24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Sigaradan uzak durmak 10 bin kitap kazandırdı

“Sigara mı kitap mı” dediklerinde Yusuf Özmerdivenli kitabı seçmiş. 73 yaşındaki eğitimci, kütüphanesinde bulunan 10 bin kitap ile öğrencilerine ışık oluyor.

13 Ağustos 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sigaradan uzak durmak 10 bin kitap kazandırdı

Kayseri’de lise yıllarında kendisine sigara içmesi teklifinde bulunan arkadaşlarına ona vereceği parayla kitap alacağını söyleyen eğitimci Yusuf Özmerdivenli, yarım asrı aşkın sürede 10 bin eserin sahibi oldu. Sigaraya para vermek yerine şimdiye kadar 10 bin kitap alan 73 yaşındaki Özmerdivenli, müdür olduğu Fen Bilimleri Lisesinde öğrencilerine kitap sevgisi aşılamaya çalışırken, bir taraftan da öğrencilerini sigaradan uzak tutmaya çalışıyor. Kayseri Lisesinde 1960’lı yıllarda okuduğu dönemde arkadaşlarının, babalarının verdiği harçlıkla sigara aldığını anlatan Özmerdivenli, “Bana da ‘İç Yusuf, bir taneden, iki taneden bir şey olmaz’ gibi telkinlerde bulundular. Ama ben ‘Sigara içmeyeceğim, o parayla kitap alacağım’ dedim. Sigara içseydim, o paralar yanıp duman olacaktı. Sigara içmemenin bana kazandırdığı servet, 10 bin ciltlik kütüphane” diye konuştu. Her çeşit eserin bulunduğu Özmerdivenli’nin kütüphanesinde eski parayla 25 ve 50 kuruş yazan kitaplar da yer alıyor.

Görev yaptığı okulda, fen bilimleri alanında kütüphane hizmetini sürdüren Özmerdivenli, “Öğrencilerime o duyguyu aşılamaya çalışıyorum. Evden kitapların bir kısmını götürüyor, kütüphane sistemi uyguluyorum. Çok sayıda öğrencim bundan istifade ediyor, kitap okuma alışkanlığı kazanıyor. Bundan mutluluk duyuyorum. Bu bana sigara içmemenin 70 küsur yaşında olmama rağmen kazandırdığı servettir. Sağlık yönünden kazandırdığına gelince, bunu ancak Allah bilir. Benden en az 15-20 yaş küçük sigara içen arkadaşlarımla koşuya da çıkarım, merdiven de çıkarım” diye konuştu.

SİZE MİNNET BORÇLUYUM

Yıllardır birçok öğrencisine sigarayı bıraktıran başarılı eğitmen, “Bir öğrencim, her teneffüste sigara içmeye çıkıyordu. Konuştuğumuzda da ‘Arkadaşlar ikram ettiler, özendik’ dedi. Hayatımdan örnek verdim. ‘Bu kadar bir servetin sahibi oldum sigara içmemekle, sana da tavsiye ederim’ dedim. Ona sigaranın zararlarını anlatan kitaplar da verdim. Yıllar sonra geldi elimi öptü, sarıldık. ‘Erciyes Üniversitesi’nde doçentim. Çok teşekkür ederim, size minnet borçluyum. Sizin yolunuzdan gidiyorum, ben de sigaraya vereceğim kitaba veriyorum. Şu an bin 1650 kitabım oldu’ dedi.”