23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Seyahatte Rönesans yapın

Rönesans’ın vatanı Toskana, Orta Çağ’dan kalma büyüleyici şatoları, yemyeşil tepelerinin ardındaki doğa harikası manzaraları ve şirin köyleri ile sizi unutulmaz bir tatile çağırıyor. Toskana’yı her mevsim solumak keyifli.

9 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Seyahatte Rönesans yapın

Uçsuz bucaksız yeşillikler içinde sonsuzluk hissini yaşamak, sanatın büyüsüne kapılmak, zeytin ağaçları ve üzüm bağları içinde yöresel lezzetleri tatmak, en önemlisi romantizmi solumak mı istiyorsunuz? Doğru yer İtalya’nın en gözde turistik bölgesi Toskana. Ülkenin özerklik verilmiş 20 bölgesinden biri olan Toskana’nın en büyük kenti Floransa, İtalya Rönesansı’nın başkenti sayılıyor. UNESCO koruması altında altı bölgesi bulunuyor. Floransa’dan 70 km uzaklıkta bir tepeye kurulmuş yerleşim yeri olan Siena’nın karakterini ise sokakları ele veriyor. Herbir sokağı ayrı bir karaktere ve sıcacık bir ambiyansa sahip. Yüksek kuleli villalarıyla göz alan San Gimignano ise insanı adeta zaman tünelinde yolculuğa davet ediyor. Ortaçağ’ı milenyuma taşıyan göz alıcı mimarisiyle Toskana, kesinlikle her köyü ile unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor.

Buraları görmeden dönmeyin

- TOSKANA VADİSİ: Rüyalarda hissettirecek tüm renkleri bir arada görebilecek olduğunuz adres. Muhteşem müzelere sahip Toskana bölgesinin bazıları Galleria dell’Accademia, Basilica di Santa Croce, Uffizi Galerisi, Museo Nazionale del Bargello (Bargello Museum), Museo di San Marco.

- AREZZO: Eskiden önemli bir ticaret merkezi olan Arezzo, dört vadinin birleştiği noktadaki bir tepede yer alır. Orta Çağ’da önemli bir yerleşim yeri olan Arezzo, İkinci Dünya Savaşı’nda ciddi şekilde tahrip olsa da, ziyaretçilerine tarihte yolculuk yaptıracak kiliselere, anıtlara ve müzelere sahiptir.

-MONTEPULCIANO: Toskana’nın güneyinde yer alan Montepulciano, 600 metre yükseklikteki kireç taşının üzerine konumlanmış bir Orta Çağ kenti. Şehirde, Rönesans döneminin en nadide saraylarını, antik kiliseleri, büyüleyici meydanları, gizli saklı köşeleri bulmak mümkündür.

- VAL D’ORCIA: Şaşırtıcı derecede güzel köyleri, kaleleri, çiftlikleri ile adeta tabloyu andıran bir bölge. Tüm bölge doğal park alanı ilan edilmiştir ve korunmakta. Buradaki Orta Çağ kaleleri görülmeye değer. En az onlar kadar görülmeye değer bir başka yer ise Ideal City olarak adlandırılan Pienza köyü. Radicofani ve Montalcino köyleri de 14’üncü yüzyıldan kalma kalelere, muhteşem manzaralara sahip.

- ELBA: Toskana takımadalarının en bilineni Elba’dır. Çünkü burası Napolyon’un sürgüne gönderildiği adadır. Adayı ziyaret edenlerin önemli bir bölümü, Napolyon’un kışın ve yazın konakladığı evleri ziyaret etmekte. İtalya’nın en büyük  üçüncü adası olan Elba, aynı zamanda birbirinden güzel 150 tane plaja sahip. Bunların içinden en popüler olanları Marina di Campo, çok ince kumlarıyla Procchio ve masmavi denizi ise Fetovia’dır.

- SAN GIMIGNANO:  Geçmişi 8’inci yüzyıla dayanan küçük bir Orta Çağ şehri. Muhtemelen Toskana’nın en bilinen en meşhur küçük kentidir. Orta Çağ döneminde şehirde bulunan 72 kuleden 14 tanesi hala ayakta. Kuleleri, zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile burası da kartpostalları andırır.

