medeniyetlerin yakınlaşmasını hedefliyoruz.