- LUCA: Bir Orta Çağ şehri olan Lucca, Rönesans’ın ihtişamlı duvarlarıyla çevrilmiştir. Şehrin içinde çok sayıda kilise ve bahçe vardır. Duomo San Martino Kilisesi, Tintoretto’nun Son Akşam Yemeği adlı eseri ve Ilaria del Carretto’nun (Lucca Lordu Paolo Guinigi’nin Karısı) türbesi gibi çok sayıda tarihi değere ev sahipliği yapar.

- PISA: Toskana’nın kuzeybatısında Arno Nehri kıyısında bulunan Pisa şehrinin ismi, burada bulunan Pisa Kulesi ile özdeşleşmiştir. Orta Çağda bir ticari imparatorluk olan Pisa’da, hala o dönemin ihtişamını görmek mümkün. Kentin sembolü Pisa Kulesi olsa da, gezilip görülecek çok sayıda tarihi ve kültürel değer var.

- SIENA: Toskana’nın kalbinde üç tepe üzerine kurulu Siena, çok iyi korunmuş tarihi merkezi ve II Palio olarak adlandırılan Orta Çağ’dan kalma at yarışlarıyla ziyaretçileri tarihte bir yolculuğa çıkarır. Siena’nın tarihi merkezi Toskana da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

- FLORANSA: Sahip olduğu tarihi, sanatsal ve kültürel değerleri nedeniyle çoğunlukla “açık hava müzesi” olarak tanımlanır. Çok sayıda müzesi, benzersiz sanat eserleri, göz kamaştırıcı kiliseleri ve galerileri ile Floransa, Toskana ziyaretinin olmazsa olmazıdır. Floransa’da pek çok ünlü sanatçı yaşam sürmüştür. Leonardo da Vinci, Dante, Michelangelo, Machiavelli, Alighieri, bunlardan bazılarıdır.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den Roma, Floransa, Siena ya da Bologna şehirlerine direkt uçak yolculuğu ile bölgeye ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra Toskana’ya süper hızlı tren Eurostar veya Intercity vasıtası ile ulaşabilirsiniz.

NE YENİR?

Müjde! Lezzetin anavatanındasınız. Yemeklerde lezzetli etler, taze sebzeler ve aromatik otlar kullanılıyor. Sarımsaklı bruschetta Siena’da bolca tüketilen bir başlangıç. Ev yapımı makarnaları, pizzaları, yeşil-sarı renkli zeytinyağları, peynir çeşitleri ve geçen yüzyıldan kalma değirmenlerde öğütülüp odun ateşinde pişirilen çıtır çıtır Toskana ekmekleri, bademli, portakallı Siena keki, Toskana Bölgesi’nin mutfağına dair çok şey anlatıyor.

ALIŞVERİŞ

En güzel hediyelikleri Floransa’da bulabilirsiniz. Özellikle el yapımı kitap kapları ve defterler ile ipekli şallar çok şık ve kullanışlı. Gucci, Prada, Valentino, Missoni,  Roberto Cavalli ve Versace gibi markaların anavatanına hoşgeldiniz. Floransa’da tüm markaların butiklerini bulmanız mümkün. Vintage kıyafetler ve eşyalar Via Maggio Caddesi’nde satılıyor. Floransa aynı zamanda pazarlarıyla da ünlü. Zeytinyağı ve hediyelik eşya her yerde tabii ki, ama biraz dolaşmakta fayda var, fiyatları kontrol edin.

NEREDE KALINIR?

Toskana’da Agriturismo denen çiftliklerde konaklama çok yaygın. Bu çiftlikler, zeytinyağı ve peynir üretimi yapan,kendi hazırladıkları sebze ağırlıklı yemekleri sunan ve konaklama imkanı veren yerler. Turizmi son derece gelişmiş olan bölgede butik otelden süper lüks konaklama seçeneklerine ve çok daha ekonomik bir tercih olan 4 yıldızlı otellere kadar geniş bir seçenek listeniz var. Floransa’da Hotel Corse Rosada, Sienna’da ise Antica Torre 4 yıldızlı seçenekler arasında iddialılar.